Van jezelf houden: de beste tip!

Ik weet niet of ik je een vraag mag stellen, maar hier is een vraag waar ik zelf heel lang over heb nagedacht. De vraag: kun je van jezelf leren houden? En zo ja, hoe doe je dat dan? Als jij je die vraag ook wel eens stelt, dan is deze blog post speciaal voor jou.

Houden van jezelf op Google

Google is een logische plek voor het vinden van een antwoord op de vraag: “kun je leren houden van jezelf?” Dat is ook de eerste plek die ik raadpleeg.

Als je op zoek gaat naar een antwoord op Google, dan vind je allerlei websites die gaan over leren houden van jezelf. De meest populaire website voor de zoekterm: “houden van jezelf” is sochicken.nl.

Tips zoals: zeg allemaal positieve dingen tegen jezelf. Kijk naar je positieve eigenschappen. Benoem elke dag waar je goed in bent en schrijf het op.

Of schrijf aan het einde van je dag op wat er zo goed ging vandaag. Kijk naar je positieve eigenschappen. 

Denk aan de liefde die je voelt voor een ander en geef die liefde aan jezelf. Of besef hoeveel andere mensen van jou houden.

Of, kijk jezelf in de ogen in de spiegel en vertel jezelf dat je van jezelf houdt.

En dat zijn allemaal tips en adviezen die wel of niet kunnen helpen om de liefde voor jezelf te laten groeien.

Maar tegelijkertijd zijn het tips die gaan over de liefde voor jezelf voelen in het hier en nu. Met andere woorden: de liefde voelen voor de persoon die je nu bent. En dat kan voor sommigen lastig zijn.

Want als je naar jezelf nu kijkt, dan kan het zijn dat er nog iets in de weg zit om onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te voelen. en ik weet niet of jij dat herkent. Maar als je je hierin herkent, dan kan het je helpen om te kijken naar een oefening om onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te voelen.

Onvoorwaardelijk houden van jezelf is namelijk een gevoel dat zo diep van binnenuit komt. En als je onvoorwaardelijke liefde voor jezelf voelt, dan ervaar je dat gevoel van, aha, ja, dat is de liefde die ik echt wil voelen.

Het is net als met het vertellen van een goeie mop. Je ervaart de mop als je hem doorhebt. En dat is een ervaring van binnenuit. Zo van, aha, ja, haha.

Hoe je daar komt? Dat vertel ik je nu graag in de volgende oefening in houden van jezelf.

Een oefening in houden van jezelf 

Mij heeft één oefening absoluut geholpen om liefde voor mijzelf tot ongekende hoogte te laten groeien. Een oefening waarbij ik zelfliefde tot in het diepste van mijn vezels voel. 

En ik wil die oefening hier graag met je delen.

Het effect van de oefening in houden van mijzelf was: ik kon met andere ogen naar mijzelf kijken. Tot dat moment keek ik vaak naar mijzelf door de ogen van anderen. En dat klinkt wellicht gek. Maar het kritische stemmetje in ons hoofd dat dingen van onszelf kleiner maakt, of afkeurt, is vaak niet ons eigen stemmetje.

We herhalen vaak de kritische woorden die we hoorden van anderen, of vullen het aan met onze eigen kritiek als die ander ons geen liefde geeft.

Kijk, je brein reageert altijd op woorden en beelden. En als je ontdekt dat je allerlei eisen aan jezelf stelt om je waardevol te voelen, of zaken van jezelf veroordeelt en daarmee liefde niet toelaat, dan zijn dat altijd gedachten die je denkt. En de gedachten die je denkt, begrijp(t) je (brein) door woorden die je dan denkt.

En de gedachten die je denkt zijn geen waarheid, maar voelen vaak als een waarheid. Alsof het leven zo is. En door je gedachten over jezelf, vorm je een beeld van jezelf. En die gedachten heb je vaak als eerste gehoord tijdens je vormingsjaren tussen 0 en 8 jaar.

Als je beseft dat je naar jezelf kunt kijken door de ogen van je vader of moeder, en kritische gedachten denkt, dan houden die gedachten je weg van onvoorwaardelijk van jezelf houden.

Kijk naar jezelf met de ogen van een liefhebbende ouder

Verplaats je in de rol van een liefhebbende ouder van jezelf. Zie jezelf weer, als dat kind van 2, 4, 6 of 8 jaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s van jezelf toen je een kind was, en ervaar wat je voelt bij die foto’s.

Stel jezelf voor dat je dat jonge kind vandaag tegenkwam en even in je armen kunt nemen. Wat zou je tegen de jongere versie van jezelf zeggen? Welke complimenten zou je jezelf geven? Hoe zou je jezelf toespreken? Ervaar maar eens hoe het voelt om de jonge versie van jezelf zo met gesloten ogen in je armen te houden.

Het gevoel dat je ervaart bij dat jonge kind, dat is het gevoel dat je vertelt hoeveel je van jezelf houdt (of jezelf nu toestaat om van jezelf te houden).

Een deel van je is ook nog steeds dat jonge kind!

Diep van binnen zit nog steeds dat jonge kind in jou. Delen van je brein kunnen zich ook zo voelen als dat jonge kind. Sterker nog, je emotionele brein ervaart soms nog de leeftijd van dat jonge kind. 

En nu je als liefhebbende ouder, met de kennis en ervaring van nu, kunt kijken naar dat jonge kind, kun je jezelf toestaan om onvoorwaardelijk van dat jonge kind te houden. En hoe je dat doet, en wat je dan ervaart, is voor iedereen een persoonlijk ervaring.

Mij helpt het om aan de jonge versie van mijzelf te denken met gesloten ogen. En ik weet niet wat jij kunt ervaren, of voelen, als je denkt aan jezelf als dat jonge kind, maar zie het maar, doe het maar, ervaar het maar.

Want voor mij is de oefening om mijn jonge kind in de armen te nemen de meest krachtige manier om de onvoorwaardelijke zelfliefde te voelen.

Kijk, je lichaam verandert, je doet nieuwe ervaringen op, je draagt verantwoordelijkheden, doet goede en foute dingen, dingen lukken en mislukken, maar één ding blijft onveranderd, en dat is dat jij, net als ieder mens, een ongelooflijk wonder bent, en dat je jezelf mag toestaan om dat van tijd tot tijd te ervaren. Want dat kan je helpen om in balans te blijven.

Doorpraten? Plan 30 minuten gratis advies.

P.S. Mocht je de ervaring van houden van jezelf NU willen beleven, bekijk dan de volgende video: zelfliefde oefening.