Stoppen met roken: 10 tips om je slagingskans te verhogen

Wil jij stoppen met roken? Wist je dat je de kans om definitief te stoppen met roken kunt verhogen? In deze blog post ontdek je 10 tips die je helpen om definitief van je rookverslaving af te komen.


Voordat ik je de 10 tips geef, eerst even dit. Stoppen met roken is een proces waarbij je je brein opnieuw programmeert. Je leert namelijk hardnekkige gedachten over roken af, en vervangt die door nieuwe gedachten. Stoppen met roken is dus een proces waarbij je kiest voor iets wat je niet gewend bent, namelijk niet roken. Dat vraagt om een specifieke aanpak. Rapid Transformational Therapy kan je daarbij helpen. Laten we nu kijken hoe de volgende 10 tips je kans om definitief te stoppen, maximaal verhogen.

Tip 1 Drink water

Tabaksplanten bevatten een hoge concentratie nicotine. Nicotine is de verslavende chemische verbinding in tabaksproducten zoals sigaretten.

Nicotine werkt op je zenuwstelsel en heeft een verdovend effect. 7 seconden na het inhaleren bereikt de stof je hersenen en voel je de effecten. Deze effecten houden 20 minuten aan.

Naast de verdoving zorgt nicotine voor een hogere hartslag, stijging van je bloeddruk en beschadigt het je bloedvaten. Nicotine is dus een gifstof die je snel wilt verwijderen uit je lichaam. Door elke dag zo’n 8 tot 10 glazen water te drinken, kun je nicotine verwijderen uit je lichaam. Zet bijvoorbeeld elke avond een glas water naast je bed, zodat je ‘s ochtends gelijk een slok water kunt drinken.

Je lever zet nicotine om in de stof ‘cotinine’. Je nieren verwijderen vervolgens de cotinine via je urine. Je plast het dus gewoon uit.

De hoeveelheid nicotine in je lichaam zal afnemen, en daarmee ook je behoefte aan nicotine. De snelheid waarmee cotinine in je lichaam afneemt verschilt per persoon. De halfwaardetijd van cotinine is geschat op 16 tot 24 uur. Na 16 tot 24 uur is de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid nog over in je lichaam. Na 2 dagen tot een week is cotinine verdwenen uit je lichaam. Je lichamelijke verslaving aan nicotine ben je dus snel kwijt!

Tip 2 Verander je gewoonten

Elke dag word je wakker met gedachten. Die gedachten leiden tot gewoonten en die gewoonten vormen je dagelijkse leven. Roken is zo’n gewoonte. Als roker ontwikkel je vaste gewoonten die horen bij je leven als roker. Je hebt zo gedachten ontwikkelt die onbewust je rookgedrag beïnvloeden.

Dit zijn gedachten zoals: “bij koffie of thee hoort een sigaret, na het eten rook ik een sigaret, in de pauze steek ik er één op, of als ik klus dan rook ik altijd.” Door bewust zo te gaan denken heb je je brein getraind om onbewust zo te denken en handelen. Je brein kiest voor datgene dat het kent, en zo vorm je gewoonten.

Je kunt je slagingskans om te stoppen met roken verhogen door nieuwe andere gewoonten te vormen. In het begin voelt dit onwennig. Immers, je brein is dit niet gewend. Je kiest voor alternatieven om die vaste rookmomenten te vervangen. Dat kan een kop koffie of thee zijn, een kauwgompje, een rondje lopen, een moment ontspanning door je ogen te sluiten, een stukje fruit eten in je pauze (snij appel in kleine stukjes).

Tip 3 Wees alert op de combinatie alcohol en roken

Alcohol is een verdovend middel. Als je veel alcohol drinkt, wordt je slaperig. Uit onderzoek blijkt nu dat nicotine de slaperigheid die alcohol veroorzaakt, weer opheft. Volgens de onderzoekers is dat een reden waarom veel rokers meer roken als ze alcohol drinken.

Wees bewust van het effect dat alcohol heeft op je rookbehoefte. Meer alcohol drinken zal je behoefte aan roken verhogen.

Tip 4 Vul je vrije tijd op met iets nieuws

Stoppen met roken gaat je meer vrije tijd opleveren. Denk goed na hoe je die rustige vrije momenten gaat invullen. Ga maar na. Een rookpauze duurt gemiddeld 10 minuten. Als je 12 sigaretten op een dag rookt, betekent dat twee uur extra vrije tijd die je nu anders gaat benutten.

Als je stopt met roken, krijg je dus meer vrije tijd. Je kunt die rustige momenten benutten om te mediteren, rondje wandelen, fietsen, puzzelen, muziek maken, of een andere leuke hobby.

Tip 5 Neem controle over je gedachten

Je lichamelijke verslaving ben je binnen 1 tot 2 weken kwijt. Je psychische verslaving, het continu denken aan roken, is een verslaving die je zelf snel onder controle kunt krijgen. Dat doe je door je brein te trainen anders te denken.

Je brein leert door herhaling. Als roker heb je gedachten gevormd zoals: “rook maar, je vindt het lekker, het maakt je rustig”. Door op die momenten aan iets anders te denken, kun je die gedachten uitschakelen.

Telkens als je die monsterlijke gedachte hebt dat je moet roken, denk je, “ik ga me nu heerlijk ontspannen, en als ik mijn ogen dicht doe en even diep inadem, ontspan ik vanzelf. Daar heb ik geen nicotine monstertje voor nodig. Die maakt mijn lichaam ziek, en ik kies voor een gezond en ontspannen lichaam.”

Tip 6 Gebruik metaforen om je lichaam te reinigen

Je brein reageert op woorden en beelden. Als je stopt met roken, kun je de beleving dat je lichaam reinigt, versterken met beelden en woorden.

Je kunt je voorstellen dat de schone lucht die je nu inademt, je longen reinigt. Stel je een witte mist voor die je hele longen vult, en die je longen schoonspoelt. Een witte mist met verse zuurstof die helend werkt op je lichaam.

Door jezelf continu te trakteren op deze positieve suggesties, versterk je het gevoel in je dat je voor altijd wil stoppen met roken.

Tip 7 Besef: niet roken vermindert stress

Stress is een gevoel van spanning. Je voelt druk, alsof er teveel zaken op je to-do lijst staan, en je beseft dat je ze niet afkrijgt. Stress is een automatische reactie van je lichaam op een bedreigende situatie. Hoewel het niet afkrijgen van je to-do lijstje niet persé bedreigend is, reageert je lichaam wel zo. Je lichaam is bij stress in een hogere staat van paraatheid, dankzij je sympatische zenuwstelsel. Dit stelsel zorgt dat de hormonen adrenaline en noradrenaline vrijkomen en je lichaam klaar is voor de ‘vecht- of vluchtreactie’.

Roken lijkt te helpen bij verminderen van stress, maar dat is niet waar. Je lichaam raakt juist meer gestresst door de voortdurende ontwenningsverschijnselen. Een half uur nadat je een sigaret hebt uitgemaakt, ervaar je ontwenningsverschijnselen. Je lichaam vraagt weer om nicotine. Dat levert juist stress op.

Tip 8 Stop met roken in een rustige periode

Ondanks dat niet-rokers veertig procent minder last hebben van stress, is het toch verstandig om te stoppen in een rustige periode. Immers, je hebt jezelf aangeleerd, en je brein vertelt, dat roken je helpt bij stress. Als je stopt in een periode van stress, zullen die gedachten alleen maar sterker worden. Je zult steeds dat stemmetje horen: “neem er één, je wordt er rustig van.”

Maak het jezelf daarom makkelijk, en kies een stopmoment in een rustige periode van je leven.

Tip 9 Leer diep inhaleren zonder sigaret

Rokers nemen gemiddeld zo’n 9 tot 14 trekjes van hun sigaret. Elke keer adem je dan diep in en uit. Als je stopt met roken, is het slim om door te gaan met dit adempatroon. Wen jezelf aan om gedurende meerdere keren per dag even 10 keer diep in te ademen, alsof je de rook van een sigaret inhaleert. Dit adempatroon, dat nu je longen vult met gezonde zuurstof, helpt je lichaam heerlijk te ontspannen. En het is goed voor je lichaam!

Tip 10 Vertel je brein wat je echt wil

Stoppen met roken levert je lichaam ongelooflijk veel voordelen op. Niet alleen bespaar je heel veel geld, al snel zo’n €40,- per week, het levert je extra jaren op om te genieten van je leven.

Elke keer als je denkt aan een sigaret, bedenk je meteen een voordeel van stoppen met roken. En je vertelt je brein: “ik kies om te stoppen met roken omdat …”. Je kunt deze zin aanvullen met wat voor jou van toepassing is. Bijvoorbeeld, “ik kies om te stoppen met roken, omdat ik een frisse adem wil” of “ik kies om te stoppen met roken omdat roken niet meer bij mij past” en “roken past niet meer bij mij omdat ik voor een gezond leven kies”.

En telkens als je dat stemmetje hoort roepen om een sigaret, zeg je: “dit is slechts een gedachte en die gaat weer over. Ik kies ervoor om die gedachte aan een sigaret weer los te laten.”

Tot slot

Stoppen met roken is een proces. Als je jarenlang gerookt hebt, is je brein niet gewend te denken als niet roker. Je hebt allerlei gewoonten ontwikkelt die samenhangen met roken. Het kost tijd om los te komen van die gewoonten. De effectieve manier om definitief te kunnen stoppen met roken, is door controle te nemen over je gedachten. Vertel jezelf wat je wilt, en herhaal dat elke dag. Als je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, dan is Rapid Transformational Therapy een aanpak die je kunt overwegen. Wil je daar meer over weten? Dan ben je van harte welkom voor een vrijblijvend intakegesprek.

Maak vandaag nog een afspraak voor dit intakegesprek om te stoppen met roken, klik op de knop hieronder:

Ik vertrouw erop je hiermee 10 tips te geven die je kans verhogen om definitief te stoppen met roken en zou het fantastisch vinden als het je deze maand lukt om definitief te stoppen met roken.

Klik hier en bekijk mijn volledige aanbod aan therapie behandeling.


Geplaatst

in

,

door

Tags: