Visualiseren

Denken in plaatjes: visualiseren

financieel-succes-2019

Elke verandering start met een gedachte.

Welkom bij stap 1 van je verandering. Je bent hier met een reden. Je hebt een besluit genomen. Je wil het anders. Wellicht vraag je je af wat de eerste stap is naar je succesvolle verandering? Verandering begint met een gedachte. Je gedachte aan hoe je ‘ideale’ leven eruit zou zien, zal je motiveren om een beslissing te nemen. De beslissing om te veranderen.

En als je wilt veranderen, wat wil je dan anders? Stel dat ik een toverstaf had en je vandaag kon omtoveren naar de meest ‘gewenste’ versie van jezelf. Hoe ziet dat er uit? Dat is denken in plaatjes, oftewel visualisatie.

Je brein reageert namelijk op twee dingen: woorden en plaatjes. Ontdek nu de kracht van denken in plaatjes, oftewel visualisatie.

Visualiseren

Door te visualiseren (denken in plaatjes), activeer je je brein om alvast het netwerk aan te leggen dat je nodig hebt voor bepaald gedrag. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek bekend dat sporters die een oefening visualiseren, neurale patronen activeren die actief zijn als ze de oefening daadwerkelijk doen. Met andere woorden, voor je brein maakt het geen verschil of je het resultaat al hebt behaald of niet.

We onderscheiden twee soorten visualisatie: proces- en uitkomst-visualisatie.

Uitkomst-visualisatie

Bij uitkomst-visualisatie (je ziet het doel voor je in plaatjes) is het belangrijk om een gedetailleerd beeld te hebben van je doel.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel je hebt als doel om 10% lichaamsgewicht los te laten. Voor een succesvolle uitkomst-visualisatie van dat doel gebruik je nu alle zintuigen. Het zou er alsvolgt uit kunnen zien:

  • je ziet jezelf in een prachtige jurk terwijl je loopt op het strand
  • je ruikt het zout van de zee
  • je voelt de warme wind langs je wangen
  • je ziet bewonderende blikken van mensen om je heen
  • je lacht terwijl de warme zonnestralen over je wang glijden
  • je bent superontspannen en leeft volledig in het moment
  • je bent trots op wat je bereikt hebt
  • je bent eindelijk gestart met die nieuwe opleiding

Wat je dus doet met visualisatie is een duidelijk beeld beschrijven, waarbij je ziet, voelt, hoort en ruikt hoe je nieuwe ‘ik’ zich in de wereld manisfeert. En je houdt dat plaatje vast alsof het al zover is. Alsof je al in dat moment leeft.

Proces-visualisatie

Een tweede manier van visualiseren is proces-visualisatie. Daarbij sta je stil bij wat je gaat doen om je doel te bereiken. Het is belangrijk om jezelf daarbij twee belangrijke vragen te stellen:

  1. wat heb je nodig?
  2. hoe ga je om met obstakels die je tegenkomt?

Een moodboard met het ‘gewenste’ beeld van jezelf

Een succesvolle methode om te visualiseren is met een moodboard (denk aan een collage met plaatjes en woorden). Bouw je moodboard op met positieve plaatjes die je nieuwe ‘ik’ in detail omschrijven.

Kies plaatjes voor je moodboard die alle zintuigen prikkelen. Denk aan hoe je eruit ziet, hoe het ruikt, wat je voelt, met wie je bent, wat je doet, en wat je bereikt.

Je moodboard zal je een fijn gevoel geven over jezelf, en je creatieve brein stimuleren. Je zult jezelf steeds meer zo gaan zien, en elke dag supergemotiveerd zijn om in de richting van je doel te bewegen.

Slim Maatje Oefening

De volgende oefening helpt je om het effect van visualisatie op je lichaam te ervaren. Sta op, til je arm op (links of rechts) en wijs naar een punt voor je (met je arm gestrekt). Draai je arm nu zo ver als mogelijk naar achteren en onthoud het punt waar je eindigt. Draai je arm nu weer naar voren. Sluit je ogen, en stel je voor dat je je arm 25 cm verder kunt draaien dan het punt waar je eindigde achter je. Zeg 3 of 4 keer tegen jezelf, mijn arm gaat 25 cm verder draaien en zie het voor je (visualisatie). Open nu je ogen en draai je arm weer naar achteren, en ontdek hoe ver je arm  nu naar achteren draait.

Slim Maatje vraag: welk doel wil jij realiseren?

Beschrijf dat doel in detail. En kijk eens of je plaatjes kunt vinden die beschrijven hoe dat eruit ziet, wat je voelt, ruikt, met wie je bent, wat je doet, en wat je bereikt hebt.

 

Naar beginscherm