Paniekaanvallen stoppen

Iedereen heeft wel eens een paniekaanval. Zo’n plotseling gevoel van heel erg bang zijn. Je hart klopt sneller, adem in je keel, zweten en logisch denken lukt niet meer goed. Herken jij deze lichamelijke verschijnselen? Dan heb je wel eens een aanval van hevige angst gehad.

In dit blog artikel leer je wat je moet doen met je gevoel van angst. Kijk je liever video, dat kan ook…

Paniekaanval: als angst baas wordt over jou

Stel je voor: iemand is heel erg zenuwachtig voor een presentatie. Het publiek zit al klaar en deze persoon voelt zijn hart kloppen in zijn keel. Zijn adem is hoorbaar en snel. Klamme handen en ongelooflijk veel onrust in zijn lichaam. In een fractie van enkele seconden lukt het niet meer om rustig na te denken en wil deze persoon het liefste heel hard wegrennen. Dan heeft deze persoon een paniekaanval. Een ongelooflijk rotgevoel.

Het moeilijke van een paniekaanval is dat de angst zo plotseling opkomt. Je gevoel van angst gaat van 0 naar 100. Je merkt het direct aan je lichaam en die verschijnselen kunnen zelfs voelen alsof je doodgaat.

Zo’n hevige angst kun je voelen…

1) bij een heftige situatie waar je enorm van schrikt,

2) bij een gedachte aan iets gevaarlijks wat niet gevaarlijk is

3) bij iets wat je vreselijk spannend vindt, zoals bijvoorbeeld een presentatie geven.

Paniekaanval in het kort

  • plotseling heel erg bang zijn
  • angst voel je door hartkloppingen, snelle ademhaling, zweten
  • lichamelijke verschijnselen kunnen geen kwaad
  • paniekaanval duurt 60 tot 90 minuten
  • zoek hulp als je vaker last hebt van paniekaanvallen

Wat je natuurlijk graag wil, is weten hoe je een paniekaanval stopt. Wat je daarbij helpt is iets belangrijks weten over angst.

Wat je absoluut moet weten over angst

Angst voelt natuurlijk onaangenaam. Maar als je stopt met bang te zijn voor je angst, dan kom je bij een oplossing. Dat zit zo.

Je begrijpt de wereld om je heen door je denken en je voelen. Waar je ook bent, je lichaam wil zich continu veilig voelen. Je brein scant de omgeving met je zintuigen. Je hebt gedachten en je lichaam voelt of alles okay is.

Als je je onveilig voelt, dan merk je dat direct in je lichaam. Je kunt je onveilig voelen door een onveilige gedachte of een onveilige situatie.

Als je bij een presentatie denkt dat iedereen je gaat uitlachen en je echt waardeloos bent als de presentatie niet goed gaat, dan voel je je meteen onveilig. Die gedachte alleen al kan een hevige angst in je aanwakkeren.

Die hevige angst wil je eigenlijk alleen maar beschermen. Maar lichamelijk voelt het niet lekker en wil je die angst het liefst vermijden.

Alleen, als je iets gaat vermijden, kan het juist groter worden!

Door die ongemakkelijke situatie in de toekomst te vermijden kan je angst voor presenteren juist groter worden.

Als je namelijk een keer paniek hebt gevoeld bij een presentatie, dan kun je bij de volgende presentatie al angst voelen voor je angst. Je conditioneert je angst door presenteren te koppelen aan angst.

Vermijden van je angst is dus niet de oplossing! Wat dan wel? Daar gaan we zo op in. Eerst iets over het voelen van hevige angst en hoe je dat merkt.

Verschijnselen paniekaanval

Je kunt bij hevige angst de volgende verschijnselen merken:

  • een hevig gevoel van angst
  • stress door stresshormonen adrenaline en cortisol
  • onrustig gevoel
  • hart gaat sneller kloppen
  • zweten
  • sneller ademen
  • gevoel van benauwdheid
  • trillen
  • tintelende handen en voeten
  • droge mond

Hoe ongelooflijk bedreigend dit ook voor je kan voelen, het is belangrijk dat je weet dat het overgaat. Zo’n aanval kan 60 tot 90 minuten duren, maar je lichaam stopt weer een keer met angst voelen.

Op het moment dat je de paniekaanval hebt, heb je geen tijd om eens na te gaan wat er nu precies speelt. Maar als je af wilt van die hevige angst, dan is het goed om alles eens op een rijtje te zetten. Door na te gaan wat er speelt in die situatie dat je angst voelt.

Wat kun je doen bij een paniekaanval?

Tips voor als je een paniekaanval krijgt:

Op het moment dat je de paniek in je lichaam voelt, kun je bewust zeggen tegen jezelf: “ik voel nu hevige angst omdat…”. Zo vertel je jezelf als het ware dat je angst voelt en vertel je jezelf dat je niet weg hoeft te lopen voor je gevoel. Je neemt je eigen gevoel als het ware serieus.

Richt je aandacht op je ademhaling en door rustig te blijven ademen zal je lichaam zich ontspannen.

Wees je bewust van de gedachten die je denkt en zoek afleiding in andere gedachten. Besef dat jij je aandacht op een andere gedachte kunt richten.

Zoek afleiding door het drinken van een slok water of loop even een rondje.

Indien mogelijk op de plek waar je bent, kun je ook je even lichamelijk inspannen. Bijvoorbeeld door de trap snel op te lopen, je 10 x op te drukken, even te springen, kniebuigingen en je handen en voeten lekker losschudden.

Herinner jezelf eraan dat elk gevoel dat je voelt een betekenis heeft. En gebruik je nieuwsgierigheid om te ontdekken wat je gevoel van angst je wil vertellen.

Wat kun je doen na de paniekaanval?

Elke paniekaanval gaat vanzelf weer over. Je lichaam kan zo’n hevig gevoel van angst niet blijven vasthouden. Je zult weer kunnen ontspannen.

Op zo’n moment van ontspanning is het belangrijk om even rustig tijd te nemen voor jezelf. Zet alles wat je hebt ervaren tijdens je hevige paniek nu eens op een rijtje. Schrijf voor jezelf op: waar, wanneer en vooral waarom voel ik die hevige angst?

Door te aanvaarden dat je die angst voelt, dat je dat voelt, kun je grip krijgen op je denken en voelen.

Kijk er met nieuwsgierigheid naar en vraag je af: wat wil mijn lichaam mij vertellen met dit gevoel van angst?

Als je je gevoel van angst in kaart brengt, kun je patronen ontdekken. Dan kun je wellicht ontdekken dat je nu bepaalde situaties vermijdt om die hevige angst niet meer te voelen. Logisch. Maar helaas niet effectief.

Door bepaalde situaties te vermijden kun je gevoelens van angst in stand houden. Juist in het voelen van je gevoel kun je het gevoel loslaten.

Zoek hulp.

Nadat je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet, helpt het om er met iemand over te gaan praten. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, maar het helpt absoluut om er met een professional over te praten.

Dat kan je huisarts zijn, of iemand die ervaring heeft met gevoelens als angst en paniek en je daarbij professioneel kan begeleiden.

Van belang na het lezen

Paniekaanvallen zijn hevig omdat je ze zo direct voelt in je lichaam. Je lichaam communiceert met je via je gevoelens. Angst en hevige angst hebben een functie in je leven. Het gevoel van angst wegstoppen helpt niet. Er voor wegrennen helpt ook niet. Kijk met nieuwsgierigheid naar je gevoel van angst.

Je kunt zelf gaan onderzoeken wat er speelt. Zo kun je beter gaan begrijpen wat er precies is, en dan kun je het gaan aanpakken. Je paniekaanval aanpakken kun je voor een deel zelf doen. Als het eenmalig is, is er niets aan de hand. Als je vaker een paniekaanval voelt of situaties gaat vermijden, trek dan aub voor jezelf aan de bel!

Gevoelens kun je een tijdje negeren, maar ze blijven aanwezig totdat je luistert naar je gevoel. Als je er zelf niet uitkomt, raadpleeg dan iemand die professioneel ervaring heeft met oplossen van paniekaanvallen.

Dat kan in eerste instantie via je huisarts of direct via een specialist die je daarbij kan helpen.

Wil je direct hulp bij paniekaanvallen of andere gevoelens van angst, plan dan nu vrijblijvend een afspraak.