Koppel genot aan voeding die goed is voor je lichaam

In week 4 heb je gekeken naar de relatie die je hebt ontwikkeld met voeding.

Je hebt ontdekt dat voeding meer voor je is gaan betekenen dan een voedingsstof voor de celstofwisseling in je lichaam.

Wellicht is voeding een vriend voor je geworden die je raadpleegt als je het emotioneel moeilijk hebt, of om je gezelschap te houden, of om je niet te vervelen, of om je boosheid weg te eten.

Inmiddels ben je op een punt in je leven dat voeding niet meer de rol van ‘goede vriend/vriendin’ voor je kan vervullen, zonder dat je er letterlijk ziek van wordt, of je onprettig voelt, schuldig, en lichamelijk last krijgt van dat extra gewicht.

Met andere woorden. Hoewel voeding ooit voor je gezorgd heeft ‘als een goede vriend/vriendin’, kan te veel voeding of snacken die rol van ‘goede vriend/vriendin’ niet meer vervullen. Een goede vriend/vriendin heeft het beste met je voor. En je ziekmaken, schuldig voelen of ongelukkig hoort daar niet bij.

Vandaar dat de les in deze video je gaat helpen om afscheid te nemen van die goede vriend (te veel eten). Je doet dat met de regel om genot en je goed voelen te koppelen aan controle over eten, en bewust kiezen voor voeding die goed zorgt voor je lichaam.

Als oefening kun je opschrijven welke rol voeding (snoepen of snacken) voor je had, en welke rol je wilt dat voeding nu voor je heeft.