Leer hoe je het jojo-effect kunt voorkomen

Ken jij het jojo-effect met afvallen? Je valt af en voor je het weet zitten die kilo’s er weer aan. Gelukkig is er een oplossing. Ben jij bereid om die extra kilo’s voor altijd los te laten, dan is dit artikel speciaal voor jou bedoeld.


Succesvol afvallen

Heb je in het afgelopen jaar wel eens een poging gedaan om succesvol af te vallen? En heb je gemerkt dat die kilo’s er niet afgingen, of dat ze er weer aankwamen? Lees dan verder en ontdek dat je niet de enige bent. 

Laten we eerst vaststellen wat succesvol afvallen inhoudt.

De algemene definitie van succesvol afvallen is:

succesvol afvallen betekent 1 jaar nadat je start met afvallen ben je nog steeds 10% van je oorspronkelijke lichaamsgewicht kwijt. Stel je weegt 80 kg en je wilt 10% van je gewicht afvallen. Als je na 1 jaar nog steeds 72 kg weegt, ben je succesvol afgevallen.

Onderzoek laat zien dat zo’n 80% van de mensen die proberen af te vallen, na 1 jaar weer die 10% of meer van het oorspronkelijke lichaamsgewicht is aangekomen.

Met andere woorden: succesvol afvallen met caloriearm diëten alleen is NIET erg succesvol!

Oorzaken jojo-effect

Waarom kom je weer kilo’s aan als je bent afgevallen? Het zogenaamde jojo-effect.

Als je dit ‘wetenschappelijke’ stukje wilt overslaan, klik dan hier.

In de afgelopen jaren hebben diverse wetenschappers onderzoek gedaan naar het jojo-effect. 

Eén onderzoek dat veel aandacht kreeg in de media, is het Nederlands onderzoek van de Universiteit van Maastricht

De onderzoekers ontdekten dat vetcellen die krimpen als gevolg van een caloriearm dieet, mechanische stress ondervinden. Om die mechanische stress ongedaan te maken, zullen de vetcellen spaarzamer omgaan met energie en proberen weer vet te verzamelen. De onderzoekers stellen in hun wetenschappelijk artikel:

“we geloven dat vetcellen onder stress geconditioneerd zijn om opnieuw vet te verzamelen en het lichaam prikkelen om meer energie in te nemen.”

Met andere woorden: vetcellen krimpen door een caloriearm dieet, en raken mechanisch gestresst. Om die stress te stoppen, gaan ze weer over tot verzamelen van vet.

Wellicht vraag je je nu af hoeveel controle je nog over je lichaam hebt als je een caloriearm dieet volgt. Immers, die vetcellen verzetten zich tegen het verlies aan vet.

De volgende toelichting van de onderzoekers zal je enigszins geruststellen:

“toename van gewicht kan voor een deel afhankelijk zijn van mechanische stress bij vetcellen.” Anders gezegd, dit is slechts een deel van de verklaring van het jojo-effect en heel veel is nog onduidelijk.

Vetcellen

Naast dit Nederlandse onderzoek, zijn er diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken die het “jojo-effect” proberen te verklaren.

Het voert te ver om al deze onderzoeken hier te bespreken, maar één ding is voor nu belangrijk:

Wat opvalt bij al deze onderzoeken naar het jojo-effect is dat ze kijken naar biologische (anatomie en fysiologie van cellen), psychosociale (persoonlijkheid, steun uit omgeving, etc), demografische (leeftijd, geslacht) en anthropometrische (afmetingen lichaam) invloeden.

Echter, geen van deze onderzoeken kijkt naar de invloed van je onbewuste brein, oftewel, je onbewuste gedachten en de relatie die je met eten hebt.

Een onderzoek dat enigszins in die richting gaat is de Functional Imagery Training, oftewel FIT. In dit onderzoek is getest in hoeverre het verbeelden van jezelf in de toekomst als een slank iemand met een mooie taille etc.. invloed heeft op je snackgedrag. De FIT-methode bleek effect te hebben op minder snacken als deelnemers getraind zijn om aan beelden te denken van zichzelf als ze zijn afgeslankt. Met andere woorden: maak heel concreet wat je eigenlijk wilt bereiken met afvallen.

Hoewel dit onderzoek in de richting gaat van de methode die ik hanteer, mist het toch een essentieel onderdeel.

Laten we daar nu naar kijken.

Onbewuste gedachten beïnvloeden wat je eet

Ons onbewuste brein triggert elke dag weer onbewuste gedachten die ons elke dag weer aanzetten tot hetzelfde gedrag. Zo is ook je dagelijkse manier van eten, wat en wanneer je eet, een onbewust gedrag geworden. Je doet het zonder er bewust bij na te denken. Net zoals je ademhaalt of je hart klopt.

Dit onbewuste gedrag verklaart waarom een caloriearm dieet tijdelijk werkt.

Caloriearm dieet heeft een tijdelijk effect

Wat gebeurt er met je als je een caloriearm dieet volgt?

Als je een caloriearm dieet volgt, ga je bewust andere keuzen maken over wat je eet, hoeveel en wanneer. Dit hou je een tijd vol en dan zijn hopelijk die extra kilo’s eraf. Echter, zodra je stopt met je caloriearm dieet, zullen onbewuste gedachten het weer overnemen en verval je terug in het ‘oude onwenselijke gedrag’.

Wat is de oplossing om succesvol af te vallen?  

Jij hebt het succes in handen

Nu zijn we op het punt om samen vast te stellen dat succesvol afvallen niet begint met het volgen van het beste dieet. Wat bedoel ik daar mee? 

Wat en hoeveel je eet bepaalt zeker of je aankomt of afvalt. Echter, of een caloriearm dieet werkt hangt niet af van het dieet. 

Om je ideale gewicht te bereiken en te behouden, heb je allereerst controle nodig over je gedachten. En dan met name, je gedachten over eten, bewegen en een gezond leven. 

Laten we nu kijken wat volgens mij ‘het geheim’ is van succesvol afvallen.

Iedereen die wil afvallen weet het simpele rekensommetje: meer energie verbruiken en minder energie innemen (caloriearm dieet) leidt tot het loslaten van extra lichaamsgewicht. 

Immers, je lichaam verbruikt de energie die is opgeslagen in je vetcellen. En ja, je vetcellen zullen protesteren met mechanische stress. Er is echter een manier om dat te overwinnen. Dat zul je zometeen ontdekken. Laten we eerst kijken naar de caloriearme diëten.

Alle caloriearme diëten zijn gebaseerd op meer calorieën verbruiken dan je eet. 

Net als jij zijn er veel mensen die een caloriearm dieet kiezen. En je ziet dat ook terug in de ongelooflijke hoeveelheid producten en caloriearme diëten om af te vallen. Kortom, het aanbod aan oplossingen om af te vallen is enorm.

Als je bijvoorbeeld op Google zoekt op afvallen, dan vind je de meest uiteenlopende oplossingen, zoals:

 • koolhydraatarm dieet
 • Pioppi dieet
 • dieet recepten
 • weight watchers
 • afvallen met shakes
 • keto-dieet
 • afvalpillen
 • Sonja Bakker-dieet
 • optifast 
 • medifast
 • enz…

En ook extra bewegen, naar de sportschool gaan, of wandelen helpt bij het extra verbranden van calorieën. Dat is allemaal prima. 

Naast caloriearme diëten, zijn er ook methoden zoals de virtuele maagband of de maagverkleining door een operatie. 

Deze methoden zijn eveneens gebaseerd op de gedachte: minder calorie-inname leidt tot verlies van lichaamsgewicht.

Hoewel al deze caloriearme diëten en afvalmethoden goed bedoelt zijn en ook op korte termijn hun effect zullen hebben, missen ze wat mij betreft een essentieel punt om op de lange termijn succesvol te zijn.

En dat essentiële punt is dit: “ze zijn gericht op tijdelijke bewuste verandering!” Dat wil zeggen, je verandert je eetgedrag bewust gedurende enkele weken of maanden, en als je stopt, zie je helaas bij de meesten weer de kilo’s aankomen.

Als je tot hier gelezen hebt, weet ik zeker dat je gemotiveerd bent om succesvol af te vallen. Het mislukken van je caloriearm dieet heeft dus niets te maken met je gebrek aan wilskracht. 

Je wilt afvallen, maar het lukt je op één of andere manier maar niet. Hoe zit dat nou?

Succesvol afvallen: wat werkt wel?

Het heeft alles te maken met de emotionele relatie die jij hebt met eten (en teveel eten). En die emotionele relatie zal je onbewust aanzetten tot gedachten, en die gedachten sturen je gedrag. En zo blijf je onbewust doen wat je deed.

Zolang je niet naar de absolute oorzaak kijkt van je overgewicht, blijft het tobben met je gewicht. 

Geen enkel caloriearm dieet is opgewassen tegen de emotionele relatie die je hebt met voeding. Wat je nodig hebt is een leerproces waarbij je controle krijgt over je gedachten. En zo controle krijgt over je leefstijl en je voeding.

Dat is de reden waarom ik een hele andere weg kies om mensen succesvol te helpen met afvallen.

Afvallen en een gezonde leefstijl heeft alles te maken met je onbewuste gedachten over jezelf, je motivatie om gezond te willen leven, je mentale weerbaarheid, of je lekker in je vel zit, vertrouwen hebt in jezelf, concrete doelen stelt die je voor je ziet en een gezonde relatie opbouwt met jezelf, met je omgeving en met je voeding.

De methode om af te vallen die ik hanteer is gebaseerd op 30 jaar ontwikkeling en ervaring door internationaal erkende en succesvolle therapeute Marisa Peer. 

In Engelse termen heet de methode Rapid Transformational Therapy (RTT), oftewel snelle veranderingstherapie. Het is dus een methode die snel werkt en effectief is.

Wat maakt de methode RTT zo effectief om succesvol af te vallen?

 1. je krijgt inzicht in de emotionele relatie die je hebt ontwikkeld met eten (opvoeding). Je leert welke functie eten en tussendoortjes hebben in je leven.
 2. je leert een nieuwe manier om verleidingen te weerstaan. Zo krijg je meer controle over je keuzen om gezond te leven. Deze aanpak lijkt erg op de FIT aanpak, waarbij we visualiseren wat je wilt en je leert om je brein te vertellen wat je wilt.
 3. je krijgt een uitgebreide voorlichting over de werking van je brein. Zo leer je meer controle te krijgen over je gedachten en kun je makkelijker gezonde keuzen maken.
 4. je leert om je gedachten over jezelf te veranderen en zo ontwikkel je een nieuwe gezonde relatie met jezelf. Deze verandering in denken leidt tot het maken van de juiste keuzen.

Hoe werkt RTT?

RTT behandeling in de praktijk

Rapid Transformational Therapy is een ontspanningstherapie. Door je in een lichte trance te brengen (je brein ontspant), ontdek je hoe je onderbewuste gedachten je ongewenste gedrag bepalen. Die ontdekking zorgt voor een bevrijding.

Je begrijpt eindelijk waarom je iedere keer weer naar zoet snakt. Of waarom je die chocoladekoekjes of taartjes niet kunt laten staan. Of waarom je meer eet dan je nodig hebt. Of waarom je geen rem hebt als je eet. Kortom, je ontdekt de absolute oorzaak waarom je geen controle hebt over je eetgewoonten.

En dankzij RTT kunnen we die absolute oorzaak veranderen. Dat doen we door je inzicht te geven in je gedachten, en je te helpen anders te gaan denken. 

Met RTT ga je anders naar jezelf kijken. Je krijgt een positiever zelfbeeld. Je versterkt je motivatie om gezond te willen leven. En je krijgt weer controle over je eetgewoonten. 

Dankzij die controle, ga je vanzelf anders eten. En zul je merken dat je kilo’s afvalt. Niet omdat het moet, maar omdat je het wel wil. Omdat jij er voor kiest. Omdat je anders gaat denken. Het is een leerproces om anders te denken. Je krijgt controle over je leven.

We starten het leerproces met het invullen van een speciale Gezond Gewicht Vragenlijst. Die vragenlijst geeft je inzicht in je triggers om te snacken/snoepen/hang naar suiker, je algehele snoeppatroon, je motivatie om af te vallen, je concrete doel dat je wilt bereiken. De vragenlijst is het startpunt voor de RTT sessie.

Rapid Transformational Therapie in de praktijk

Om je een idee te geven wat de oorzaak kan zijn van teveel eten of snoepen, volgt hier een voorbeeld uit de praktijk:

Een man groeit op als jongen in een gezin met veel kinderen. Moeder is heel streng en dominant aanwezig. De kinderen mogen thuis niet of nauwelijks snoepen. De koek- en snoeptrommel blijven achter een gesloten deur. De kinderen in het gezin snakken naar een snoepje, en de drang om die gesloten deur te openen en de snoeptrommel te pakken wordt alsmaar groter. 

Als moeder bezoek heeft van familie, wordt van alles uit de kast getrokken. Moeder toont zich als de beste gastvrouw en alle andere kinderen (neefjes, nichtjes) mogen lekker snoepen. Alleen de eigen kinderen weten dat ze dat niet mogen. Een blik van moeder is genoeg om de kinderen eraan te herinneren dat ze niet te veel mogen snoepen.

De kinderen groeien op met de gedachte dat wat ze willen niet voor hun beschikbaar is. Ze vormen de gedachte: “mama, houdt niet van ons.” En ze ontwikkelen een enorme drang naar veel zoetigheid. Iets dat ze niet mogen van hun moeder.

Als de man volwassen is, ontdekt hij dat hij geen rem heeft als hij of zijn vrouw koekjes of snoepjes kopen. Hij heeft een onverzadigbare drang naar zoetigheid. Hij begrijpt niet waarom hij niet kan stoppen met snoepen. 

Het kind in hem dat zo verlangde naar snoep, is nog steeds aanwezig. Hij heeft nu, als volwassen man, toegang tot snoep en blijft maar doorgaan. Daarnaast heeft hij het gevoel dat wat hij doet nooit genoeg is. Hij is kritisch naar zichzelf en gebruikt veel negatieve woorden. De man is nu zelf een ‘kritische ouder’ geworden. 

Hij heeft de meeste kritiek voor zichzelf. En telkens als hij zich niet goed voelt, omdat hij zo kritisch is, snakt hij naar zoetigheid. Zoetigheid heeft de rol om de pijn weg te nemen. Echter de pijn zal pas verdwijnen als hij meer van zichzelf kan houden. Zichzelf kan accepteren zoals hij is. Geen liefde hoeft te verdienen. De drang naar zoetigheid stopt pas als hij beseft dat hij de moeite waard is zoals hij is.

De man ondergaat een RTT behandeling en ontdekt zijn negatieve gedachten over zichzelf, de rol die zijn moeder heeft gehad en de emotionele relatie die hij heeft opgebouwd met eten. 

Door dit inzicht kan hij zijn gedachten over zichzelf en de relatie met eten gaan veranderen. Dankzij RTT krijgt hij de middelen om meer positieve gedachten over zichzelf te vormen, meer te ontspannen en de drang naar zoetigheid te verminderen.

Verander je ‘negatieve’ emotionele relatie met eten

Afvallen is een leerproces. Het kost tijd en met de juiste begeleiding gaat het je lukken om een gezonde relatie op te bouwen met jezelf en met eten.

Mocht je na het lezen van dit artikel behoefte hebben aan een informatief consult, dan kun je mij e-mailen en maken we zo snel mogelijk een afspraak. 

Het is een kennismakingsafspraak, waarbij je meer leert over de RTT behandeling. Na de afspraak ben je beter in staat om te kiezen of RTT iets voor je is om af te vallen. 

Als je al jaren tobt met je gewicht, en niets lukt, dan heb je met een kennismakingsafspraak alleen maar iets te winnen. Je ontdekt meer over jezelf en je blokkades. 

Maak vandaag nog een afspraak en start definitief met succesvol afvallen. Je verdient het, want je bent meer dan de moeite waard!


door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Leer hoe je het jojo-effect kunt voorkomen”

 1. […] p.s.2 mocht je meer willen weten over het jojo-effect en tips om dat effect na het afvallen te voorkomen, lees dan Leer hoe je het jojo-effect kunt voorkomen. […]