3 oplossingen om je probleem slim aan te pakken

3 oplossingen om je probleem slim aan te pakken

Loop jij al wat langer rond met een probleem? Lukt het je maar niet om het definitief op te lossen? In dit artikel ontdek je 3 oplossingen om je probleem op een slimme manier aan te pakken. Lees verder en ontdek hoe je via je onderbewuste de ingang vindt naar de oplossing voor je probleem.

Effectief veranderen doe je via je binnenwereld

Elke effectieve verandering vindt plaats diep van binnen, in je zogenaamde binnenwereld. Als je je ogen sluit kun je zo bewust worden van je binnenwereld, hoe je je voelt en waar je dat voelt in je lichaam. En je kunt je bewust worden van je overtuigingen, oftewel je gedachten.

Het is daarom slim om via je binnenwereld, je onderbewuste, op zoek te gaan naar een oplossing voor je probleem. Je onderbewuste is dat deel waar je niet elke dag, elk moment bewust van bent.

Als je iets wilt veranderen, een probleem wilt aanpakken, dan kun je er over praten. Dat is natuurlijk goed om te doen, maar soms zul je dieper moeten graven. En als je dieper graaft via je onderbewuste, dan kun je 3 ingangen ontdekken voor een oplossing van je probleem.

Als je kijkt naar je probleem, datgene waar je mee rondloopt en last van hebt, dan ontdek je: 1. een bepaald gedrag dat je laat zien, 2. hoe je je voelt, en 3. wat je denkt. (er zijn nog meer aspecten, maar in dit artikel zoom je in op die drie zaken).

Je probleem heeft dus drie zaken die samenhangen met je probleem. De kern van je probleem herken je door er naar te kijken met:

  • je intellectuele kant: wat denk je dan;
  • je emotionele kant: hoe voel je je dan;
  • je gedrag: hoe doe je dan;

Een voorbeeld: moeder met dochter

Stel je nou eens voor: een moeder met een jonge dochter. Die moeder heeft in haar leven niet geleerd om liefde te tonen. Ze weet gewoonweg niet hoe ze dat moet doen. Ze weet niet hoe ze haar dochter kan laten voelen hoeveel ze van haar houdt. Het is niet een bewuste keuze. Die moeder is helaas niet in staat om liefde te geven omdat ze die ze zelf nooit heeft gehad. En onbewust is ze nu een moeder die haar gevoelens niet toont.

Moeder en dochter leven samen in een huis. De dochter, een meisje van 8 jaar, heeft natuurlijk behoefte aan liefde en aandacht. Ze doet er alles aan om die liefde en aandacht van haar moeder te krijgen.

Het meisje denkt: “als ik goed mijn best doe op school, dan houdt mama heel veel van mij.” Ze denkt dat ze liefde kan verdienen door goed haar best te doen op school. Niemand heeft haar dit verteld. Dus, het meisje doet ongelooflijk hard haar best op school. Ze is de beste van de klas.

Op een dag komt ze thuis met haar rapport. Haar moeder kijkt wel naar het rapport, maar geeft haar nog steeds niet die liefde en aandacht die het meisje verlangt. En dan ontwikkelt het kind een nieuwe overtuiging.

Het meisje denkt: “zie je wel, er is iets mis met mij. Ik ben het niet waard om die liefde te krijgen. Ik moet nog meer mijn best doen.”

Of ze bedenkt iets heel anders om dat vervelende gevoel niet te voelen.

Maar als je kijkt naar het probleem, “geen liefde ontvangen van moeder”, zie je dat het kind het probleem probeert op te lossen.

Het kind kan zich schuldig gaan voelen, denken dat het aan haar ligt, en dat ze het moet oplossen voor mama. Echter, het 8-jarig kind is zich niet bewust dat mama het probleem dient op te lossen. Maar, elk kind in deze situatie, met dat vervelend gevoel, wil dat oplossen (door zich anders te voelen)…

Als je nog dieper kijkt naar dit probleem, dan zie je dat er eigenlijk drie oplossingen zichtbaar worden bij het probleem:

  • de gedachte van het kind, ik ben het schuld, er is iets mis met mij, ik ben het niet waard om van te houden
  • het gevoel van machteloosheid over de situatie
  • het gedrag om nog meer haar best te doen en zo liefde en aandacht van haar moeder te verdienen

Het machteloze gevoel van een kind

In essentie zie je dat dat kind absoluut niet de oorzaak is van het probleem, maar dat de moeder gewoon niet in staat is om die liefde te geven. Alleen een kind op die leeftijd is zich daar niet bewust van.

Elk kind zou zich zo voelen als dit meisje, en elk kind zou haar best doen om de liefde alsnog van mama te krijgen. Sommige kinderen zouden hun eigen gevoel gaan vermijden, terwijl ze in essentie ook die veilige omgeving van liefde en aandacht verlangen.

De kans is aanwezig dat dit kind later als volwassene onbewust haar best doet om zich veilig te voelen. Dat ze altijd haar uiterste best doet om een gevoel te hebben dat ze de moeite waard is. Als ze dat afhankelijke gedrag ontwikkelt dan kan dat tot een probleem leiden. Ze kan ontdekken, dat wat ze ook doet, ze zich niet gewaardeerd voelt, omdat ze niet heeft geleerd zichzelf te waarderen. Ze legt haar gevoel van waardering dan bij anderen neer, en geeft zo haar macht / controle volledig uit handen.

Kortom, in allerlei situaties kan de volwassen vrouw nog steeds handelen als dat kleine meisje dat ONBEWUST nog steeds bezig is om die liefde te winnen van haar moeder.

De oplossing van haar probleem, dat zo onbewust is ontstaan, ontdekt ze door er met een professional naar te kijken. Iemand die haar kan begeleiden om te ontdekken wat ze denkt, voelt en doet als ze zich zo vervelend voelt. En vervolgens kijken hoe ze zich wel wil voelen, en welke overtuigingen haar nog in de weg zitten.

Als je met je bewuste brein kijkt naar je probleem, en er over praat, dan kun je ontdekken hoe het zit. Als het probleem echter dieper zit, of je de oorzaak onbewust hebt weggestopt, dan helpt het om via je onderbewuste te kijken naar waar je last van hebt. De oplossing voor je probleem vind je dan door te kijken naar de drie onderdelen: denken, voelen en doen.

En voor alle duidelijkheid: niet elk kind dat opgroeit in deze situatie hoeft een probleem te hebben later. Het is pas een probleem als je er last van hebt.

Pak je probleem nu effectief aan

Zou je iets willen veranderen in je leven? Loop jij rond met iets waar je last van hebt? Wil je het definitief aanpakken? Dat is natuurlijk goed om te doen, want waarom zou je er nog langer mee rondlopen. Kijk dan eens naar je probleem vanuit de drie ingangen: wat denk je, wat voel je en hoe doe je?

Je kunt één van die drie beetpakken en dan ontstaat er een bewustwording van wat er speelt, en dan kan het zomaar zijn dat je begrijpt wat er speelt.

Kortom, als jij iemand kent of misschien zelf rondloopt met een probleem waar je al lange tijd last van hebt, waarbij je nog niet precies weet hoe dat zit, dan kun je eens stilstaan bij die drie onderdelen.

Pak één van die drie beet en ontdek via je onderbewuste wat er nou echt speelt. Het is soms lastig om dat zelf te doen. Soms lukt het je niet om je probleem met je bewuste brein op te lossen. Overweeg dan eens om met je ogen dicht naar je binnenwereld te gaan, dus diep van binnen. Want diep van binnen liggen alle antwoorden. Diep van binnen, via je onderbewuste vind je dan vaak de oplossing.

Als je diep van binnen gaat met je ogen dicht, dan maak je namelijk gebruik van je verbeeldingskracht, het rechter deel van je brein. Door je verbeeldingskracht te gebruiken, ervaar je meer ruimte om een oplossing te vinden. Er zijn namelijk allerlei gebieden in je verbeeldingskracht die kunnen helpen om je probleem op te lossen.

Loop er niet langer mee rond. Vertrouw je onderbewuste brein, en pak definitief je probleem aan. Eens wil je ervan af, niet waar, dus waarom niet nu?

Wil je na het lezen van dit stuk eens 30 minuten met een professional praten over je probleem, maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Als hypnotherapeut in Amersfoort, medisch centrum Heideweg, spreek ik wekelijks cliënten over hun probleem en werk ik samen met ze aan een effectieve oplossing. Elke keer ontdek ik weer de ongelooflijke oplossingskracht van je onderbewuste.


door

Tags: