Hoe kan ik mijzelf definitief veranderen?

verandering van mijzelf


Heb jij dat ook? Je bent ontevreden over iets in je leven. Je wilt het zo graag anders. Maar het lukt je niet om te veranderen. Je baalt en vraagt je af waarom het niet lukt! Als dit klinkt zoals jij je wel eens voelt, dan is dit artikel speciaal voor jou.

Ontdek wat je nodig hebt om te veranderen; en welke belangrijke barrière je dient te overwinnen om definitief te veranderen.

Als je iets anders wil in je leven – gezond leven, zinvolle baan, liefdevolle relatie, tevreden met jezelf, ontspannen leven, lekker in je vel voelen- dan loop je wellicht tegen grenzen aan. Je merkt dan dat het je maar niet lukt om die stap te zetten naar een verandering!

Dat is super vervelend en irritant, want je wilt dat jij verandert, niet waar?

Wat is het dan toch dat je tegenhoudt om te veranderen? In dit artikel ga je daar dieper op in…

Veranderen begint met het nemen van een beslissing

Elk probleem dat je ervaart in je leven is een niet genomen besluit!

Verandering begint uiteraard met het nemen van een beslissing. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Je weet dat je een beslissing moet nemen, maar weet niet welke. Want stel je voor dat je de verkeerde beslissing neemt!

Echter, als je blijft doen wat je nu doet, verandert er niets.

Je wilt het anders. Dus, wat je nu doet, denkt of voelt wil je niet, en je wilt iets anders. Wellicht weet je nog niet precies wat je wil, maar je wilt weg van wat je nu gewend bent. Je staat voor je beslissing: wat wil ik?

En daar is je eerste barrière…

Je brein heeft één belangrijk doel, en dat is: je continu te beschermen voor gevaar. Het oudste deel van je brein, je reptielenbrein -dat al miljoenen jaren oud is- beschermt je door voortdurend te letten op gevaar.

Je brein heeft daarom ook de functie om ervaringen te onthouden. En je ontwikkelt zo een patroon van gedrag waaraan je gewend bent. De vertrouwde weg volgen voelt namelijk veilig.

Kiezen voor iets waar je niet aan gewend bent, voelt dus voor je brein als onveilig. En dan laat je ‘reptielen’brein je merken: “nee, daar gaan we niet heen!” “Dat is gevaarlijk!”

Dat oudste onderbewuste deel van je brein vraagt dus om geruststelling. Je wilt het vertellen dat het goed is en dat jij voor deze nieuwe weg hebt gekozen..

Hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je achter je beslissing blijft staan?

Dat doe je door concreet te maken voor jezelf wat je dan wil. Want als je weet wat je wil, dan kun je stappen ontdekken om daar te komen.

Daarbij gebruik je je verbeeldingskracht! Je absolute kracht om met je ogen gesloten in beelden te denken en zo je binnenwereld te ervaren. Via je verbeeldingskracht ontdek je dan wat je wil…

Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

Gebruik je verbeeldingskracht om de verandering al te ervaren

Als je de beslissing hebt genomen dat je het anders wilt, dan is dat een hele belangrijke stap. Eerste probleem opgelost! Namelijk, je hebt een besluit genomen.

Nu volgt de volgende stap. Wat is je gewenste situatie? Wat is je doel? Hoe ziet je verandering eruit?

Soms weet je dat nog niet precies, en dat is natuurlijk okay.

Gelukkig kun je jezelf eenvoudige vragen stellen om concreet te maken en te ervaren hoe je verandering eruit ziet.

Dat werkt zo…

Bedenk hoe “dat anders” eruit ziet, door je de volgende vragen te stellen: als je aankomt op die dag waarop alles anders is, hoe voel je je, wat denk je, hoe gedraag je je, hoe doe je naar anderen, welk beeld heb je er bij en hoe verandert je leven?

Verandering is dus meer dan alleen maar anders doen!

Verandering is een totale ervaring van anders denken, anders voelen, anders doen, anders zijn in relatie met anderen, een beeld dat je erbij hebt en hoe je leven dan verandert.

Het mooie en krachtige van jou is dat je daarbij je verbeeldingskracht kunt inzetten! Want, je kunt zo -met gesloten ogen- je al voorstellen hoe het is als je leven in die richting is verandert. En ook al kun je nog niet alles bedenken, in je binnenwereld kun je het wel ervaren….en zie het maar, zodat je het diep in jezelf herkent.

Want het is essentieel voor je om te beseffen dat:

verbeeldingskracht sterker is dan wilskracht!

Zodra je het voor je kunt zien, gaat je brein ervaren alsof het al zover is, en zo raakt je brein gewend aan de nieuwe situatie. Je wordt letterlijk een ander mens.

Je kunt niet veranderen door de persoon te blijven die je was voor de verandering. In je voelen, denken en doen zul je veranderen.

En om je onderbewuste brein gerust te stellen, vertel je je brein dan elke dag: “deze verandering” is wat ik wil, dit is waar ik voor kies!

En daarbij kun je allerlei manieren inzetten om jezelf te vertellen wat je wil. Manieren die je helpen om je focus, en je energie, gericht te houden op je doel.

Naast je ogen sluiten, en je nieuwe situatie zo voor je te zien en beleven, kun je extra oefeningen doen om je verbeeldingskracht helemaal in te zetten.

Je kunt bijvoorbeeld elke dag opschrijven hoe je gewenste dag eruit ziet. Of je maakt een moodboard met je nieuwe leven weergegeven in beelden. Of je luistert naar een audio-opname waarin je de woorden gebruikt van wat je wil.

En door dit te doen, richt je je energie op wat je wilt, en niet meer op waar je vanaf wilt. Je beweegt je letterlijk in de richting van je gewenste doel.

Want zodra je “je verandering” concreet voor je kunt zien, kan je lichaam en je brein volledig in die ervaring stappen alsof het al zover is. Je brein begrijpt het en je lichaam voelt het.

Wat je ook doet, zodra je je doel in woorden en/of beelden weergeeft, geeft je brein via je verbeeldingskracht automatisch vorm aan je doel. Zo maak je je doel super concreet en letterlijk tastbaar. Je kunt het al helemaal voor je zien.

En door elke dag in die ervaring te stappen, die verandering die je wil, raakt je brein gewend aan verandering, en beweeg je je in de richting van wat je wil.

Natuurlijk zijn er nog andere hulpbronnen om je te helpen op weg naar verandering. Naast een concreet beeld van je doel, helpt het om te weten “waarom je het anders wil.”

Nietsche zei ooit:

als je weet waarom je iets wil, dan vind je de weg om er te komen!

En ook helpt het om je weg naar die verandering in kleine stappen te verdelen die realistisch en haalbaar zijn.

Maar, wat het ook is dat je anders wilt, elke succesvolle verandering begint met voor jezelf concreet te maken wat je einddoel is. Als je dat doel voor ogen hebt, en je vindt je motivatie waarom je het wil, en de opbrengst van de nieuwe situatie is groter dan je huidige, en je weet welke eerste stap je kunt zetten, dan ben je absoluut op weg naar verandering.

En onthoud daarbij, elke verandering voelt onwennig, want je wordt letterlijk iemand anders. Zolang je doel gericht is op groei van jezelf, kun je je “nieuwe ik” alleen maar met open armen ontvangen.

Ben je al nieuwsgierig geworden naar je “nieuwe ik?”

Wil je na het lezen van dit stuk eens 30 minuten met een professional praten over je probleem, maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Als hypnotherapeut in Amersfoort, medisch centrum Heideweg, spreek ik wekelijks cliënten over hun probleem en werk ik samen met ze aan een effectieve oplossing. Elke keer ontdek ik weer de ongelooflijke oplossingskracht van je onderbewuste.


Tags: