Wat doe je als Onbegrepen Pijn Schreeuwt om Hulp?

Heb jij last van onbegrepen chronische pijn? Wil je meer weten over een mogelijke oorzaak? In deze blog post ontdek je een andere aanvliegroute naar gezondheid.

Pijn voelt onaangenaam en je wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Dat begrijp ik. Maar pijn heeft ook een functie. Zonder pijn zouden wij al lang uitgestorven zijn. Pijn vertelt je dat er iets aan de hand is.

Je brein voelt je pijn zodat jij er aandacht voor hebt.

Pijn wil je beschermen

Als je chronische pijn voelt, en allerlei onderzoeken hebt gehad zonder antwoord, dan is dat frustrerend! Natuurlijk, want je wilt weten wat er aan de hand is.

Als artsen niets kunnen vinden dat lichamelijk stuk is, kan er wel degelijk iets aan de hand zijn. Alleen ligt de oorzaak niet in iets dat fysiek stuk is in je lichaam. Met een medische aanpak kom je er dan niet vanaf. Maar wat dan wel? Het antwoord volgt uit de functie van pijn.

Pijn heeft een belangrijke functie. Je pijn wil je beschermen. Als je je huid openhaalt aan een spijker, en je brein ontvangt de pijnsignalen, dan ontsmet je je huid en plak je er een pleister op. Die pijn helpt je. Ja, het voelt naar, pijnlijk en ongemakkelijk. Maar die pijn wil dat jij hem voelt om je te beschermen.

Dat geldt ook voor je chronische onbegrepen pijn. Als je ergens in je buik pijn voelt, of in je onderrug, je nek of schouders of je hoofd, en je loopt er al langer mee rondt, luister dan eens naar wat die pijn je vertelt.

Diep van binnen, ergens bij jou weet je wellicht wat de dieperliggende oorzaak is van die chronische pijn.

Pijn wil dat je hem voelt

Pijn is er om te voelen. Ja, dat is onaangenaam. Maar is er met een reden. Ook onbegrepen pijn, zonder dat er iets stuk is in je lichaam, wil dat je hem ervaart. En dat voelen, dat ervaren, doe je met je onbewuste brein. Dat kun je niet ontcijferen door heel hard na te denken. Nee, dat voelen zit in je hele zijn, in je hele lichaam.

Als je je ogen sluit, kun je je zo bewustzijn van het dieper voelen in je lichaam. En neem er dan eens de tijd voor om te voelen wat je onbegrepen pijn je wil vertellen. Pak daarna een pen en papier en schrijf het op. Geef je pijn een stem door je ervaring in woorden op te schrijven.

Pijn zonder woorden

Sommige mensen vinden het moeilijk om in woorden uit te drukken hoe ze die pijn ervaren. Voor die mensen kan het helpen om hun pijn te tekenen.

Welk beeld heb je bij je pijn? Welke kleur? Welke vorm? Hoe beweegt je pijn in je lichaam? Wat zegt je pijn?

Antwoord vinden op deze vragen lukt alleen door het beeld te ervaren. Deze aanvliegroute naar gezondheid werkt alleen met durven voelen. De antwoorden op deze vragen krijg je alleen door er voor open te staan. Dieper kijken in je onderbewuste (deel waar je nu nog niet bewust van bent). Dat lukt nog beter met gesloten ogen.

Onbegrepen pijn schreeuwt om hulp

Als je na alle medische onderzoeken geen fysieke oorzaak vindt voor je chronische pijn, dan is het tijd om dieper te kijken. Je onbegrepen pijn schreeuwt om hulp. Geen hulp in de vorm van een pleister, verband of medicijn. Nee, hulp door eens wat dieper te kijken naar je pijn. Door je pijn op een hele andere manier te bekijken en ervaren.

Met vragen als: welk gevoel ervaar je bij deze pijn? Hoe klinkt je pijn als hij zou schreeuwen? Hoelang roept je pijn al om hulp? Wanneer schreeuwt je pijn het hardst om hulp? En neem er de tijd voor, voor deze vragen.

Onbegrepen pijn gaat vaak over emotionele pijn. Pijn die ontstaat door het onderdrukken van gevoelens die je niet wilt voelen. Onderdrukken van spanning die ongemakkelijk voelt. Wegdrukken van boosheid die je niet durft te uiten.

En als een zware steen op je maag, sleep je die chronische pijn met je mee. Terwijl die pijn al die tijd schreeuwt om hulp. Schreeuwt om gehoord te worden. Schreeuwt om te voelen wat je niet durft te voelen.

Luister eens wat langer en dieper naar je pijn, en ontdek dan wat je chronische pijn je te vertellen heeft.

Pijn heeft namelijk een functie. Uiteindelijk wil pijn je beschermen.

Je pijn roept wellicht al jaren “zie mij nu!”

Op de website ziemijnu.nl vind je ervaringen van allerlei mensen met onbegrepen pijn. Formeel heet deze onbegrepen pijn SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Mocht je meer willen weten over SOLK en de onderliggende oorzaak, bezoek dan eens die website.

Wil je na het lezen van dit artikel eens doorpraten, stuur mij dan een bericht via Whatsapp of E-mail.


door

Tags: