Ontdek de belangrijkste stap van zelfverandering

elke verandering is zelfverandering

Sommige mensen denken dat verandering alles te maken heeft met wilskracht. Anderen vinden dat onzin. Ze willen graag van hun probleem af, maar weten niet hoe. Ze hebben van alles geprobeerd. Zijn bij allerlei experts geweest. En staan op het punt om het op te geven. Deze mensen denken wellicht dat het leven dat ze willen niet voor hen is weggelegd. En dat is een naar gevoel. Een gevoel van wanhoop. Wat doe je als je al zoveel geprobeerd hebt? Als je dat gevoel van wanhoop voelt omdat je nog steeds last hebt van je probleem? Geef je dan de moed op? Als je verder leest, ontdek je wat je nodig hebt om die eerste stap naar verandering te zetten.

Ongeacht het probleem dat jij ervaart, als je er vanaf wil, vraagt dat moed. Het vraagt moed om te verkennen (onderzoeken) waar je last van hebt. Moed om te herkennen (ja, nu zie ik het) wat je probleem is en moed om te erkennen (ja, hier heb ik last van) dat je dat probleem hebt.

En als je dan zover bent dat je voor jezelf erkent dat jij in die situatie daar last van hebt, dan vraagt het moed om aan anderen te bekennen dat je dat probleem hebt en daar vanaf wilt. Als je zover bent dat je aan anderen bekent dat jij dat probleem hebt, dan heb je verandering omarmt. Dan bereik je het moment om aan je probleem te werken.

Het klinkt mooi, “elke verandering is zelfverandering”. En in de kern klopt het. Het enige dat je kunt veranderen is hoe je zelf denkt, voelt en handelt. Echter, voordat je tot dat bewustzijn komt, hoe je dan (gewenste situatie) wilt denken, voelen en doen, heb je wellicht nog wat stappen te zetten.

Wat je bij de eerste stap naar verandering nodig hebt, is een ervaring hoe het is om je leven te leven na die verandering. Je denkt misschien dat je alles anders wil. Totdat je beseft dat je probleem ook voordelen heeft. Dat je niet zomaar alles wilt loslaten. Dat het best eng is om in dat nieuwe leven te stappen. Kortom, als je verandert, verandert alles. Hoe je jezelf ziet, hoe je je voelt, hoe je dan doet naar anderen en hoe die anderen naar jou doen. Je verliest wellicht een excuus waar je je lang achter hebt kunnen verschuilen.

Als je dat probleem niet meer hebt, kun je zomaar vrienden kwijtraken. Vrienden waarvan je je dan bewust wordt dat het geen echte vrienden waren.

En als je dan geen last meer hebt van dat oude probleem, je zelfverzekerd en sterk voelt, gelukkig en hoopvol, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een volgende stap zet. Dat je trots bent op jezelf omdat je de moed hebt om te veranderen. Dat je gevoel van trots je helpt om nieuwe doelen in je leven te bereiken waarvan je al jaren droomt. En dan kan je leven volledig kantelen en kun jij een richting opgaan die jezelf naar ongekende nieuwe hoogten brengt.

Verandering (je anders voelen) is mogelijk. En ja, elke verandering is zelfverandering. Echter, elke zelfverandering vraagt moed. Moed om te verkennen waar je last van hebt, dan te herkennen wat het is, te erkennen dat je daar last van hebt en te bekennen dat je af wilt van dat probleem. Kortom, moed om het oude vertrouwde los te laten. En moed om het nieuwe leven te omarmen.

Elke verandering begint met het verzamelen van moed. Ben jij klaar voor verandering? Dan heb je de eerste belangrijke stappen gezet.

Sommige mensen willen veranderen, maar hebben hulp nodig. Een professional die ze kan begeleiden op weg naar verandering. Een deskundige persoon die ze vertrouwen. Een persoon die ze helpt om weer de moed te vinden om een stap te zetten in de richting van de gewenste situatie. Iemand die ze op de weg naar verandering blijft aanmoedigen om de moed vast te houden. Een persoon die ze blijft herinneren om hoopvol te blijven. En ze helpt om de moed te vinden om een volgende stap te zetten, hoe moeilijk die ook is.

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten over een probleem dat jij wilt aanpakken, dan kun je via mijn agenda een counseling gesprek inplannen (eerste 30 minuten zijn gratis).

p.s. dit artikel pretendeert niet dat alle problemen zomaar te veranderen zijn. De problemen waar dit artikel naar verwijst, zijn met professionele counseling op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan problemen als: “geen grenzen stellen”, “problemen met geld”, “angst voor je manager of directeur”, “niet voor jezelf opkomen in een relatie”, “niet om hulp vragen” of “niet tevreden zijn met jezelf”.


door

Tags: