22 Positieve Gezondheid Tips

Wil je in 2022 meer gezondheid in je leven? Dan zijn de volgende 22 positieve gezondheid tips speciaal voor jou! En mocht je je afvragen wat de kracht is van positieve gezondheid?

Positieve gezondheid draagt bij aan je bio-psycho-sociale welzijn. Dat wil zeggen: lichamelijk voel je je meer ontspannen, mentaal voel je je sterker en weerbaar en sociaal ben je meer naar buiten gericht in contacten leggen en dat allemaal bij elkaar is super gezond!

Gezondheid tip 1: mobiliseer je flow energie

Als je in de Flow bent, dan voelt alles een stuk makkelijker. Je merkt het aan je positieve stemming, je ogen stralen, je staat open voor anderen, en je voelt je sterk en in staat om dingen voor elkaar te krijgen. 

Hoe kom je in zo’n Positieve flow energie?

Breng jezelf in je herinnering terug naar een moment in je leven dat alles vanzelf leek te gaan. Het leven voelde als een speeltuin, en je liep rond met een grote glimlach op je gezicht. 

Gebruik die herinnering en maak er een beeld van, een plaatje in je hoofd. Teken hoe je je voelde toen het leven vanzelf leek te gaan, of schrijf op wat je deed. Welke kleur hoort bij dit flow gevoel? Aan welk dier doet deze positieve energie je denken? Welk woord past erbij of welke plek?

Mijn flow energie is als een wandeling langs het strand bij zonsondergang

Door in je hoofd een beeld te vormen, een plaatje te maken, help je jezelf om die flow energie tastbaar te maken. En gebruik dat plaatje om jezelf in je Positieve Gezondheid flow energie te houden.

Gezondheid tip 2: leef als gezond voorbeeld

Als je een gezond voorbeeld wilt zijn voor je kinderen, je vrienden, je familie, leef dan het voorbeeld voor. Zeg niet wat je verwacht om gezond te leven, maar doe het voor. Als je bijvoorbeeld je kinderen respect wilt meegeven, ga dan eerst respectvol met jezelf en je naasten om. 

Je gezonde gedrag heeft meer positieve impact dan er alleen maar over praten. Niet alleen zien mensen dat je goed voor jezelf zorgt, maar het doen motiveert je ook om ermee door te gaan!

Gezondheid tip 3: focus je op energie gevers

In je leven heb je personen, situaties, ervaringen die je energie geven en die je energie kosten. 

Om je eigen energie huishouding te bewaken en te zorgen dat je niet opgebrand raakt, helpt het om je energie gevers bij de hand te hebben. 

Maak eens een lijstje van 3 dingen die je echt energie geven. Dat je merkt, zo van yes, ik kan er weer tegen als ik dat doe. Zo van: “dan laad ik mijzelf op en stroomt het weer in mijn lijf!”

Gezondheid tip 4: bewaak je grenzen

Soms kunnen mensen of situaties je zo aanspreken dat je een drang voelt om het probleem op te lossen.

Zeker mensen die een open persoonlijkheid hebben en empathisch zijn kunnen zich voor van alles en nog wat verantwoordelijk voelen. Dat is goed zolang je je eigen grenzen blijft bewaken. Voorkom dat je je laat leeg trekken door anderen.

Hoe dan?

Wellicht ben je direct geneigd om te hulp te schieten. Soms help je iemand MEER door de bal terug te kaatsen en te vragen: hoe denk je dit nu voor jezelf op te lossen? En zo bewaak je je eigen grens terwijl je die ander helpt zichzelf te helpen. 

Gezondheid tip 5: voeg luchtigheid toe aan je leven

Soms kan het leven zwaar voelen. En dan lukt het niet altijd om de knop om te draaien. Als je merkt dat het zo zwaar voelt, dan helpt het om jezelf wat humor te gunnen. 

Het klinkt wellicht paradoxaal, maar juist als alles wat zwaarder voelt is het goed om luchtigheid in je leven te brengen met wat humor.

Hoe doe je dat?

Verzamel alvast wat humor voor als je het nodig hebt. Maak een lijst met favoriete cabaretiers, comedy series of koop een humor scheurkalender. Of anders gezegd, breng nu al bewust meer humor in je leven zodat je het onbewust kiest als je het nodig hebt.

Alvast een voorproefje: “weet jij waarom een olifant zo’n groot grijs ruw ding is?” Nee? Zie antwoord onderaan…

Gezondheid tip 6: stop met piekeren

Die onbegrensde denkmachine is als een herkauwer

Je brein is voortdurend bezig met denken over wat was en wat komt. Als je spijt hebt over het verleden of de toekomst vreest, dan ben je niet in het hier en nu. En met name als je denkt “had ik maar” dan pijnig je letterlijk jezelf met piekeren over tijd die voorbij is. En omdat je dat piekeren doet in het hier en nu, gun je jezelf niet om in het hier en nu te zijn. 

Laat pijn uit je verleden los, stop met piekeren over de toekomst, en bedenk dat je alleen in het hier en nu leeft en alleen in het NU iets kunt veranderen!

Gezondheid tip 7: volg je onderbuik gevoel (intuïtie)

Als je diep van binnen, zo in je onderbuik iets voelt bij een beslissing, volg dan je gevoel.

Ook als anderen niet altijd zien wat jij ziet, vertrouw dan toch op hoe het voor jou voelt.

Onze darmen zijn ons tweede brein en je voelt het in je onderbuik als iets niet klopt. Luister vaker naar je intuïtie.

Wellicht herken je situaties waarbij je eindeloos alles overdenkt, maar soms is je gevoel dichter bij de essentie van wat goed voor je is dan al je overdenken.

Gezondheid tip 8: toets negatieve gedachten op waarheid

Je brein is geneigd om negatieve gedachten te denken. Dat komt omdat je brein je wil beschermen. En dus denkt je brein na over wat er allemaal mis kan gaan. En zo kun je ook negatieve gedachten over jezelf denken. Zo van, “niemand vindt mij leuk!”

Iedereen denkt wel eens negatieve gedachten, en daarom is het belangrijk om stop te roepen.

Bij elke negatieve gedachte denk je: “klopt deze gedachte eigenlijk wel?” Zoals: “Vindt echt niemand mij leuk?” Als je ook maar één persoon vindt, inclusief jezelf, die jou leuk vindt, dan klopt die gedachte al niet.

En je kunt nog verdergaan en denken: “wat wil deze gedachte mij eigenlijk vertellen?” M.a.w. “waar heb je echt behoefte aan?”

Gezondheid tip 9: gebruik je buikademhaling

Een hoge ademhaling is snel, niet diep, oppervlakkig en voert te weinig zuurstof naar je organen.

Bijvoorbeeld bij stress zul je merken dat je ademhaling hoger in je borstkas zit, sneller is en minder diep gaat. Je lichaam is dan in een vecht of vlucht staat en je ademhaling voelt zeer onrustig. Dat gevoel is nuttig als je echt dient te vluchten. In alle andere gevallen wil je ontspannen, rustig en diep kunnen ademen.

Kies voor de buikademhaling om je lichaam regelmatig te ontspannen. Je stelt je voor dat er een ballon in je buik zit. Leg je hand op je buik. En vul die buik langzaam via je neus met zuurstof, voel hoe je ballon zich vult, en laat daarna de lucht rustig uit je buik stromen via je mond. Je kunt daarbij je mond wat tuiten alsof je door een pijpje blaast.

Buikademhaling activeert je parasympathisch zenuwstelsel en dan ontspant je lichaam, ontspant je stress-systeem en dat is de ideale stand om je lichaam ontspannen te herstellen.

Gezondheid tip 10: gedachten zijn geen feiten

Mensen verwarren vaak gedachten met feiten. Een feit is dat je geboren werd, en dat je een geboortedatum hebt. 

Een gedachte als “ik MOET harder werken!” is geen feit, maar een gedachte. En dus kun je je afvragen: klopt die gedachte? Wie is de “ik” die zegt dat hij harder moet werken? En moet dat? En waarom eigenlijk? Enz…

M.a.w. je kunt een gedachte denken, maar dan is het nog geen feit.

Mindfulness is een techniek die daar goed bij helpt.

Mindfulness is een techniek waarbij je op afstand naar je gedachten kunt kijken. Je kijkt dan naar je gedachten alsof het gebeurtenissen zijn. Zo van, aha, daar denk ik die gedachte.

En dan kun je op afstand naar je gedachte kijken als een gebeurtenis die ook weer voorbij gaat. Want zodra je die gedachte niet meer denkt, is die ook weer weg. Terwijl je geboortedatum altijd blijft. Want dat is een feit.

Gezondheid tip 11: bevrijd jezelf door vergeving

Bevrijden van iemand die je pijn deed, kun je doen door vergeving. Zodra je iemand vergeeft voor iets, laat je het los. Je laat los om er steeds aan te denken of je er rot over te voelen. 

Vergeving is een bevrijding van jezelf en je vergeeft die ander ook in eerste instantie om jezelf te bevrijden. Je bevrijdt jezelf van pijn die je los wil laten.

En dat is super gezond omdat je daarmee spanning in je lijf verlaagt. Met vergeving verdwijnt ook stress over pijn en de pijn zelf voelt minder pijnlijk.

Gezondheid tip 12: neem tijd om te aarden 

Door te aarden leer je letterlijk om met beiden benen op de grond te blijven staan.

Aarden is gezond omdat je beter leert voelen wat je voelt. Je voelt ook minder spanning in je lichaam, je organen gaan beter doorbloeden, en dat is positief voor een gezonde werking van je hele lichaam.

In onderstaande video leg ik uit hoe je kunt aarden.

Speciale oefening om tijd te vertragen en te aarden.

Gezondheid tip 13: vertel jezelf dat je goed bent zoals je bent

Vertel jezelf regelmatig -bijvoorbeeld als je ’s ochtends in de spiegel kijkt- dat je goed genoeg bent zoals je bent en meer dan de moeite waard. Door het elke dag te herhalen ga je het onbewust vaker denken, voelen en zijn.

De woorden “Jij bent Goed Genoeg” activeert de ventrale nervus vagus in je zenuwstelsel. Dit is het neurale netwerk dat je zintuigen, je spieren in je gezicht en je hart reguleert. Je lichaam ontspant, je voelt je vrolijk en opgewekt en je bent naar buiten gericht. Je komt in een flow energie en je hebt zin om iets te ondernemen.

Gezondheid tip 14: luister naar de taal van je lichaam

Gedachten zijn de taal van je brein. Maar gevoelens / emoties zijn de taal van je lichaam. En door jezelf toe te staan om naast denken ook te voelen, zul je merken dat je meer in balans bent. Je lichaam vertelt je met gevoelens als er iets speelt dat je aandacht nodig heeft. Luister naar dat signaal.

Gezondheid tip 15: vind parels in negatief denken

Meestal hoor je bij negatieve gedachten dat je ze dient te vervangen door positieve gedachten. Echter, in een negatieve gedachte zit heel veel kennis.

Als je bijvoorbeeld denkt: ik ben een mislukkeling. Dan is dat allereerst een gedachte en geen feit. Ten tweede zit er een kernwaarde in die gedachte. Kennelijk heb je als waarde dat je wilt lukken in het leven.

Zodra je die negatieve gedachte denkt, kun je jezelf afvragen: wat leer ik van deze gedachte? In het voorbeeld over mislukken, kun je je dan afvragen: wat heb ik nodig om te lukken in het leven? M.a.w. onderzoek je negatieve gedachten op kernwaarde en vind de parels in negatief denken.

En bedenk nogmaals, een gedachte is geen feit. Maar je kunt er wel van alles van leren, zowel van positieve als van negatieve gedachten. Als je op deze wijze omgaat met negatieve gedachten verlaagt je spanning in je lijf. En dat is weer super gezond.

Gezondheid tip 16: wees alert op de valkuil van openheid

Iemand met een open persoonlijkheid staat open voor anderen, legt makkelijk contact en is bereid om naar de behoeften van anderen te luisteren. En net zoals met elke kracht, zit er ook een valkuil in.

Als je je eigen grenzen niet bewaakt en altijd open bent en continue voor iedereen klaar staat, dan vergeet je je eigen prioriteiten. Leer dus ook je eigen grenzen te kennen en bewaak je openheid zodat je in balans blijft.

Gezondheid tip 17: laat de betekenis van situaties los

Mensen zijn de enige levende wezens die betekenis koppelen aan een gebeurtenis.

En je kunt lang last hebben van die betekenis. Als je bijvoorbeeld ontslag krijgt, dan is dat heel vervelend. Ik heb daar ook ervaring mee. Maar als je betekenis gaat koppelen aan ontslag en denkt: “ze ontslaan mij omdat ik een nietsnut ben. Of zie je wel, ik kan ook niets.”

…dan koppel je dus een betekenis aan dat ontslag. En die betekenis is het negatieve stemmetje in je hoofd dat het probeert te begrijpen en “de schuld” bij jou legt. Maar 99% van die gedachten kloppen niet! Want wellicht ben je ontslagen omdat het bedrijf diende te bezuinigen. En had het niets met jou te maken.

En zelfs als je niet geschikt was voor die baan, betekent het NIET dat je een nietsnut bent!

Niet de gebeurtenis, maar de negatieve betekenis die jij geeft aan een gebeurtenis is waar je last van hebt. 

En daarom is de enige keuze die je hebt: welke betekenis je geeft aan gebeurtenissen.

Dus als je op een gezonde manier wilt omgaan met tegenslag, geef dan een positieve betekenis aan de gebeurtenis. Zoals bij ontslag: “nu heb ik eindelijk tijd om echt mijn droom te volgen.”

Jij bepaalt immers de betekenis en niet de gebeurtenis.

Gezondheid tip 18: je mag ook gewoon zijn

Gewoon zijn gaat niet vanzelf

Neem regelmatig tijd om gewoon te zijn.

Ons brein staat de hele dag bloot aan allerlei prikkels. En het is belangrijk om die prikkels te reguleren. Zodat je in balans blijft. En wat je dan nodig hebt is even alleen maar zijn. Niets te hoeven doen, en heerlijk rustig ademen met gesloten ogen. 

Als je elk uur even 5 of 10 minuten pauzeert, je ogen sluit en je armen met vuisten gebald in de lucht steekt, kom je weer even op adem en je lichaam ook.

En je kunt dan tegelijkertijd de buikademhaling beoefenen.

Gezondheid tip 19: laat je zelfkritiek los

Stop met jezelf negatieve dingen te vertellen.

Wij mensen zijn meestal erg kritisch naar onszelf. Als we de dingen die we tegen onszelf zeggen tegen een vriend zouden zeggen, hadden we geen vriendschap meer. Vertel jezelf regelmatig 1, 2 of 3 positieve dingen over jezelf.

Gezondheid tip 20: gebruik je verbeeldingskracht

Als je iets wilt bereiken, begin dan te leven alsof het al zover is.

Schrijf op of teken hoe je toekomstige zelf doet, denkt en voelt en hou dat plaatje voor ogen alsof je al in die toekomst bent. Dit zal je motiveren en je helpen om de weg ernaar toe te ontdekken.

Denk daarbij aan je gewenste situatie die je gezond houdt en laat het “hoe daar te komen” over aan je onderbewuste. Vertrouw op je onderbewuste want die heeft het altijd goed met je voor.

Gezondheid tip 21: laat strengheid naar jezelf los

Als iets niet lukt dan kun je wellicht een strengheid bij jezelf ontdekken. Dat je jezelf dan op je kop geeft. En dat zorgt voor spanning in je lijf en is simpelweg ongezond. 

Draai het om. Als iets niet lukt, wees dan mild voor jezelf en tel tot tien. Dan blijf je helder denken en gaat alles makkelijker.

Wat je daarbij kan helpen is om jezelf weer te zien als je jongere zelf. Je jongere zelf is het beeld dat je hebt van jezelf toen je een kind was. 

Als je bemerkt dat je veel van jezelf vraagt, streng voor jezelf bent, ontevreden, of iets dergelijks, zie jezelf dan weer even als je jongere zelf, dat kind, en bedenk hoe die zijn best aan het doen is. Meestal bemerk je dan dat je een stuk milder wordt naar jezelf. En dan bedenk je waar die echt behoefte aan heeft als het even niet lukt.

Gezondheid tip 22: leer positiviteit door herhaling

Je brein leert door herhaling. Door deze positieve gezondheidstips regelmatig op te volgen, maak je er een gewoonte van. Een gewoonte om jezelf regelmatig positieve gezondheid te geven. Op 21 verschillende manieren.

Ik hoop dat deze 22 tips waardevol voor je zijn. Dat je er wat aan hebt, en daar ben ik eigenlijk gewoon van overtuigd. En ik wens je alvast een ongelooflijk positief gezond 2022 toe.

Antwoord olifant: “als hij een klein, rond, wit dingetje was, noemde we hem een paracetamolletje :)”


Geplaatst

in

door

Tags: