Hypnose bij kinderen: leer alles over de voordelen

Hypnose bij kinderen, antwoord op de meest gestelde vragen

Elke ouder die niet bekend is met hypnose of hypnotherapie vraagt zich weleens af of hypnose kan helpen bij het probleem van zijn kind(eren). In de afgelopen jaren heb ik de meest gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie verzameld, en het volgende artikel is speciaal voor ouders die zich afvragen wat hypnose nou eigenlijk is, en hoe het werkt bij je kind?

Wat is hypnose eigenlijk?

Mocht je kind zich afvragen wat een hypnotherapeut doet of wat hypnose nou eigenlijk is, dan helpt de volgende uitleg je wellicht om het toe te lichten:

Als je kind een boek leest, een film kijkt, met vriendjes speelt, en er helemaal in opgaat, alles om hem heen vergeet, dan is dat een vorm van hypnose / trance. Het is voor kinderen de meest natuurlijke manier om iets te leren, en nieuwe dingen te ontdekken.

Als je je kind hypnose / trance wilt laten ervaren (in voorbereiding op een gesprek met mij), vraag je kind dan eens om zijn ogen te sluiten, te luisteren wat hij hoort, en vraag hem om het geluid een kleur te geven, en dan iets te bedenken bij die kleur. 

Vraag je kind vervolgens wat hij heeft bedacht zo met zijn ogen dicht. Vraag hem hoe hij dit vond om zo met zijn ogen gesloten te luisteren en iets te bedenken bij die kleur. Vertel je kind dat deze oefening ook hypnose is. Zo met gesloten ogen aandacht richten op één ding.

Wat is verbeeldingskracht?

Bij hypnose gebruikt je kind zijn verbeeldingskracht, maar hoe werkt dat dan?

Elk kind tussen 6 en 14 jaar behoort tot de meest hypnothiseerbare leeftijdsgroep. In deze leeftijd kunnen kinderen heel eenvoudig iets bedenken, hun verbeelding gebruiken. Het is dan net als dromen, maar dan met een actieve rol van je kind. Als je kind droomt, dan ervaart je kind beelden die zo automatisch via het onbewuste zichtbaar worden in zijn droom.

Als je kind actief zijn verbeeldingskracht gebruikt (in hypnose), dan bedenkt hij zelf iets (op aanwijzing van de hypnotherapeut) en gebruikt zijn kracht om in beelden te denken om zijn eigen wereld te maken (verbeelden).

En net zoals het lichaam van je kind automatisch een wond kan genezen, kan zijn psyche ook een geestelijke wond / pijn genezen. Zo kan je kind met zijn verbeeldingskracht in hypnose zijn probleem letterlijk veranderen via zijn verbeelding. Hoe dat werkt is wellicht wonderlijk, maar net zo wonderlijk als het genezen van een wondje in je hand of op je knie. Dat doet het lichaam van je kind ook zelf en automatisch zonder opdracht.

De verbeeldingskracht is dus de meest natuurlijke kracht die je kind gebruikt in een hypnotherapie sessie. Dat voelt prettig en geeft je kind absoluut controle over zijn probleem.

Welke problemen / klachten van kinderen kun je aanpakken met hypnose / verbeeldingskracht?

 • pijnklachten
 • angsten, spanning
 • gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst
 • verdriet / boosheid
 • slaapproblemen

Wat zijn de voordelen van behandeling met hypnose / verbeeldingskracht om een probleem van je kind aan te pakken?

 • Kinderen tussen 6 en 14 jaar zijn er van nature heel goed in
 • Het geeft ze zelfcontrole.
 • De oefeningen werken positief door op andere gebieden van het kind.
 • Het is een prettige en onschadelijke behandeling.
 • Je kind hoeft geen medicatie te slikken om het probleem aan te pakken (alleen bij klachten zonder medische oorzaak).
 • Je kind kan thuis oefenen en doorgaan met de behandeling (effectief en zelfcontrole).
 • De behandeling is kortdurend.
 • De behandeling is gericht op een oplossing van het probleem en niet symptoombestrijding / onderdrukking.
 • Je kind blijft altijd controle houden en de behandeling is volledig op maat van wat jouw kind nodig heeft.
 • Je kind bepaalt het tempo van de verandering en ervaart zo controle over de verandering.
 • Naast verbeteren van medische klachten, ontwikkelt je kind zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole.

Mocht je na het lezen van deze uitleg over hypnose / hypnotherapie bij kinderen, nog vragen hebben, dan ben je welkom om die nu te stellen via de e-mail of Whatsapp.