Veranderen: ontdek de allerbelangrijkste stappen!

Is er iets waar je echt al langere tijd last van hebt? Zou je het zo graag willen veranderen? Probeer je van alles, en lukt het je maar niet? Zijn dit vragen die je aanspreken? Dan is deze blog post voor jou. Ontdek de aller aller allerbelangrijkste stappen om ook succesvol te veranderen.

Allereerst natuurlijk: wat is verandering?

Wat betekent het nou eigenlijk als je iets anders wil? Wat is verandering? Hoe weet je dat je stappen zet naar verandering? Dat zit zo…

Stel, jij voelt je onzeker in een bepaalde situatie. Als je aan die situatie denkt, dan kun je je zo helemaal onzeker voelen. Dat is een ongemakkelijk gevoel, en daar wil je wellicht vanaf? Want je wilt het anders. Je wilt verandering. Je wilt het omkeren. Hoe verander je dan? Wat is je verandering precies in dit voorbeeld? Lees daar nu meer over…

Stel jezelf de ongewenste situatie voor

Je loopt rond met een onzeker gevoel. En in die situatie merk je je gevoel van onzekerheid. Die onzekerheid voel je ergens in je lichaam. Alleen in je lichaam kun je dat gevoel ervaren. Hoe voelt jouw onzekere gevoel zo ergens in je lichaam? En, als je je onzeker voelt, wat denk je dan? Hoe doe je dan? Hoe merken anderen aan je dat je je onzeker voelt? En welke impact heeft je zo onzeker voelen op je leven?

Ik kan mij voorstellen dat het ongemakkelijk voor je is als je je zo onzeker voelt. En natuurlijk wil je het anders. Je wilt veranderen. Hoe doe je dat, jezelf zo veranderen? Wat verander je precies?

Wat je wilt veranderen in dit voorbeeld is dat je je in die situatie anders voelt, dat je anders doet, en dat je andere overtuigingen over jezelf hebt, zodat je je in die situatie zo kunt voelen zoals je je wilt voelen. Want je wilt je in die situatie ‘zeker’ voelen. Dat is de verandering die je wenst.

Stel jezelf nu de gewenste situatie voor

Verandering is dus dat je in die situatie waar je je zo onzeker voelt, ondanks dat onzekere gevoel, anders voelt, anders denkt en anders doet. Zodat andere mensen ook aan jou merken dat je anders doet, dat je zeker doet. En dat heeft ook een impact op je leven. Wellicht heb je er ook een beeld bij van jezelf. Een beeld dat voor jou helemaal laat zien hoe jij bent als jij je zeker voelt.

Met andere woorden: als je morgen wakker wordt, en je probleem is helemaal opgelost, hoe voel je je dan?

En je kunt daar nog wat dieper op ingaan.

Stel je maar eens voor welk beeld je erbij hebt als jij je zo helemaal zelfverzekerd voelt. Hoe sta je dan? Wellicht denk je aan iemand die zelfverzekerd is, iemand die jij als voorbeeld ziet van je zo helemaal zelfverzekerd voelen. En je kunt dan helemaal in die beleving gaan van je zo van top tot teen zeker voelen.

Zie het maar voor je, je gewenste situatie.

Want, van je onzeker voelen naar je zeker voelen, en alles wat daarbij hoort, dat gaat over verandering. Je verandert als het ware van je onzeker voelen naar zeker voelen. Je verandert van je ongewenste naar je gewenste situatie door het je helemaal voor te stellen.

Gebruik je verbeeldingskracht

Dat brengt je bij één van de allerbelangrijkste stappen om succesvol te kunnen veranderen. Namelijk: weten, niet alleen cognitief (kennis), maar ook weten in je lichaam, in je hele lichaam voelen, hoe het voelt om je zo zeker te voelen. Zo met gesloten ogen kun je in die ervaring stappen van je zo helemaal zeker voelen. En zie het maar, die ervaring die zo helemaal van jou is.

Door met gesloten ogen zo helemaal te ervaren hoe het voelt om je zo zeker te voelen, kun je je een beeld vormen van hoe je bent als zeker persoon.

Wat je daarbij helpt is om je verbeeldingskracht te gebruiken.

Je kunt met je ogen dicht zo helemaal voor je zien en ervaren hoe jij bent als jij je zeker voelt. Hoe voel je je, wat denk je, doe je, welk beeld heb je erbij en hoe doe je naar anderen?

Wat merken anderen aan jou als je je zo helemaal zelfverzekerd voelt? (je kunt nu letterlijk je ogen even sluiten en naar je zekere gevoel gaan, en het even zo helemaal ervaren)

Je verbeeldingskracht, de kracht om een situatie al helemaal voor je te zien, dat is een kracht die ieder mens heeft, jij ik, iedereen. Je kunt je verbeeldingskracht zien als het actieve rechter deel van je brein.

Verbeeldingskracht is het deel van je brein waarmee je door je verbeelding letterlijk ruimte creëert voor jezelf. Een ruimte waarin je je een nieuwe situatie kunt voorstellen. Dan kun je zo met gesloten ogen ervaren wat je graag zou willen, wat je wenst.

Die ervaring, via je verbeeldingskracht, die is helemaal van jou. Die ervaar je zo in je lichaam.

Je kunt je verbeeldingskracht en je ervaring in je binnenwereld zien als een soort magneet die jou aantrekt, zodat je je van onzeker naar zeker voelen beweegt.

Dus de belangrijke stap naar veranderen is om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wil bereiken. Dat je het al helemaal voor je kunt zien.

Want besef daarbij:

Verbeeldingskracht is sterker dan wilskracht!

Sta stil bij wat je verandering je oplevert

En natuurlijk is het ook belangrijk dat je weet waarom je wilt veranderen.

Met andere woorden, wat gaat die verandering je opleveren? Wat is de winst om je in die situatie zelfverzekerd te voelen?

Want vergis je niet! Je hebt een reden waarom je je onzeker gedraagt in die situatie. Daar zit ook absoluut een winst aan. Onzeker gedrag heeft een positieve kant. Het levert je iets op als je je onzeker gedraagt. Misschien raar, maar wel waar. Ga dit maar na voor jezelf.

Je kunt voor jezelf de balans opmaken. Je kunt afwegen wat de winst is van je onzeker gedragen ten opzichte van de winst als je je zeker gedraagt.

Je hebt last van je onzeker voelen, en je wilt er vanaf, maar dat lukt alleen als de nieuwe situatie je meer winst oplevert. Want waarom zou je anders veranderen?

Stel dus vast wat het nieuwe gedrag je gaat opleveren in je leven.

Kortom, als je weet wat je wil bereiken – en je ziet het voor je met je verbeeldingskracht- je kunt het voelen, ervaren hoe het is, dan zul je stappen zetten om je doel te bereiken. En dan kun je kijken wat je nodig hebt om je van onzeker gedrag naar zeker gedrag te verplaatsen.

Welke hulpbronnen kun jij inzetten om te veranderen? Als je weet wat dat nieuwe gedrag je gaat opleveren, de winst, dan kun je gaan kijken naar wat je nodig hebt om te veranderen.

Een verhaal als voorbeeld om dit helemaal te ervaren

Laten we eens kijken naar een aansprekend voorbeeld.

Ooit was er een jongeman, Joey, die jarenlang in de gevangenis zat, omdat hij in de plaats waar hij woonde, meerdere diefstallen pleegde, en het huis van zijn vader in brand stak. Zijn strafbare feiten leverden hem jarenlange gevangenisstraf op.

Niemand in het dorp -waar de jongeman woonde- verwachtte ooit nog iets positiefs van deze jongeman. Iedereen dacht, daar komt nooit iets van terecht. Die jongeman heeft een leven voor zich van in en uit de gevangenis. Kansloos, niets meer aan te doen. Geen enkel heropvoedingsprogramma in de gevangenis had effect.

Op een zonnige dag kwam de jongeman weer vrij. Iedereen dacht natuurlijk aan een tijdelijke vrijlating. “Het zal niet lang duren of Joey zit opnieuw in de gevangenis”, dachten de dorpsbewoners.

In hetzelfde dorp leefde een jonge vrouw, Mary. Mary was in de ogen van veel jongemannen een mooie vrouw met een sterk karakter. Een vrouw die respect afdwong bij iedereen. Ze was de dochter van een lokale grootgrondbezitter. In die tijd dacht iedereen dat ze een oude vrijster was, want met 23 jaar nog niet getrouwd zijn, dat was niet de verwachting van een jonge vrouw in die tijd.

Op een zekere dag reed de jonge vrouw naar de stad. Nadat ze de auto had geparkeerd, liep ze richting de winkel. Onderweg stapte een jongeman op haar pad. De jongeman, Joey, ging recht voor haar staan. Vervolgens vroeg hij: “wil je met mij naar het dansfeest gaan?”

De jonge vrouw antwoordde: “op de dag dat jij je gedraagt als een heer, als een gentleman, dan ga ik met je naar het dansfeest!”

Die reactie van Mary was voor Joey genoeg om zijn leven radicaal te wijzigen. Hij solliciteerde naar een baan bij Mary’s vader. Hij kreeg een aanstelling op het bedrijf. Mocht slapen in een klein kamertje achter het bedrijf en at ‘s avons mee met de familie. Hij werkte van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Hij leerde alles over het managen van een boerenbedrijf.

Hoewel de andere grootgrondbezitters eerst sceptisch waren over de beslissing om de jongeman op dat grote bedrijf een baan te geven, wensten ze nu ook zo’n medewerker als Joey.

Een jaar later zagen de dorpsbewoners Joey arm in arm lopen met Mary op weg naar het dansfeest. Nog vele jaren later, toen Joey en Mary gelukkig getrouwd waren met een gezin, erfde Mary het bedrijf van haar vader. Het gezin werd gerespecteerd en Joey adviseerde menig grondbezitter over de juiste koers van het bedrijf.

Wat dit verhaal je leert is dat het hebben van een gewenst doel, een tastbaar en realistisch doel om te veranderen, een super effectief middel is om je leven drastisch te wijzigen.

En daarbij helpt het je om elke dag je gewenste doel al voor je te zien alsof het al zover is. Zo ver reikt namelijk je verbeeldingskracht!

Joey kon zich elke avond al voorstellen hoe zijn leven zou zijn met Mary. Dankzij zijn verbeeldingskracht was hij in staat om zijn leven drastisch te wijzigen. Hij wist dat zijn nieuwe leven hem meer zou opbrengen dan zijn oude leven. Hij wist wat hij wilde -een gentleman zijn- hij dacht er elke dag aan, en toen werd hij het.

Kortom, als je weet wat je anders wil, en waarom je wilt veranderen, dan vind je jouw manier om te veranderen. En daarbij mag je vertrouwen op je onderbewuste. Je onderbewuste wijst je de weg.

Met je ogen gesloten kun je je zo helemaal voorstellen hoe je leven is als je al die obstakels hebt overwinnen. Het is die motivatie, geleid door je verbeeldingskracht, die je uiteindelijk helpt om te veranderen.

Je kunt blijven rondlopen met je probleem, of je pakt het vandaag nog aan.

Ben je al nieuwsgierig geworden naar je “nieuwe ik?”

Wil je na het lezen van dit stuk eens 30 minuten met een professional praten over je probleem, maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Als hypnotherapeut in Amersfoort, medisch centrum Heideweg, spreek ik wekelijks cliënten over hun probleem en werk ik samen met ze aan een effectieve oplossing. Elke keer ontdek ik weer de ongelooflijke oplossingskracht van je onderbewuste.


Tags: