Hoe serieus neem jij je eigen gevoelens?

Heb je wel eens momenten in je leven dat je iets voelt, en het dan onderdrukt? Dat je boos bent, of teleurgesteld, of verdrietig en je houdt die emotie binnen? Maak je regelmatig situaties mee dat je je gevoelens letterlijk onderdrukt? Dan is het volgende essentieel voor je om te weten…, vooral als je jezelf serieus neemt!

Gevoelens zijn energie

Elk gevoel bestaat om gevoelt te worden, en als je dat gevoel, die energie, niet tot uitdrukking brengt door het te voelen, kun je daar op lange termijn last van krijgen.

Zo is er een Engelse uitdrukking:

“the feeling that can’t find it’s expression in tears, may cause other organs to weep.”

Anders gezegd, als je je verdriet niet uit, of je frustratie, je teleurstelling, je onzekerheid, je boosheid, dan kun je er letterlijk ziek van worden.

Als je in een voortdurende spanning leeft om te voldoen aan andermans eisen, en je niet jezelf gunt om te doen wat je hart je ingeeft, kan je lichaam daar last van krijgen.

Zo is uit onderzoek bekend dat mensen met essentiële hypertensie (oorzaak is somatisch niet te vinden) opvallend vaak dezelfde persoonlijkheidskenmerken hebben, namelijk:

De essentiële-hypertensiepatiënt is iemand die in zijn natuurlijke verlangen in vrijheid te leven, wordt beperkt door de aanwezige grenzen. De strijd om zich te manifesteren laat hij echter lopen en hij slikt de bijbehorende emoties in (Jos Olgers, 2012).”

Lichamelijke klachten

Als je niet in staat bent om je gevoelens te uiten omdat je bang bent voor afwijzing, bezig bent met wat anderen van je gevoelens zouden vinden, dan leg je de controle over jezelf en je gevoelens bij anderen. Je verandert jezelf in een marionettenpop. Trek maar aan het touwtje en ik ….

Als je op je werk, thuis of bij vrienden niet kunt uiten wat je oprecht voelt, dan leef je niet je eigen leven. Dan ben je continu op je hoede, stop je een deel van jezelf weg, en op den duur zal al die weggestopte energie, die frustratie een uitweg zoeken. En krijg je na verloop van tijd klachten als hoofdpijn, migraine of hoge bloeddruk. Puur omdat je bezig bent met wat anderen van je verwachten zonder rekening te houden met je eigen oprechte gevoelens. Herken je dit? Dan is het nu tijd om er wat aan te doen.

Depressie is letterlijk het neerdrukken van je gevoelens

Mensen die lange tijd hun gevoelens onderdrukken, kunnen op een gegeven moment in een depressie geraken. Het Engelse woord voor ‘neerdrukken’ is to depress. Je drukt letterlijk je gevoelens neer totdat je niets meer voelt.

Zo kunnen mensen in die ontzettend vervelende depressie val van neerslachtigheid terechtkomen als ze hun hartewens niet kunnen vervullen (ze raken de betekenis van hun leven kwijt). Ook mensen die zeer kwetsende woorden tegen zichzelf zeggen, kunnen in een depressie raken. Ze vinden zichzelf dan niet meer de moeite waard, praten en denken negatief en worden zwaarmoedig. Niets is dan meer de moeite waard want ze vinden zichzelf niet de moeite waard.

En in mijn praktijk als hypnotherapeut ontdek ik dat mensen weer een sprankje hoop gaan zien als ze ontdekken dat ze die negatieve gedachten kunnen stoppen. Als ze tot het inzicht komen dat hun negatieve gedachten leiden tot negatieve gevoelens, en dat die negatieve gedachten vaak niet hun eigen gedachten zijn. Dat die negatieve gevoelens vaak een oorsprong hebben in de negatieve gedachten van anderen. Het zijn vaak de kwetsende dingen die ze van hun opvoeders hebben gehoord. Als mensen zich bewust worden dat het enige dat ze kunnen controleren hun gedachten zijn, dan opent een deur naar verandering. Want anders denken is anders voelen en is anders leven!

Door mensen weer in contact te brengen met hun eigen gevoel, en open te staan voor kleine dingen waar ze dankbaar voor kunnen zijn, onstaat er stapje voor stapje weer een beetje hoop. Hoop op een sprankje zonlicht. En elke dag gaat het dan ietsje beter. Verschijnt er meer licht aan de horizon. Puur en alleen omdat ze zichzelf toestaan om te voelen en hun eigen gedachten opnieuw te vormen. Positieve gedachten die leiden tot positieve gevoelens. Positief denken is positief voelen is positief leven.

Kortom, neem je gevoelens serieus:

Wat je ook voelt in je leven op enig moment, wees er alert op en je bewust van. Dat gevoel is belangrijk en neem het serieus. Elk gevoel in ons lichaam wordt gevormd in het limbische deel in onze hersenen. Elk gevoel activeert neurale netwerken en de productie van hormonen (neurotransmitters). En zo heeft elk gevoel een fysiologische reactie in ons lichaam. En zo leidt het ontstaan van positieve en negatieve gevoelens tot een reeks reacties die, via neuronale netwerken en hormoonprofielen uitmonden in de regulatie van gen activiteit op het DNA. In de woorden van emeritus hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel:

De veranderde gen expressie door positieve en negatieve gevoelens hebben een effect op het ontstaan en verloop van allerlei ziekten, zoals onvruchtbaarheid, aderverkalking, depressie, tumoren, diabetes etc., maar ook bij symptomen als pijn en angst. 

In onderstaande video kun je het verhaal nogmaals beluisteren…


door

Tags: