Hoe hou je het vol in deze Coronatijd?

hoe hou jij het vol

Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis!

zo luidt het advies van premier Mark Rutte.

In de ‘Corona wereld’ van nu kun je soms ervaren dat je geen grip hebt op je wereld. Je kunt natuurlijk wel iets doen aan je eigen veiligheid door 1,5 meter afstand te houden. Maar toch kun je, net als vele anderen mensen, gevoelens van spanning en onzekerheid ervaren. Premier Rutte roept op om het vol te houden, en dat is prima advies. Echter, hoe hou je zo’n intelligente lock-down vol in een wereld vol spanning en onzekerheid?

In dit artikel ontdek je een eenvoudige oefening die je helpt om het thuis vol te houden.

Hoe hou je het vol in een wereld van onzekerheid, als je bezorgd bent over je gezondheid en/of je financiële toekomst?

We hebben nog niet eerder in de geschiedenis van de ‘homo sapiens’ een dergelijke intelligente lock-down meegemaakt.

Hoe hou je het vol om met al je gezinsleden, of alleen, weken of wellicht maanden thuis te blijven? Welke controle heb je over je leven als je zo thuis bent? Kortom, wat kun jij doen om het vol te houden?

Als je zo thuis bent omdat je thuis werkt, kun je wellicht angst of onzekerheid voelen door alle berichtgeving over het Coronavirus. Dat je je dan zorgen maakt over je toekomst.

Als je ondernemer bent, vraag je je wellicht af hoe het verder zal gaan met jou en je onderneming. Mogelijk heb je al creatieve oplossingen bedacht voor de toekomst om in deze tijd je onderneming zeker te stellen. Gelukkig springt ‘de overheid’ bij om ondernemers die het echt nodig hebben financieel te ondersteunen.

Wat kun je nog meer doen om het vol te houden? Waar heb je controle over?

Als je dit leest, kun je je zo bewust worden dat je over één ding absoluut controle hebt. En dat is waar jij je aandacht op richt terwijl je zo thuis bent.

Als je dan zo je aandacht richt op je binnenwereld (wat je denkt en voelt), stel jezelf dan de vraag: waar geef jij je aandacht aan? Met andere woorden: waar geef je je energie aan, en waar krijg jij energie van?

In een wereld met al die onzekerheid is het belangrijk om je energiebalans te bewaken. Daar is een hele eenvoudige manier voor. Je kunt dan een oefening doen om de balans op te maken van je energiehuishouding (huishouding is een ander woord voor onderhoud, m.a.w. onderhoud van je energie).

De energiehuishouding oefening geeft je eenvoudig inzicht in je energievreters en -gevers.

Energievreters zijn handelingen, personen, ervaringen of situaties die je energie kosten. Ze trekken je leeg.

Energiegevers zijn handelingen, personen, ervaringen of situaties die je energie opleveren. Ze laden je op.

Om voor jezelf een overzicht te maken van energievreters en -gevers, kun je de volgende twee vragen beantwoorden:

  1. Wat kost je energie? (werk en privé)
  2. Wat levert je energie op? (werk en privé)

Als je het moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden, ga dan eens na hoe jij je voelt als je je energiek voelt. Hoe voel jij je dan? Waar voel je dat in je lichaam?

Wellicht voel je je dan blij, en gemotiveerd om iets te doen. Als je je zo voelt, bemerk je wellicht dat je hoop hebt voor je toekomst. Misschien ervaar je dat fijne gevoel in je buik of bij je hart of in je hele lichaam?

En hoe voel jij je als je helemaal geen energie hebt? Waar voel je dat in je lichaam? Mogelijk voel je je dan helemaal leeg, verdrietig, en angstig? Dat gevoel zou je zo in je buik kunnen voelen, of als een druk op je borst en keel. Of ergens anders?

Stel je vervolgens situaties voor, uit je ervaring, die je energie zo helemaal opvreten en die je weer helemaal opladen.

Misschien dat je door de hele dag te luisteren naar al het Corona nieuws aan het einde van de dag zo helemaal leeg bent. Uitgeput. En wellicht geeft het schrijven van je ervaringen in een dagboek, of het maken van een heerlijk gerecht voor je gezin, of 5 minuten dansen op muziek je wel energie. Het zijn slechts suggesties om je zo op weg te helpen.

Beantwoord beide vragen over je energiehuishouding voor zowel je werk- als privésituatie. TIP: neem een A4-tje, maak twee kolommen, schrijf er boven energiegevers en energievreters en schrijf onder elke kolom wat in je opkomt.

  1. Wat kost je energie? (werk en privé)
  2. Wat levert je energie op? (werk en privé)

Ga vervolgens na wat je opvalt over je energiestromen (wat staat er in elke kolom?). Is je energiehuishouding in balans of niet? Heb je voldoende energiegevers om jezelf elke dag heerlijk op te laden? Of heb je te veel energievreters waardoor je aan het einde van je dag zo helemaal leeg bent?

Als je die balans hebt opgemaakt voor jezelf, ga dan na welk aspect je wilt veranderen? Wat kun je doen om je energie op peil te houden? Meer energiegevers toevoegen of energievreters verwijderen uit je dag? 

Vervolgens kun je vaststellen welke kleine stap je kunt zetten om meer energiegevers toe te voegen of energievreters te verwijderen.

Het kan zoiets kleins zijn als elke dag je dag starten met de eerste 5, 10 of 15 minuten tijd nemen voor jezelf. Geen nieuws kijken als je net wakker bent, maar gewoon eerst even tijd voor jezelf. Ontbijt klaarmaken. Muziek opzetten en genieten van dat moment.

Ongetwijfeld bedenk je zelf heel veel andere mogelijkheden om je energiebalans te bewaken. Ik ben benieuwd welke positieve ervaringen je allemaal zult meemaken als je met je energiehuishouding aan de slag gaat. 

Want als er één ding is dat je deze dagen nodig hebt, dan is het om je energiebalans op peil te houden. Zodat je je energiek blijft voelen, vertrouwen houdt in je toekomst, en al die uitdagingen aankunt.

Net zoals je elke dag je mobieltje of je pc oplaadt, is het van belang om jezelf op te laden met positieve energie. Denk daar eens aan de volgende keer dat je de oplader van je mobiel in het stopcontact steekt.

Heel veel succes en vooral gezondheid gewenst.

En hou vol!


door

Tags: