Het veranderen is stoppen met leven in je verleden

Denk jij wel eens, jeeh, blijft het nou altijd hetzelfde! Ik ben dit zo zat en wil het anders! En op één of andere rare manier verandert er maar niks, en blijf jij rondlopen met dat vervelende gevoel, dat probleem waar je maar niet vanaf komt. En dat is natuurlijk ook heel vervelend. Maar, wellicht heb je nog niet op de juiste plek gekeken voor je oplossing. Dit artikel wil je daar graag bij helpen.


Allereerst, enkele woorden die je mogelijk een begin van hoop geven.

Ieder mens is in staat om iets te veranderen, maar dat vraagt aandacht en energie. En ja, dat is natuurlijk niet makkelijk, maar met de juiste begeleiding kom je er wel.

Net zoals Bram. Hij liep jaren rond met zijn probleem, totdat hij hulp inschakelde

… hier lees je er meer over…

Bram, een 44 jarige man, was eigenlijk nooit tevreden met zijn leven. Hij genoot niet van zijn successen, en had onvoldoende aandacht voor zijn vrouw en kinderen. Elke dag, aan de ontbijttafel, leek hij ver weg, in gedachten verzonken, met een trieste blik in zijn ogen.

Pffff, jeeh, dacht Bram, dit leven, mijn leven, die sleur, niets lukt, alles blijft zoals het is, en ik kom geen stap verder. De donkere lucht buiten hielp hem ook al niet.

Elke dag, met lood in zijn schoenen naar zijn werk, het liefst met rust gelaten worden. Snel naar zijn kamer. De hele dag achter zijn computer en de volgende dag begon alles weer opnieuw.

Bram wilde zo graag dat het anders was… dat zijn leven zou veranderen, maar hij wist niet hoe.

Bram voelde elke dag zo’n triest gevoel opborrelen en hij had geen idee hoe hij grip zou krijgen op zijn probleem.

Wellicht herken je iets in het leven van Bram. En vraag je je af, wat is nu datgene dat Bram kan veranderen om een ander leven te leven?

Alles begint elke dag opnieuw met wakker worden. Niet alleen wakker worden door je ogen open te doen, maar ook door bewust te worden van dingen.

Als je wakker bent, en zo stilstaat bij datgeen waar je op dat moment grip op hebt, dan is dat één ding waar je dan zo op dat moment grip op hebt. En dat is waar je je energie aan geeft. Waar je je aandacht op richt.

Wellicht heb je al eens gehoord van zo’n wet:

…alles waar je aandacht aan geeft dat groeit…

Maar ook, … alles waar je aandacht aan geeft dat vraagt je energie. Energie in de vorm van je gedachten. De hele tijd in zo’n cirkeltje rondlopen met dezelfde gedachten en dan verwachten dat je leven verandert. Hmmm…

Laten we even een stap terugzetten. Stel, Bram wordt wakker en hij zit zo samen met zijn gezin aan de ontbijttafel. Op dat moment is er één ding waar Bram controle over heeft. Namelijk, welke gedachten hij zijn energie geeft. Want ja, gedachten komen en gaan. Ze komen zo automatisch langs. Maar jij kunt even tijd nemen en beslissen of je die gedachte energie (aandacht) geeft. Net zoals Bram. (lees deze laatste zinnen nogmaals om het zo helemaal tot je door te laten dringen)

Als Bram zich zo bewust is van negatieve gedachten, dan kan hij daar aandacht aan geven en er echt last van hebben. Want natuurlijk, als Bram elke dag die negatieve gedachten denkt, dan ervaart hij dat als een probleem. Hij ervaart dan het gevoel bij die negatieve gedachten. Bram ervaart dan een gevoel bij die gedachten, zo ergens in zijn lichaam. Hij merkt hoe hij dan doet (soms niet, want is zich daar niet van bewust). Maar anderen om Bram heen merken (ook) dat Bram een probleem heeft.

En als Bram zijn probleem wil aanpakken, dan vraagt dat om een nieuwe aanpak (strategie).

Want als Bram elke dag opnieuw in die negatieve gedachten meegaat, dan bemerkt hij aan het einde van zijn dag, “jeeh, het is nog steeds hetzelfde, niets is verandert!”.

Wat kan Bram concreet doen om zijn probleem aan te pakken, en zijn leven te veranderen? Laten we even teruggaan naar het begin van zijn dag.

Bram wordt wakker met negatieve gedachten. Hij heeft gedroomd. Flashbacks uit zijn verleden kwamen langs, zo automatisch. Bram bemerkt een somber gevoel, zo in zijn buik. Hij loopt met gebogen schouders naar beneden.

Dan denkt Bram terug aan het gesprek dat hij had met zijn therapeut. En hij denkt terug aan de aanpak om GRIP te krijgen.

Hij bedenkt weer wat hij zo graag zou willen. Hij ziet weer voor zich hoe zijn ideale leven eruit ziet. En hij kiest er bewust voor om mee te gaan in dat beeld. Hij zet de radio aan, en bemerkt zo langzaam aan dat zijn lichaam anders voelt. Zijn vervelende gevoel in zijn buik ebt weg. En Bram richt zich helemaal op zijn toekomst, op wat hij wil, en hoe hij zich wil voelen. En voor hij het weet maakt hij lichte dansbewegingen in de keuken.

Wat is er nu concreet verandert in Bram’s leven?

Bram is zich bewust van zijn negatieve gedachten. Hij weet dat ze met zijn verleden te maken hebben, maar hij kiest ervoor om die gedachten niet nog meer aandacht te geven. Hij herkent het vervelende gevoel, en erkent dat hij zich zo voelt. Hij heeft het ook besproken met een deskundige buiten zijn gezin. Daarmee heeft Bram bekend dat hij een probleem heeft. En samen met zijn therapeut heeft Bram vastgesteld wat hij zou willen. Hoe hij echt wil dat zijn leven eruit ziet.

En door zo op dit moment, zo in de ochtend, te beslissen waar hij zijn energie aan geeft, ervaart Bram voor het eerst GRIP op zijn probleem.

Want door zo zijn aandacht te richten op wat hij wil, begint Bram een gevoel te ervaren zoals hij zich wil voelen. En leeft hij nu al in zijn toekomst. Want, alles wat je aandacht geeft, dat groeit. En door zijn aandacht zo te richten op zijn toekomst, richt Bram al zijn energie op zijn toekomst, en heeft zijn verleden steeds MINDER GRIP op hem. En daarmee verdwijnt letterlijk zijn probleem. Heerlijk toch!

Als jij, net als Bram, een probleem hebt waar je vanaf wilt, dan zul je iets moeten veranderen. En natuurlijk vraagt dat moed, en gaat het niet vanzelf.

Dus als je het leven anders wil, dan is het belangrijk dat je gaat nadenken over hoe je het dan anders wil. Hoe ziet je leven eruit als je wakker wordt en een toverfee heeft je gewenste dag in je leven getoverd!? Als je probleem, waar je al zolang mee rondloopt, is opgelost, wat denk je dan, hoe voel je je? En hoe doe jij als je merkt dat je ideale dag in de toekomst is aangebroken? Hoe merken anderen aan je dat je leven is verandert en jij je probleem hebt opgelost?

Als je met energie en aandacht voor je gewenste dag in je toekomst je dag begint, dan geef je dus je energie aan datgene wat je wil en niet aan datgene waar je last van hebt gehad. En dat is het absolute begin van je verandering.

Maar het oplossen van je probleem, en een ander leven, heeft ook alles te maken met aanvaarden dat het nu is zoals het is. En dan je aandacht richten op datgene wat je wil. Wat je wilt bereiken… wat je precies anders wil in je leven… daar begint verandering.

Kortom, je stopt dan letterlijk met nog te leven in je verleden. En zo heeft je verleden steeds minder GRIP op hoe jij je voelt.

En ja, dat vraagt moed. Maar jij kunt er komen. Net als ieder mens kun je veranderen door je aandacht te richten op wat je wil. Waarom begin je er niet nu al mee?

Mocht je daar meer over willen weten, dan ben je natuurlijk van harte welkom om eens met mij van gedachten wisselen. Dat kan via een telefonisch overleg of door NU een afspraak te maken om met mij in een gesprek daarover door te praten.