De bevrijdende kracht van ‘ik ben de moeite waard’ denken

jij bent de moeite waard

Denk je wel eens dat wat je doet niet goed genoeg is? Ben je ontevreden over jezelf of over je werk? Vraag je je soms af of geluk en succes wel voor jou zijn weggelegd? Dan is dit blog artikel speciaal geschreven voor jou! Lees verder en ontdek het geheim van de ‘jij bent de moeite waard’ leefstijl.


Drie gedachten die leiden tot problemen

Elke dag denk je 70 tot 80.000 gedachten, en elke dag zijn dat dezelfde gedachten. En die gedachten borrelen vanzelf op uit je onderbewuste. Je hoeft er niets voor te doen. En als die gedachten negatieve gedachten zijn, zoals “wie ben ik nou?”, “wie zit er op mij te wachten?”, “ik kan ook niks” of “ik ben niet de moeite waard”, dan is het tijd om die gedachten te veranderen!!!

Want niets is minder waar! Jij bent altijd de moeite waard, maar wellicht zie je dat nu nog niet zo! Tijd voor verandering!

Jij kunt je gedachten en daarmee je leven veranderen. Jij kunt controle nemen over je leven door anders te gaan denken. Laat ik je uitleggen hoe dat zit.

Ieder mens heeft behoefte om gezien te worden. Je wilt het gevoel hebben dat je ertoe doet. Als je als kind niet de aandacht krijgt die je nodig hebt, en niet jezelf kunt zijn, dan kun je daar last van krijgen. Terwijl je opgroeit ontwikkel je dan negatieve gedachten over jezelf. En als je in een onveilige omgeving opgroeit met weinig aandacht, dan kun je één of meer van de volgende gedachten denken over jezelf:

  1. “ik ben niet de moeite waard”
  2. “wat ik wil is niet weggelegd voor mij”
  3. “ik kan geen contact krijgen met anderen, want ik ben anders”

Verander je gedachten, verander je leven

Als hulpverlener heb ik een speciale manier geleerd om cliënten snel te helpen deze gedachten te veranderen. Met deze aanpak kom je snel tot de kern van je probleem.

De methode werkt met de regels van het brein. Eén van die belangrijke regels is: je brein reageert op de woorden die je tegen jezelf zegt en de beelden die je vormt in je hoofd.

Je brein laat alles binnen, zonder filter. En zo vorm je eerst je gedachten over jezelf en daarna vormen die gedachten wie je bent. En zo leef je je leven volgens de woorden die je elke dag tegen jezelf zegt, en de beelden die je vormt in je hoofd.

Als je gelooft dat je niet de moeite waard bent, dan heeft dat vaak een basis in je opvoeding, je jeugdjaren, meestal tussen je 1e en 7e jaar. In die jaren leer je alles over de wereld in een soort hypnothische staat. Je hersenfrequentie is laag (theta) en je brein laat alles binnen. Je hebt nog geen eigen persoonlijkheid ontwikkeld, en ontleent wie je bent aan wat je opvoeders je vertellen. En zo kun je in je opvoeding ervaringen hebben die voor jezelf de gedachte bevestigen dat je niet de moeite waard zou zijn.

Als je nooit woorden te horen krijgt die bevestigen dat je de moeite waard bent, kun je opgroeien met de gedachte dat je niet de moeite waard bent.

Als niemand tegen je zei: “ik hou van je”, of als je opvoeders vaker zeiden “waarom kun jij niet zijn zoals …” of “jij kunt ook niks” of andere kwetsende en negatieve woorden, dan groei je op met de gedachte: “ik ben niet de moeite waard”.

Als je leeft met de gedachte dat je niet de moeite waard bent, dan kan dat leiden tot allerlei problemen in je privéleven en/of je werk. En uiteindelijk voel je je daardoor minder gelukkig.

Kies nu voor de “ik ben de moeite waard” leefstijl

Je hebt niet altijd invloed op je omstandigheden, het gezin waarin je opgroeit, je opvoeders of dingen die gebeuren in je leven. Maar je kunt over één ding controle nemen. Namelijk de gedachten die je aandacht geeft!

Succesvolle en gelukkige mensen zijn niet altijd voor succes of geluk geboren. Ze hebben ook niet persé een speciale gave. Het grote verschil zit in hun manier van denken. Ze leven met POSITIEVE woorden en beelden in hun brein.

Gelukkige cliënten hebben andere gedachten dan minder gelukkige cliënten. Ze denken positieve gedachten zoals: “Ik ben de moeite waard; ik heb iets waardevols te bieden; liefde, geluk en succes zijn beschikbaar voor mij; ik kan makkelijk contact leggen met andere mensen omdat ik een deel ben van het leven en gesteund door het universum”.

Geluk en succes is beschikbaar als je anders gaat denken!!!

Als je dit leest en denkt, dit is niks voor mij, ik heb nooit geluk, en ik kan niet succesvol zijn, dan zijn dat exact de gedachten die ervoor zorgen dat je niet gelukkig bent, geen succes hebt en jezelf niet de moeite waard vindt.

Het is niet alleen het positief denken waardoor je verandert, maar ook het besef dat je controle neemt over je gedachten. Dat geeft je een gevoel van GRIP.

Want je hebt elk moment in je leven twee keuzen: of je denkt negatief over jezelf en leeft ongelukkig, … of je denkt positief over jezelf en wat je kunt bereiken, en je voelt je beter, je gaat je anders gedragen, en mogelijkheden komen binnen bereik.

De keuze is aan jou.

Leer de allerbelangrijkste woorden in je leven

De allerbelangrijkste woorden in je leven zijn de woorden die je tegen jezelf zegt. Aangezien je het meeste met jezelf praat, is het slim om positieve dingen tegen jezelf te zeggen.

Met woorden krijg je grip op je leven. Je praat tegen jezelf om de wereld om je heen te begrijpen. En als je positieve woorden gebruikt dan ziet je wereld er positiever uit! En dan voel je je anders!

Het effect van positieve woorden blijkt ook uit de zogenaamde spiertest. Dit is een test die kinesiologen toepassen als manuele biofeedbackmethode. Als je positieve woorden tegen jezelf zegt, heeft dat een effect op de energie in je lichaam. Bij positieve woorden test je sterk en bij negatieve woorden zwak. Je kunt dit testen door iemand te vragen je gestrekte arm naar beneden te drukken, terwijl jij hem naar boven drukt. Bij positieve woorden zul je sterk testen en bij negatieve woorden zwak. In dat laatste geval zal iemand je arm eenvoudig naar beneden kunnen drukken.

De kracht van aanvaarden wie je bent, ongeacht je prestaties

Als je je anders voelt dan anderen en moeilijk contact kunt leggen met anderen, dan komt dat waarschijnlijk omdat je denkt dat je:

  • te klein, te groot, te dik, te dun, niet aantrekkelijk, niet interessant en niet de moeite waard bent
  • je denkt dat je geen recht hebt op liefde, succes of geld
  • je denkt dat anderen je niet de moeite waard vinden
  • je nooit ‘echt’ hebt gevoeld dat je belangrijk genoeg bent

En de waarheid is deze:

“Jij bent absoluut de moeite waard, je bent dat altijd geweest, en je hoeft dat niet te verdienen, en je hoeft jezelf niet te bewijzen om dat te voelen”.

Het enige dat je hoeft te doen om gelukkig en succesvol te zijn, is door anders over jezelf te gaan denken. De gedachte dat je niet de moeite waard bent is namelijk niet je eigen gedachte.

Ooit heb je in je leven ervaringen meegemaakt die de negatieve gedachte dat je niet de moeite waard bent in je hebben ingebed. Het is niet de gedachte waarmee je geboren bent.

Geen enkele baby komt in deze wereld met de gedachte: “ik ben er, maar let maar niet op mij, want ik ben niet de moeite waard”. Integendeel, baby’s vinden het heerlijk als ze alle aandacht krijgen. En terecht, jij en ik en ieder mens verdient alle aandacht.

En ieder mens, wil graag gezien worden, geaccepteerd worden, en erbij horen. Ieder mens wil het gevoel hebben dat zijn leven ertoe doet.

En de waarheid is dat elk leven ertoe doet, ongeacht prestaties. Want elk leven is even belangrijk.

Jouw leven is de moeite waard, want jij bent de moeite waard en dat altijd geweest. Het universum heeft een reden waarom jij er bent. Je bent een expressie van iemand die de moeite waard is om van te houden. En het gaat voor je werken als je houdt van jezelf. Als je dit moeilijk vindt om te geloven en accepteren, dan kan de volgende spiegeloefening je daar prima bij helpen.

De moeite waard: spiegeloefening

De volgende oefening doe je ‘s ochtends (bijv. na het tandenpoetsen). Daarbij kijk je jezelf aan in de spiegel, en zeg je de volgende dingen:

  • zeven dingen waarover je trots bent op jezelf. Je begint telkens met je voornaam. En noem dan zeven dingen op die je trots maken. De oefening werkt het beste als je er niet te lang over nadenkt. Zeg wat in je opkomt. Bijvoorbeeld: “Guan, ik ben trots op je omdat je artikelen schrijft om andere mensen te helpen”.
  • zeven dingen waarvoor je jezelf vergeeft. Bijvoorbeeld: “Guan, ik vergeef je voor het feit dat je ooit gerookt hebt”.
  • zeven dingen die je met jezelf afspreekt. Bijvoorbeeld: “Guan, ik spreek met je af dat ik elke week voldoende beweeg om gezond te blijven en me lekker in mijn vel te voelen”.

Doe deze oefening elke dag gedurende minimaal 30 aaneengesloten dagen, en je zult merken dat je anders over jezelf gaat denken. En bovendien zul je je anders gaan gedragen. Je zult anders kijken naar jezelf in de spiegel. Het gaat je helpen om jezelf absoluut de moeite waard te vinden en je doelen in je leven te bereiken.

De moeite waard: jouw keuze!

Wil je hulp bij het ontwikkelen van je “ik ben de moeite waard” gevoel?

Ieder mens kan positief over zichzelf denken door negatieve gedachten definitief los te laten. Soms heb je daar hulp bij nodig. Dan kun je met professionele begeleiding voor altijd afrekenen met die negatieve ervaringen uit je leven. En kun je leren om voortaan je aandacht te richten op positieve gedachten.

Wil jij je anders voelen en een andere relatie met jezelf opbouwen, dan is dit het moment om een keuze te maken. Je kunt rond blijven lopen met je negatieve gevoel, of nu een keuze maken om het aan te pakken. Kies voor de “ik ben de moeite waard” leefstijl en verander definitief je leven.

Je kunt het absoluut zelf, want je weet al zoveel over jezelf. Maar mocht je toch hulp nodig hebben, aarzel dan niet om een vrijblijvend consult te boeken van een half uur. Dan kun je ervaren hoe het is om je anders te voelen.

Nogmaals, de keuze is aan jou. Ik vind je de moeite waard.

Tot slot

Wil je na het lezen van dit blog artikel een vrijblijvend consult van 30 minuten plannen, plan dan nu je afspraak.