Zelfvertrouwen vergroten

Waarom durf ik geen nee te zeggen?

Herken je deze situatie? Iemand op je werk of thuis vraagt je om iets te doen, en je voelt weerstand in jezelf opkomen, en voor je het weet heb je JA gezegd. Je voelde echter in elke cel van je lichaam NEE.

In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit met zelfvertrouwen en assertiviteit (voor jezelf opkomen). En ontdek je hoe je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen betekent letterlijk vertrouwen op jezelf.

Je leert op jezelf te vertrouwen door positieve ervaringen in je leven. Als je gedachten en gedrag positieve ervaringen opleveren, versterken die ervaringen je gedachten en gedrag. Je ontwikkelt zelfvertrouwen.

Naast positieve ervaringen is zelfwaardering ook van invloed op zelfvertrouwen. Die waardering begint in je kinderjaren.

Je opvoeders, ouders hebben een belangrijke rol om je zelfwaardering te laten ervaren. Als je ouders / opvoeders je meegeven dat je meer dan de moeite waard bent, hun liefde niet hoeft te verdienen, en dat je mag zijn wie je bent, ontwikkel je een gezonde waardering voor jezelf.

Helaas hebben sommige mensen een negatieve ervaring met ouders of andere opvoeders. Het volgende voorbeeld illustreert dit:

Jan groeit op in een gezin met een jongere broer. De ouders van Jan hebben vaak heftige ruzie. Jan is 8 jaar en wil de ruzie van zijn ouders stoppen. Het lukt hem niet. En het is ook niet aan Jan om dat op te lossen. Zijn ouders zouden beter moeten weten, en niet ruziën waar de kinderen bij zijn.

De negatieve ervaring van Jan leert hem twee dingen.

Ten eerste, ik ben hulpeloos, want ik kan de ruzie niet stoppen. En ten tweede, ik ben niet de moeite waard. Want mijn ouders maken ruzie en ze vinden mijn broertje en mij niet belangrijk.

De heftige ruzies van Jan’s ouders hebben invloed op de gedachten van Jan.

Zijn negatieve gedachten ‘ik ben hulpeloos’ en ‘ik ben niet de moeite waard’ conditioneren zijn gedrag. Jan groeit op als een superlief en aardig jongetje om zo de liefde en aandacht van zijn ouders te ‘verdienen’.

Jan ontwikkelt overlevingsgedrag: hij krijgt NU ALS KIND aandacht in ruil voor ALTIJD lief en aardig zijn. In het gezin waarin hij opgroeit helpt hem dat, maar later brengt datzelfde “overlevingsgedrag” hem in problemen!

Op zijn werk probeert Jan collega’s en managers te behagen en aan hun (veronderstelde) verwachtingspatroon te voldoen. Onbewust denkt Jan, als ik lief en aardig ben voor anderen, ben ik de moeite waard.

Het overlevingsgedrag dat hem als kind hielp, heeft nu een keerzijde! Jan kan NU ALS VOLWASSENE geen NEE zeggen, doet nu dingen die hij niet wil doen, en ontwijkt bepaalde situaties om zo afwijzing te vermijden.

Zo zie je aan de hand van dit voorbeeld, dat de betekenis die je geeft aan gebeurtenissen uit je leven, van invloed is op je gedrag. In dit voorbeeld ondermijnen ze het zelfvertouwen van Jan.

Verandering van je onderbewustzijn

Nu je de achtergrond van Jan kent, en begrijpt waarom hij zich zo gedraagt, vraag je je wellicht af waarom het zo moeilijk is voor Jan om zijn gedrag te veranderen?

Jan heeft zichzelf aangeleerd om automatisch te denken dat hij ALTIJD voor IEDEREEN klaar moet staan. Dat voelt goed voor Jan (hij voelt zich dan weer als een kind dat aandacht krijgt).

Echter, Jan is NU geen kind meer, maar denk en doet VAAK wel op zijn werk alsof hij nog dat kind is dat om aandacht vraagt.

Wat Jan gaat helpen om NEE te kunnen zeggen, is INZICHT in zijn automatische denken en doen, en ontdekken wat hij nodig heeft om anders te gaan denken en doen.

Welke hulp kan Jan nu verder helpen?

Coaching

Jan kan met coaching leren voor zichzelf op te komen. Hij kan vervolgens oefenen met NEE zeggen. Door succeservaringen met NEE zeggen, traint Jan zichzelf in gewenst gedrag.

Counseling

Jan kan met counseling ervaren / voelen hoe hij zich voelt als hij NEE zegt en hoe hij zich voelt als hij JA zegt. Door bij zijn ongemakkelijke gevoel te blijven bij het NEE zeggen kan Jan “onbewust” leren om NEE te zeggen.

Therapie

Jan kan in therapie zijn “negatieve” ervaringen uit het verleden verwerken. Zo helpt Jan zijn “angstige gekwetste kind” te herstellen zodat hij NU zich niet meer zo gedraagt als het “angstige gekwetste kind”.

Het grote verschil tussen coaching, counseling of therapie is dat je met therapie en counseling ook stilstaat bij voelen en ervaren, terwijl je bij coaching vooral aandacht hebt voor verandering van gedrag.

Mocht je na het lezen van dit verhaal behoefte hebben om eens te praten over jouw ervaring, boek dan nu een afspraak voor een gratis consult.

Ervaringen van cliënten

Vond het zeer waardevol om deze hypnose sessie te mogen volgen. Mijn gevoel iedereen maar tevreden te moeten houden zorgde in het maken van zakelijke beslissingen voor veel te veel emotie.
Tijdens de sessie kijken naar en voelen van situaties waar ik lang niet meer het licht op heb laten schijnen, heeft er sterk toe bijgedragen dat mijn handelen hierin is veranderd. Even voor ik reageer sta ik dan stil waar wij het over hebben gehad Guan en wat jij hebt gezegd. Samenvattend, ik voel me er dus erg goed bij.
J.D.

Als eigenaar van een groeiend bedrijf ben ik constant bezig mijn leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Ik vond het lastig de confrontatie aan te gaan en kritisch te blijven, uit angst voor ongemakkelijke situaties. Guan heeft me laten ervaren hoe overtuigingen uit mijn jeugd daarin een rol spelen. Hierdoor kan ik het verleden beter een plek geven en ruimte maken voor nieuwe overtuigingen. Luisteren naar de persoonlijke audio-opname zorgt ervoor dat ik mijn nieuwe zelfbeeld kan trainen zoals een spier. Het blijft een klus die je alleen zelf kan klaren, maar Guan heeft me beslist op het goede spoor gezet!
H.V.

Mijn hypnose sessie was geweldig. Ik heb net een overdracht gedaan met een collega, en het ging soepel en zonder problemen. De Rapid Transformational Therapy sessie ging zeer goed. Mijn probleem werd heel snel in de hypnose sessie opgelost. Ik voelde me heel erg op mijn gemak bij Guan. Ik ben dol op de audio-opname, en voel me in staat om vol zelfvertrouwen te handelen.
A.S.


Geplaatst

in

, ,

door