Afvallen: waarom diëten niet werkt

Vraag je je weleens af waarom het niet lukt om met diëten die kilo’s kwijt te raken? Of waarom die kilo’s steeds weer terugkomen, soms zelfs meer kilo’s dan je kwijt was met je dieet? Zou je heel graag dat ideale gewicht willen hebben? Dan heb ik supergoed nieuws voor je. Je ideale gewicht heeft niets te maken met het beste dieet volgen! Zolang je de problemen niet oplost die zorgen voor die extra kilo’s, zal geen enkel dieet werken.

Extra kilo’s aan je lichaam zijn soms een symptoom van iets anders. Dat wil zeggen: iets drijft je om ongezond of te veel te eten. Zolang je niet weet wat je drijft om te veel te eten, lukt het moeilijk om extra kilo’s kwijt te raken. Lees de volgende drie verhalen en ontdek hoe dit werkt. Het zijn echte verhalen van vrouwen die ontdekt hebben wat de oorzaak was van hun overgewicht.

Voordat je de verhalen leest, is het belangrijk om dit te weten: veel problemen van mensen komen door slechte ervaringen in hun kindertijd. Dit kan afwijzing zijn, vijandigheid, agressie of overbescherming. Kinderen die in slechte ervaringen opgroeien ontwikkelen een verdediging. Eten kan een rol gaan spelen in die verdediging. Hoe dat werkt, zie je in de volgende verhalen:

Afvallen mislukt: extra kilo’s beschermen mij

Zo is er het verhaal van een vrouw van 32 jaar die een traumatische ervaring met mannen meemaakt, en onbewust besluit om meer te eten en zo minder aantrekkelijk te worden voor mannen. Uit de psychologie weten we dat zulke beslissingen niet altijd bewust genomen worden. De vrouw ontwikkelt dit gedrag onbewust als verdedigingsmechanisme voor haar angst.

De angst is onstaan toen de vrouw een tienermeisje was en omringd werd door vijf volwassen mannen. De mannen maakten opmerkingen over haar lichaam. Het meisje was bang en dacht onbewust aan aanranding. De koppeling van de angst aan deze traumatische ervaring, heeft de vrouw geconditioneerd. De mannen waren groot en sterk, en zij was toen een kleiner tienermeisje.

Haar onbewuste brein (stemmetje in haar hoofd) vertelt haar als het ware: 1.) dat ze groot en sterk moet zijn om zich te beschermen tegen mannen en 2.) dat ze beter niet meer aantrekkelijk kan zijn voor mannen.

Haar onbewuste brein wil de vrouw met ‘deze onbewuste boodschap’ beschermen tegen pijn en gevaar (van aanranding). En zo ontwikkelt de vrouw langzaam een patroon waarbij ze steeds meer eet en kilo’s aankomt.

Zolang de vrouw de extra kilo’s niet koppelt aan de angst voor aanranding, zal geen enkel dieet haar helpen. Haar onbewuste brein zal haar telkens vertellen dat ze extra kilo’s nodig heeft als bescherming tegen mannen. Geen enkel dieet zal deze vrouw helpen, zolang ze blijft denken dat ze 1.) niet aantrekkelijk mag zijn voor mannen en 2.) extra kilo’s nodig heeft als bescherming tegen mannen.

Afvallen mislukt: extra kilo’s maken mij minder aantrekkelijk

Een andere vrouw van 50 jaar groeit op met een stiefvader die seksuele opmerkingen maakt als ze 13 jaar oud is. Ze draagt het badpak van haar moeder. De stiefvader merkt op: “je bent nog veel te jong om dat badpak al zo op te vullen.” Voor het meisje van dertien is dit een pijnlijke ervaring. Ze schaamt zich nu voor haar lichaam.

Als het meisje opgroeit, krijgt ze vaak kritiek te horen. Haar ouders vertellen haar dat ze dom is en weg moet blijven bij mannen. De vrouw groeit op met weinig eigenwaarde en vertelt zichzelf (onbewust) dat ze niet aantrekkelijk mag zijn voor mannen. Ze vindt dat ze niet de moeite waard is. Ze zorgt slecht voor haar eigen lichaam. Vanaf haar puberteit nemen de kilo’s langzaam toe. Ze draagt op een gegeven moment 100 extra kilo’s met haar mee. Geen enkel dieet zal deze vrouw helpen, zolang ze blijft denken dat ze niet de moeite waard is. Zolang ze blijft geloven dat ze niet aantrekkelijk mag zijn.

Wil je definitief die extra kilo’s kwijt? E-mail mij dan voor meer informatie over de meest snelle en effectieve gedragsverandering om af te slanken.

Wil je vrijblijvend een gratis consult (30 minuten) over effectief afvallen, klink dan hier en boek direct een afspraak.

Afvallen mislukt: als ik groot ben dan voel ik mij de moeite waard

Een vrouw van 40 jaar groeit op in een gezin met een oudere zus. De drie jaar oudere zus is volgens de vrouw de favoriet van haar ouders. De vrouw kijkt terug op haar kindertijd (onder hypnose) en herinnert zich dat ze een aantal negatieve emotionele ervaringen heeft. Als kind van drie jaar was ze klein en niet in staat om de deur open te doen. Ze voelt zich opgesloten en eenzaam.

Als het meisje 6 jaar is, gaat ze met haar oudere grotere zus op bezoek bij oma. De oudere zus mag van oma tv kijken en het jonge meisje moet huilend naar bed. Ze voelt zich weer afgewezen.

Als het meisje 8 jaar is ontdekt ze dat ze groter is dan haar klasgenoten. Op school voelt ze zich daardoor nu speciaal. Thuis wedijvert ze steeds met haar oudere grotere zus. Het meisje van 8 jaar is nog steeds de kleinste thuis. Haar ouders vinden het moeilijk om contact met haar te krijgen. Alle aandacht gaat uit naar haar oudere zus. De vader vindt de oudere zus slimmer. De moeder denkt dat de jongere zus minder aandacht nodig heeft. Ze redt zich wel, denkt ze. Niets is minder waar. De vrouw ontwikkelt de gedachte dat ze niet de moeite waard is. En onbewust denkt ze, als ik groot ben, tel ik ook mee!

Het meisje groeit op met de gedachte, als ik net zo groot ben als mijn zus, dan ben ik de moeite waard. Door haar minderwaardigheidsgevoel groeit de vrouw op met eetstoornissen. Soms eet ze weken lang ongezond en ze tobt voortdurend met haar gewicht.

Zolang de vrouw dit minderwaardigheidsgevoel houdt, zal geen enkel dieet haar definitief verlossen van haar gewichtsproblemen. Dankzij inzicht in haar onderliggende probleem, kan ze haar leefstijl nu effectief gaan wijzigen.

Deze verhalen laten je zien dat overgewicht soms samenhangt met problemen uit je kindertijd. Zolang je die problemen niet oplost, zal geen enkel dieet helpen om de extra kilo’s voor altijd kwijt te raken. En hoewel deze verhalen wellicht extreem klinken, zijn ze een duidelijke illustratie hoe onderliggende emoties kunnen leiden tot overgewicht.

Zolang je die emoties niet zichtbaar maakt en de oorzaak achterhaalt, blijf je tobben met je overgewicht. Diëten helpt dan niet, of slechts tijdelijk.

Wil je definitief die extra kilo’s kwijt? E-mail mij dan voor meer informatie over de meest snelle en effectieve gedragsverandering om af te slanken.

Wil je vrijblijvend een gratis consult (30 minuten) over effectied afvallen, klink dan hier en boek direct een afspraak.

Afvallen lukt: ontdek oorzaak van overgewicht

Niet iedereen heeft zin om urenlang gesprekken te voeren om de oorzaak van het overgewicht te ontdekken. Gelukkig is er een oplossing die snel en effectief is. Dankzij snelle gedragsveranderingstherapie (Rapid Transformational Therapy) ontdekken mensen met overgewicht de oorzaak van hun ongezonde leefstijl. Ze ontdekken direct waarom ze al die extra kilo’s nodig hadden.

En nog belangrijker: ze ontdekken dat ze zelf controle hebben om dat ongewenste gedrag (te veel eten) te stoppen.

Ze krijgen direct de oplossing om betere beslissingen in hun leven te nemen. Die beslissingen leiden tot een gezonde leefstijl. Ze hebben geen behoefte meer aan ongezond en te veel eten. Ze willen geen extra kilo’s meer. En ze raken die extra kilo’s kwijt omdat ze hun brein actief vertellen wat ze willen, namelijk het ideale gewicht.

Afvallen vraagt om wennen aan verandering

Mensen met overgewicht krijgen soms het stempel dat ze geen zelfbeheersing of discipline hebben. Niets is minder waar. Deze mensen willen heel graag kilo’s kwijtraken. Echter, zolang dat onbewuste stemmetje ze blijft aanzetten om te veel en ongezond te eten, helpt geen enkel dieet. Daarnaast is elke verandering iets waar je lichaam aan dient te wennen. Je lichaam is gewend om op een bepaalde manier te eten en te leven. Als je anders gaat eten en leven, zul je merken dat je lichaam dat als onwennig gaat ervaren. Je lichaam zal je vertellen dat je die extra koekjes, cakejes, of die extra schep eten nodig hebt. Je lichaam is dat immers jarenlang gewend.

Om succesvol te kunnen veranderen, zul je je lichaam (brein) elke dag dienen te vertellen dat je die verandering wilt. Dat kan dankzij rationele therapie, waarbij je elke dag 10 minuten luistert naar een audio opname met instructies voor je lichaam (brein). Die audio opname is aangenaam en ontspant je lichaam, terwijl je brein opdracht krijgt voor het nieuwe gedrag. Je kunt er naar luisteren vlak voordat je slapen gaat of gedurende tien minuten ontspanning op je dag. Na 21 dagen luisteren zul je merken dat je lichaam alleen nog maar om de gezonde dingen vraagt uit de audio opname. Zo heb je zelf supereenvoudig je eigen brein opnieuw geprogrammeerd tot gezond gedrag.

Wil je definitief die extra kilo’s kwijt? E-mail mij dan voor meer informatie over deze snelle en effectieve gedragsverandering om af te slanken.

Wil je vrijblijvend een gratis consult (30 minuten) over effectief afvallen, klik dan hier en boek direct een afspraak.

Het consult kan in mijn spreekkamer, of via internet (online met Skype of Zoom) plaatsvinden. Ik help je dolgraag aan je ideale gewicht, met een gezonde leefstijl, waarbij je lekker in je vel zit, jezelf meer dan de moeite waard vindt en een supergelukkig mens bent. Want jij bent dat meer dan waard.

Neem vandaag nog actie en raak eindelijk definitief die overtollige kilo’s kwijt. Start nu met succesvol afvallen.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Eén reactie op “Afvallen: waarom diëten niet werkt”

  1. […] brein. En voor je het weet leidt die nieuwe eetgewoonte tot meer kilo’s. In ‘Afvallen: waarom diëten niet werkt‘ lees je drie voorbeelden van dit onbewuste […]