Faalangst, hoe kom je daar vanaf?

Voel jij je wel eens paniekerig voor een examen, een tentamen, wellicht je rijexamen? Heb je dan het gevoel dat je de controle verliest? Dat je niet meer logisch kunt nadenken? Dat je alleen maar denkt aan wat er allemaal fout kan gaan? Dat je het vertrouwen in jezelf kwijtraakt? Als je ‘ja’ knikt bij één of meer van deze vragen, dan kun je weleens faalangst hebben.

Faalangst

Wat is faalangst, en nog belangijker, hoe kom je daar vanaf?

Faalangst is de angst om te falen, de angst dat je het niet goed doet. En die angst heeft alles te maken met het gevoel dat je je afgewezen voelt als je faalt. Je voelt je dan niet meer de moeite waard. Je koppelt je prestatie aan je eigenwaarde. Als je het niet goed doet, ben je niet de moeite waard. Dan word je niet gezien.

Luister je liever naar deze aflevering, dat kan op Spotify

Hoe ontwikkel je faalangst?

Hoe ontwikkel je die faalangst? Als je terugkijkt in de ontwikkeling van kinderen met faalangst, zie je vaak veeleisende opvoeders. En kinderen die steeds meer hun best doen om die opvoeders tevreden te stellen. En als die opvoeders nog hogere eisen stellen, en het nooit goed genoeg is, dan kan faalangst ontstaan. De lat ligt zo hoog, dat het bijna onmogelijk is om nog te voldoen.

Je wilt als kind heel graag waardering, en als die waardering niet komt, ga je nog meer je best doen. En als de waardering voor jezelf zo sterk gekoppeld is aan die prestatie, kun je een angst ontwikkelen om te falen. In feite ben je bang dat die opvoeders je afwijzen. Dat die opvoeders je prestatie nog niet goed genoeg vinden. En heb je weinig gevoel van eigenwaarde. En zo ontwikkel je gedachten dat je het goed moet doen. Je wordt als het ware een extreem veeleisende ouder voor jezelf.

En zo denk je steeds vaker, als ik het hoge cijfer haal, of de prestatie haal, dan ben ik de moeite waard, dan ben ik goed genoeg, dan krijg ik liefde en waardering. Als echter die liefde en waardering uitblijven, vergroot dat alleen maar de motivatie om het nog beter te doen. En stel je steeds meer hoge eisen aan jezelf. En zo groei je op als een kritische ouder voor jezelf. Sta je jezelf niet meer toe om te falen. En versterk je de angst om te falen. De angst dat het ‘mis kan gaan’ wordt groter en groter.

Bevrijd jezelf van die faalangst

Het inzicht, de gedachte dat je meer dan de moeite waard bent, dat je om van te houden bent, en dat je daarvoor niets hoeft te presteren, kan je absoluut bevrijden. Als je los kunt komen van de onbewuste gedachte dat je het goed moet doen, kunt stoppen met onmogelijke eisen aan jezelf te stellen, dan kan je dat bevrijden van faalangst.

Je kunt faalangst loslaten als je erin slaagt om te denken dat je NIET je resultaten bent, NIET je cijfers. En dat je altijd de moeite waard bent geweest, en dat niet hoeft te verdienen.

En dat niemand je kan afwijzen als jij dat niet toestaat. Dat de belangrijkste woorden die je ooit zult horen in je leven, de woorden zijn die je tegen jezelf zegt. En de belangrijkste liefde die je wilt voelen, is de liefde voor jezelf.

Hypnotherapie kan je helpen

Met hypnotherapie kun je teruggaan naar de momenten waarop faalangst is ontstaan, en kun je de negatieve gedachten die leiden tot faalangst loslaten. Leer je om anders te denken, je anders te voelen, en vol zelfvertrouwen te handelen. En leer je accepteren dat perfectie niet bestaat, dat niemand perfect is, en dat je geen prestaties hoeft te leveren om de moeite waard te zijn. En zo leer je om die faalangst los te laten. 

Mocht je na het lezen meer willen weten over hoe je met hypnotherapie je faalangst kunt overwinnen? E-mail mij dan of stuur een bericht via mijn Facebook pagina.

Je bent meer dan de moeite waard en dat altijd geweest. Ik weet het, en nu jij nog.


door

Tags: