Ontdek wijsheid van het niet weten

Dr. Milton Erickson is wellicht de belangrijkste grondlegger van hypnotherapie in de medische zorg. Eén van zijn belangrijkste uitspraken was: “ik weet het niet!” En dr. Erickson verwees daarmee mogelijk naar de onuitputtelijke kennis van het onbewuste. Want het onbewuste is alles dat je nog niet “bewust” weet. En in dit artikel ontdek je de ongekende wijsheid van wat je nog niet weet!

Socratische dialoog

Filosoof Socrates wist al op 13e jarige leeftijd: “Ik weet alleen dat ik niets weet”. En hoewel de uitspraak “ik weet het niet” of “ik weet niets” ogenschijnlijk een zwakheid lijkt bloot te leggen, schuilt juist een enorme WIJSHEID in de houding van het niet te weten.

Sterker nog. De houding van het niet weten is verheven tot een therapeutische tool die leidt tot dieper inzicht.

Een tool die bekend is als de Socratische dialoog. 

Socrates was -net als Milton Erickson- op zoek naar de ultieme kennis van het diepste zelf. En een effectieve manier om te graven naar kennis in je diepste zelf (onbewuste) is om jezelf vragen te stellen en niets voor absolute waarheid aan te nemen.

Ruimte ervaren in het niet weten

Op het moment dat je naar jezelf toe kunt bekennen dat je alleen weet wat je niet weet, dan betekent dat eigenlijk, dat je ruimte creëert om te ontdekken wat er dan speelt.

Stel, je hebt ergens last van, en als je het al duidt wat het is, als je het al benoemt, als je het labelt, dan zet je jezelf dus al vast in het weten van wat er speelt. En dan kun je mogelijk dingen over het hoofd zien die er toe doen om “echt” te begrijpen waar je last van hebt!

Als je wilt ontdekken wat er nou echt speelt, en je gaat uit van de uitspraak ik weet alleen wat ik niet weet, dan open je de weg naar het ontdekken van wat je nog niet weet. Anders gezegd, je neemt een houding aan van niet weten.

En met die houding van “niet weten” gun je jezelf ruimte om nieuwe inzichten te ontdekken.

Naar mijn bescheiden mening dient elke therapeut, elke hulpverlener, elke specialist, elke wetenschapper, iedereen die bezig is met het verzamelen van kennis, om inzicht te krijgen en te begrijpen, de Socratische houding aan te nemen.

En natuurlijk, in het ontdekken van wat je niet weet, ontdek je dingen die je denkt te weten. Maar zelfs dan weet je nooit helemaal zeker of datgene wat je hebt gezien, de definitieve waarheid is. Zelfs met harde data weet je nog steeds niet 100 procent zeker of dat echt de realiteit is of dat het slechts een benadering is van de realiteit.

Alles is slechts bij benadering te weten

Alles dat je interpreteert in woorden, in een model giet, een perceptie, is slechts een benadering van ‘de werkelijkheid’ zoals jij die waarneemt. En door jezelf continu af te vragen wat je nog niet weet (waarneemt), gun je jezelf om dichter te komen bij de ultieme kennis van het diepste zelf.

Want voortijdig conclusies trekken betekent dat je mogelijk essentiële zaken over het hoofd ziet.

Als je iets wilt veranderen in je leven, mogelijk iets wilt aanpakken waar je last van hebt, begin dan met verzamelen van kennis op drie niveaus’s. Het niveau van cognitie (denken), affectie (emoties) en interoceptie (inwendig voelen).

Wat vertelt je onbewuste je

Als je ergens last van hebt, zet dan eens de bril op van “het niet weten”. Stel je hebt last van PLURK. En aangezien je niet weet wat PLURK is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • hoe weet ik dat ik PLURK heb?
  • hoe lang heb ik al last van PLURK?
  • wat denk ik als ik PLURK heb?
  • welke emotie ervaar ik bij PLURK?
  • hoe voel ik PLURK in mijn lichaam?
  • hoe gedraag ik mij als ik PLURK heb?
  • hoe merken anderen aan mij als ik PLURK heb?
  • wat levert PLURK mij op?
  • hoe zou mijn leven veranderen zonder PLURK?
  • wat zou ik kwijtraken als ik geen PLURK had?
  • wat houdt mij tegen om PLURK los te laten?
  • wie houdt mij tegen om PLURK los te laten?
  • van wie heb ik PLURK geleerd?
  • is PLURK erfelijk? Hoe weet ik dat?

En bij elke vraag kun je weer de vragen stellen: hoe weet ik dat zeker?

Door op elk van deze vragen door te vragen kun je een diepere kern van inzicht bereiken. Telkens een vraag vanuit de houding: wat is het dat ik op dit moment niet weet?

Door jezelf continu vragen te stellen, in plaats van vast te zetten met weten (dit is het!), verzamel je kennis en inzicht om beter te begrijpen wat er mogelijk speelt. En dat is een gezonde manier om naar jezelf te kijken.

Want stel je voor dat iemand bij je komt met PLURK. Hoe zou jij die persoon dan het beste kunnen helpen? Toch met vragen stellen, niet waar?

En het kan best zijn dat iemand met PLURK niet alle inzichten al bewust paraat heeft, omdat een deel zich nog in het NIET BEWUSTE DEEL bevindt. Soms omdat iemand onbewust afstand heeft genomen van PLURK (dissociatie).

En de enige manier om te ontdekken wat je dan nog niet weet is door te onderzoeken, te ervaren, en te ontdekken wat er speelt rondom PLURK. Met andere woorden: door je continu vragen te stellen en dieper te graven in je diepste zelf.

Kortom, in het ontdekken van wat er mogelijk speelt, krijg je steeds meer grip op datgene wat er mogelijk aan de hand is. En door je continu af te vragen wat je nog niet weet, en dieper graaft, krijg je grip.

Je kunt alleen veranderen als je er klaar voor bent

Een belangrijke stap in verandering is ontdekken waar je last van hebt.

Want in het niet weten wat PLURK is, en vervolgens onderzoeken wat je kunt ontdekken over PLURK, daarin zit hoop. Want dan voel je grip op PLURK en kun je hoop ervaren dat je kunt veranderen. Want als je het een beetje beter begrijpt, zowel bewust als onbewust, dan voelt dat als een opening naar iets dat je kunt beetpakken, aanpakken en veranderen.

En als je dan ook nog kunt aanvaarden dat je PLURK hebt, dan kun je een manier vinden om er mee om te gaan, PLURK een plek geven in je leven, zodat je door kunt met je leven.

En ik weet niet hoe enthousiast jij nu al bent over het niet weten, maar zie het maar, ontdek het maar en ervaar het maar zelf, want het is echt jouw ervaring.

Mocht je eens willen doorpraten over iets waar jij last van hebt, maak dan NU een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Tags: