Ontdek drie cruciale stappen bij effectieve verandering

verandering

Wellicht heb je wel eens een poging gedaan om iets in je persoonlijke leven te veranderen? Dat kan zijn door te starten of juist te stoppen met iets te doen in je leven. Ondanks dat je helder hebt wat je eigenlijk wil, en wat je niet wil, kan veranderen toch een enorme uitdaging zijn.

Waarom is veranderen zo’n uitdaging, ook als je toch weet wat je wil?

In dit blog artikel ontdek je meer over die uitdaging bij verandering en wat je nodig hebt om die uitdaging toch aan te gaan. Want uiteindelijk wil je het toch anders, niet-waar?

Veranderen is “weten wat je exact wilt, weten wat je absoluut niet meer wilt, en alleen nog doen wat je wilt.”

Als je hebt vastgesteld wat je dan wel wilt, dan volgt de volgende uitdaging. Dat is in de huid stappen van je nieuwe ik. De ‘ik’ die is veranderd is niet meer de ‘ik’ die je nu bent, Want, als je weet wat je wil, dan is dat iets dat je nog niet doet. En omdat je het nog niet doet, ben je er nog niet aan gewend. Met andere woorden: je nieuwe ‘ik’ voelt onwennig. 

En dus vraagt verandering in de richting die jij wil, om je elke dag bewust te zijn hoe je dan precies anders doet in die nieuwe situatie., Met andere woorden: elke dag in die nieuwe situatie bewust anders denken, voelen en handelen.

En dat “bewust anders doen” is nou precies waarom veranderen zo’n uitdaging is! In het volgende ga je daar wat dieper op in…

Je denkt, voelt en handelt in veel gevallen op de automatische piloot. Je brein is zo gebouwd dat je efficiënt omgaat met je energie. Heel veel dagelijkse handelingen doe je automatisch en je doet ze steeds op dezelfde manier. Je brein volgt dus vaste patronen (gewoonten), zodat je energie en aandacht overhoudt voor zaken die onverwacht op je af komen.

Als je elke dag denkt, voelt en handelt volgens die vaste patronen, dan ben je je daar niet meer bewust van. Het valt je dus niet meer op hoe je denkt, doet en handelt, want je doet het automatisch! En dat is één van de lastige dingen bij verandering. Je bewust worden van wat je doet op het moment dat je ergens last van hebt.

(zijstraat opmerking: Je kunt overigens met hypnotherapie en psychotherapie helder inzicht krijgen op je onbewuste denken, voelen en handelen in een bepaalde situatie).

Dat brengt je dan bij stap 1 bij verandering…

Stap 1: wat is je exacte probleem?

Als je iets wilt veranderen is daarom stap 1 je bewust worden waar je last van hebt. Want als je ergens last van hebt, dan ga je vanzelf aandacht geven aan dat moment waarop je er last van hebt. En dan ga je dingen zien die je dan ervaart… 

Lees verder hoe dit werkt met een voorbeeld.

Een voorbeeld: stel je zit in een overleg met collega’s en je voelt je ongemakkelijk. Je merkt dat je onrustig op je stoel heen en weer beweegt, en in je hoofd ben je helemaal ergens anders dan bij dat overleg. Stel nou dat je dat elke week ervaart tijdens dat overleg. Dan kan dat zo’n moment zijn waarop je je bewust wordt van iets waar je last van hebt. Elke week merk je dat je jezelf met lood in je schoenen naar dat overleg sleept. Dat is zo’n moment om voor jezelf eens na te gaan wat er nou eigenlijk speelt.

Wat je daarbij kan helpen is om eens wat dieper te gaan kijken naar waar je nou exact last van hebt tijdens het overleg. Hoe voel je je op dat moment? Wat denk je? Hoe zit je erbij? Hoe ben je naar anderen? Welk beeld heb je van dat overleg? En welke impact heeft het overleg op je werk?

Al die vragen die je je zo kunt stellen, helpen je concreet grip te krijgen op je echte probleem. En dan weet je wat je niet wilt. Dat leidt dan automatisch naar stap van je verandering…

Stap 2: als je een wens mag doen, wat wil je dan precies?

Zodra je weet waar je last van hebt, dat je erkent dat je je op een bepaalde manier voelt tijdens het overleg met collega’s, en dat je daar last van hebt, dan kun je jezelf de wensvraag stellen. Dit is stap 2 op weg naar je verandering.

Stel, je mag een wens doen, en je mag precies vertellen hoe jij je wilt voelen tijdens het overleg met collega’s, dan kun je voor jezelf daar ook een doel aan koppelen. Wat heb je dan nodig om je zo te voelen tijdens het overleg. Met andere woorden: hoe ziet voor jou je ideale overleg met collega’s eruit? En als je dat ideale overleg elke week zou hebben, hoe voel je je dan op je werk?

Bij die wensvraag dien je wel een realistisch en haalbaar doel voor ogen te hebben. Stel, je zegt, ah, in het ideale geval schaf ik dat overleg af. Dan kun je je afvragen wat de winst en het verlies is van geen wekelijks overleg met collega’s?

Winst kan zijn: tijd besparen die je voor andere werkzaamheden inzet.

Verlies kan zijn: de sfeer op de afdeling verandert naar een meer zakelijke afstandelijke sfeer.

Kortom, je kunt voor jezelf de balans opmaken van je wens om overleg af te schaffen en dan tot de conclusie komen dat het overleg je ook iets oplevert. Alleen, je baalt zo van het huidige overleg en je wilt het anders.

Stap 3: aan wie ga je dit bekennen, zodat je het kunt aanpakken?

En als jij weet waar je last van hebt en wat je zou willen, dan volgt de derde cruciale stap naar verandering. Namelijk: het bespreekbaar maken op je werk. Het bekennen dat je ergens last van hebt tijdens het overleg met collega’s en dat je het wilt aanpakken. Dat vraagt om moed van jou en om begrip van je collega’s.

Stel dat je ongelooflijk begripvolle collega’s hebt, en een super empathische leidinggevende. Dan nog kan het voor jezelf lastig zijn om te erkennen dat je het overlegmoment met collega’s lastig vindt.

Al deze vragen helpen je om concreet grip te krijgen op waar je exact last van hebt tijdens het overleg en wat je dan zou willen.

Als je deze stappen zet, dan ben je op weg naar verandering. Dan ben je bezig met het probleem aan te pakken. En de volgende stappen daarin zijn voor jezelf hulpbronnen opzoeken die je kunnen helpen om je gewenste wekelijkse overleg te hebben. 

Naast je stressbronnen, dingen waar je last van hebt, kijk je dan naar je hulpbronnen. Welke vaardigheden heb je zelf in huis om je gewenste overlegmoment met collega’s te hebben? Wat heb je nodig van anderen? Hoe ben jij succesvol in andere situaties en hoe kun je dat benutten in het overleg?

Door al deze zaken met je collega’s en je leidinggevende te bespreken, ga je samen op weg naar het gewenste overlegmoment. De winst voor iedere deelnemer zal bijdragen aan de sfeer in het team en voor je het weet kijk je met verlangen uit naar het volgende overlegmoment.

En zo verander je vanzelf in je nieuwe ik. Eerst bewust en na een aantal weken of maanden onbewust.

p.s. dit is een zeer optimistisch einde, en met reden! Ik wil je een gevoel meegeven dat verandering mogelijk is. En tegelijkertijd besef ik maar al te goed dat verandering moed vraagt. Maar als je al jaren ergens last van hebt, dan wil je er ook wel eens vanaf, toch? Want je hebt drie mogelijkheden:

  • optie 1: je pakt je probleem aan, lost het op en leeft nog lang en gelukkig,
  • optie 2: je doet niets, blijft over je probleem klagen, en je weet waar dat toe leidt, niet-waar?
  • optie 3: je aanvaardt je probleem, stopt met er nog langer over te klagen, en leeft nog lang en gelukkig, maar wellicht iets minder gelukkig dan als je probleem er niet meer zou zijn…

De keuze is aan jou…

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit blogartikel of eens willen praten over verandering op je werk, over zaken waar je last van hebt, dan kun je mij een Whatsapp bericht of e-mailbericht sturen.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags: