Kom je ooit van je negatieve gedachten af?

Als je negatieve gedachten hebt over jezelf, denkt dat je ‘zo’ bent, dan zul je overal in je wereld op zoek gaan naar bevestiging van die gedachten. De psychologie omschrijft dit gedrag als confirmation bias. Oftewel, je bekijkt de wereld alleen door je eigen ‘negatieve’ bril. En mist dus heel veel informatie. Die filter je gewoon weg. Zo ontdek je dus steeds je zelfbedachte ‘waarheid’.

Deze confirmation bias houdt je diepgewortelde ideeën in stand. Als je negatieve gedachten hebt over jezelf, zie je overal in de wereld het bewijs voor je gedachten. Kom je dan ooit nog van die negatieve gedachten af? Het korte antwoord: ja. Mits je bereid bent om jezelf opnieuw te ontdekken onder dat laagje van negativiteit. In het volgende voorbeeld ontdek je stap voor stap hoe je dat aanpakt.

Een voorbeeld: Mira van 23 jaar

Mira is een jonge vrouw van 23 jaar. Ze loopt al jaren rond met een gevoel van onzekerheid. Ze voelt zich vooral onzeker bij mannen die ze leuk vindt. Mira merkt dan dat ze onzekere gedachten heeft. Ze vraagt zich af of mannen haar wel de moeite waard vinden. Ze vindt zichzelf namelijk niet de moeite waard. Alle gebeurtenissen in Mira’s leven ziet ze als bevestiging dat ze nooit een partner zal krijgen.

Als ze uitgaat met vriendinnen, wat ze zelden doet, dan voelt ze zich onzeker. Op het moment dat Mira zich zo onzeker voelt, filtert ze alles wat in haar omgeving gebeurt. Ze legt alles wat tijdens het uitgaan gebeurt uit als een bevestiging van haar onzekere gedachten en gevoelens. Elke leuke man die haar geen aandacht geeft ziet ze als bevestiging dat ze niet de moeite waard is. Ze ziet niet de blikken van de mannen die haar wel leuk vinden. Mira identificeert zich helemaal met haar eigen negatieve beeld. Als ze zo negatief denkt en zich zo voelt vermijdt ze elk contact met een leuke man die haar de moeite waard vindt.

Kortom, Mira zoekt continu bevestiging dat ze dat onzekere meisje is, en niet de moeite waard is om een leuk vriendje te vinden.

Het probleem van Mira is niet dat niemand haar leuk vindt. Mira vindt zichzelf niet de moeite waard en die gedachte leidt tot haar confirmation bias. Ze grijpt alles aan om haar gedachten te bevestigen dat ze niet de moeite waard is.

Hoe kan Mira die confirmation bias ongedaan maken?

Is het mogelijk voor Mira om definitief af te rekenen met haar onzekere gedachten en onvrede met haarzelf? Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Daar gaan we zo op in. Eerst staan we even stil bij de oorsprong van Mira’s onzekere gedachten.

Eerst vorm je je gedachten en dan vormen je gedachten jou

Marisa Peer, een bekende psycholoog en hypnotherapeut, zegt daarover: ‘first you form your beliefs and then your beliefs form you’.

Anders gezegd, je vormt eerst je overtuigingen, je gedachten over jezelf, en dan gedraag je je volgens die gedachten. Met andere woorden: je leeft je leven steeds meer zoals je denkt over jezelf.

Hoe werkt dat?

Als je je onzeker voelt en onzekere gedachten hebt over jezelf, ga je je onzeker gedragen. Je onzekere gedrag bevestigt weer je onzekere gedachten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je gedachten vormen zo een blauwdruk voor hoe je gaat leven. 

Hoe komt Mira aan die onzekere gedachten? En nog belangrijker, komt ze er ooit vanaf?

In haar ontwikkeling als kind, als tiener heeft Mira negatieve ervaringen gehad, en vreselijke dingen gehoord. In haar opvoeding kreeg ze weinig bevestiging dat ze de moeite waard is. Ze is in haar leven steeds meer gaan denken dat ze niet de moeite waard is.

Als Mira ontdekt dat ze onzekere gedachten heeft gevormd in haar kindertijd, kan ze bewust worden dat ze niet meer zo hoeft te denken. Ze is immers niet meer dat kind. In haar kindertijd kon ze niet anders dan zo denken. Als haar opvoeders negatieve dingen zeiden over Mira, dan denkt het kind Mira dat dat zo is. Dat het klopt. Maar nu, als volwassen vrouw, kan ze dan begrijpen dat het logisch was dat ze als kind zo dacht. Nu Mira weet dat ze niet meer dat onzekere meisje is dat vaak afgewezen en afgekeurd werd, kan ze definitief afrekenen met haar onzekere gedachten en gevoelens.

Met andere woorden, als Mira gaat ontdekken dat haar onzekere gedachten van nu een oorsprong hebben in haar jeugd, kan ze zo bewust worden dat ze nog het leven van een kind leeft. Ze leeft het leven van dat jonge meisje dat afgewezen werd. Alleen, ze is niet meer dat jonge meisje. Ze is nu een volwassen vrouw van 23 jaar.

Waarom denkt Mira nog steeds als dat meisje van 8 jaar of 10 jaar, terwijl ze dat niet meer is? Dat komt omdat ze tussen haar 0e en 8e levensjaar, net als ieder kind, hypnotisch is gevormd.

Wat betekent hypnotische vorming?

Hypnose is niets anders dan onbewust een suggestie (een idee) aannemen terwijl je daar een gevoel bij hebt. Kinderen kunnen alles wat ze horen van volwassenen voor waarheid aannemen. En als ze daar een ervaring, een diepgeworteld gevoel bij hebben, dan blijft die waarheid bij ze. Als volwassene kunnen ze dan nog steeds zo denken alsof ze weer dat kind zijn.

Elk kind in de leeftijd van 0 tot 12 jaar heeft nog niet de cognitieve vermogens van een volwassene. Een kind kan een uitspraak als ‘jij bent niet de moeite waard’ niet interpreteren en niet in een bepaalde context plaatsen. Zo’n uitspraak laat het onbewuste brein van een kind gewoon binnen. Een kind heeft geen kritische filter om te denken dat die uitspraak niet klopt. En dus zal Mira alles wat ze als kind hoort aannemen. En alles wat ze niet hoort en had willen horen, heeft onbewust ook een effect op haar. Gebrek aan aandacht en liefde kan haar gevoel van onzekerheid versterken.

De enige manier om diepgewortelde overtuigingen te wijzigen is door de oorsprong van die overtuigingen te achterhalen en vervolgens nieuwe overtuigingen aan te nemen. Dat laatste kost tijd. Mira is immers gewend om onzekere gedachten te hebben, en die ongedaan maken kost inspanning. Maar het is absoluut mogelijk om te veranderen. Gelukkig lukt dat eveneens met hypnose. Maar dan nu gericht op het aanreiken van positieve gedachten en daar een aangenaam gevoel bij ervaren.

In een lichte hypnose (met je ogen gesloten) kun je ontdekken waar je onzekere gedachten vandaan komen. En vervolgens kun je die onzekere gedachten vervangen door wat je wel wilt denken. Dat brengt ons bij de wondervraag.

Stel jezelf de wondervraag

Mira weet nu dat ze zich onzeker voelt omdat ze dat als kind zo heeft ervaren. Nu kan ze bedenken wat ze wel wil voelen als ze een leuke man ziet. Ze kan helemaal bedenken hoe ze dan wel wil zijn.

Stel jij zou in de schoenen staan van Mira. Als je de keuze had om je gedachten en gevoelens te veranderen, wat zou je dan willen denken en voelen? Stel je zou morgen wakker worden en er is een wonder gebeurt, hoe ze je dan willen denken over jezelf en vooral, hoe zou je je willen voelen als je een leuke man (of vrouw tegenkomt)?

Als je weet hoe je zou willen zijn, hoe je je wel wilt voelen en wat je wilt denken bij een leuke man of vrouw, kun je de stap naar verandering zetten. Daarbij kun je ook zo bedenken hoe je leven verandert als het wonder geschiedt.

Als je met gesloten ogen zo helemaal voorstelt dat je je zo ongelooflijk zeker voelt en de moeite waard, dan kun je zo helemaal voelen hoe het is om je nieuwe zelfverzekerde ik te zijn. Je merkt nu dan dat die verandering bij jou van binnen plaatsvindt, in je zogenaamde binnenwereld. Sterker nog, elke verandering vindt van binnen plaats. Die verandering werkt met beelden. Door je zo helemaal voor te stellen in je nieuwe gewenste situatie, kun je het helemaal ervaren.

Veranderen doe je in je binnenwereld

Ieder mens heeft een verwerkingsmechanisme diep van binnen. Net zoals je lichaam automatisch een wond geneest, zo kun je ook in je binnenwereld een geestelijke wond genezen.

Dat verwerkingsmechanisme werkt met beelden, net zoals dromen en fantasieën. Met je ogen dicht, zo in een lichte trance, kun je dan je helemaal voorstellen hoe je denkt en voelt als je nieuwe ik.

En ieder mens is in staat om te veranderen, om te groeien, om anders te gaan denken, en voelen. Want de buitenwereld, hoe andere mensen doen kun je niet veranderen, maar je kunt wel je eigen gedachten en gevoelens veranderen. En dat doe je in je binnenwereld, zo met je ogen dicht. Daarbij gebruik je je voorstellingsvermogen.

Je kunt je nu bijvoorbeeld een appel voorstellen, of een citroen. Je kunt je voorstellen hoe het is om een flinke hap uit die citroen te nemen. Wat je nu ervaart bij die gedachte is je innerlijke voorstellingsvermogen. Jij hebt dat en alle andere mensen hebben dat ook. Het is je kracht om te veranderen dankzij je voorstellingsvermogen.

Mira kan haar diepgewortelde overtuigingen veranderen. Het zal inspanning kosten en tijd. Ze kan rond blijven lopen met haar onzekere gedachten of ze nu meteen aanpakken.

Hoe doe je dat?

Hoe wijzig je diepgewortelde overtuigingen die je in de weg zitten?

Het begint met je bewust te zijn van je probleem. Kijk voorbij je confirmation bias en word je bewust van waar je nou echt last van hebt. Wat denkt Mira en wat voelt ze als ze een leuke man ziet. Herkent ze de gedachten die ze dan heeft? Zo ja, kan ze dan erkennen voor haarzelf dat zij degene is die nog steeds met die negatieve gedachten rondloopt. Kan ze aanvaarden dat ze die negatieve gedachten heeft en is ze bereid om ze aan te pakken? Zodra Mira zich bewust is dat ze dat probleem heeft en er nu wel eens vanaf wil, niet waar, dan kan ze het aanpakken en oplossen. En daarbij kan ze zich dan richten op haar wondervraag. Wat zou ze dan wel willen denken en voelen als ze die leuke man ontmoet?

Natuurlijk kan Mira met die negatieve overtuigingen blijven rondlopen, maar ze kan ze ook aanpakken, en waarom niet nu. Mira heeft de keuze om zich zo onzeker te blijven voelen, of om vandaag nog te kiezen het onzekere gevoel aan te pakken.

Haar buitenwereld kan ze niet veranderen, maar ze heeft wel invloed op haar binnenwereld. Op hoe ze zich wel wil voelen. En als ze haar probleem aanpakt, dan ligt de wereld van een leuke relatie met een man al op haar te wachten. Mira is aan zet.

Mocht je je herkennen in het verhaal van Mira, of een ander probleem hebben, dan kun je dat vandaag aanpakken.

Wil je een afspraak maken om je probleem aan te pakken, plan dan nu eenvoudig een afspraak voor een sessie via beeldbellen.

P.s. Wellicht denk je dat hypnotherapie alleen in een praktijkruimte bij mij kan plaatsvinden? De praktijk wijst uit dat je hypnotherapie prima kunt toepassen op je probleem via beeldbellen (terwijl jij gewoon thuis zit in je eigen kamer).


Tags: