Ontdek de slimme oplossingskracht van je onderbewuste

ontdek de slimme oplossingskracht van je onderbewuste

In dit artikel ontdek je wat de kracht is van jouw binnenwereld, oftewel je onderbewuste, en hoe je met de unieke kracht van je onderbewuste problemen in je leven definitief kunt aanpakken.

Verschil tussen gesprekstherapie en hypnotherapie

Lees verder en ontdek wat nou eigenlijk het verschil is tussen hypnotherapie, waarbij je via je onderbewuste problemen aanpakt -door de oplossing te ervaren- en gesprekstherapie, waarbij je in een gesprek met een professional met je bewuste brein zoekt naar oorzaken en oplossingen van je probleem.

Elke therapie start met een gesprek

Als jij rondloopt met een probleem. Als je ergens last van hebt, dan kun je daar met iemand over praten. Dat is natuurlijk goed om te doen.

Dan kun je kijken wat nou precies het probleem is: hoe het zit en wat er speelt?

Je kunt dan kijken naar: hoe lang heb je er al last van, wanneer heb je er last van, hoe en wat zijn dan de triggers?

Een trigger is dan de situatie (context) waarbij je zo doet zoals je doet. En het is een probleem omdat je er last van hebt, want je wilt anders doen. Natuurlijk kun je dat met een gesprekstherapie verder gaan onderzoeken.

Hypnotherapie helpt je om dieper te graven naar de oorzaak

Gesprekstherapie is goed om te doen, alleen…

…soms kom je met gesprekstherapie niet tot de oplossing van je probleem omdat je het diep hebt weggestopt in je onderbewuste (dat deel waar je nog niet bewust van bent).

Als je er met alleen praten niet uitkomt, dan helpt het om dieper te gaan kijken. Dan kun je kijken naar je verborgen innerlijke overtuigingen en ervaringen. Dan wordt het tijd om je onderbewuste te raadplegen.

Je onderbewuste weet meer van je dan wie dan ook!

Met hypnotherapie kijk je dieper en ontdek je via je onderbewuste de absolute oorzaak van je probleem. Hypnotherapie is een ervaring in je binnenwereld. Voor die ervaring gebruik je je verbeeldingskracht om te ontdekken wat er speelt, hoe het zit.

De kracht van hypnotherapie is dat je via je binnenwereld kunt ervaren waarom je je in die situatie zo voelt zoals je je voelt, en waarom je doet zoals je doet, en wat de absolute oorzaak is van je probleem.

Bijvoorbeeld: een gesprek met je leidinggevende

Stel je eens voor dat je een gesprek hebt met je leidinggevende, en je wilt eigenlijk iets vragen. Je wilt een gesprek om iets te veranderen in je baan. Je bent wellicht ergens ontevreden over, of je wilt iets anders. Misschien wil je wel meer salaris, of misschien wil je wel andere activiteiten in je werk. Wellicht ben je niet helemaal tevreden over hoe het nu gaat.

Je bereidt je natuurlijk voor op dat gesprek, want je weet dat je leidinggevende tegengas gaat geven. En je weet dat je zo’n gesprek spannend vindt.

Dan is het zover. Je hebt het gesprek met je leidinggevende. Ondanks je voorbereiding, merk je dat zodra je in die kamer zit met je leidinggevende, dat je een belemmering voelt om vrijuit te spreken.

Ergens van binnen, in je binnenwereld merk je dan een belemmering. Je bemerkt dan dat je ergens iets voelt in je lichaam, en dat je je niet vrij voelt om precies datgene te zeggen wat je nou echt wil.

Misschien voel je wel op dat moment een bepaalde angst, misschien voel je verdriet, misschien voel je boosheid, misschien voel je boosheid en frustratie.

Ergens merk je dan ook in je lichaam, hoe je je dan voelt.

Als je daar zo zit met je baas, terwijl je eigenlijk wil vertellen wat je er nou echt van vindt en wat je wilt, merk je dat iets je tegenhoudt.

Je gaat de kamer uit en je baalt. Je blijft rondlopen met dat gevoel van balen, en dat het je weer niet gelukt is om vrijuit te zeggen wat je nou echt wil. Kortom, je loopt rond met dat nare gevoel.

Eigenlijk wil je je hartewens, je behoefte op tafel leggen. En je wil dat je leidinggevende je echt hoort en begrijpt. En toch lukt het je niet om je als volwassen persoon op te stellen bij je leidinggevende. Je hebt het gevoel alsof je weer een kind bent. En dat ervaar je als belemmering. Maar het lukt je niet om je anders te voelen.

Als je zo vastloopt, dan is het natuurlijk goed om er eens samen naar te kijken met iemand anders. Je kunt dan samen kijken naar dat wat jij dan nodig hebt om die stap te zetten, om je zo te voelen, zoals je je wilt voelen.

En als het je met praten niet lukt om tot de kern van het probleem te komen, dan helpt het om je onderbewuste te raadplegen. De absolute wijsheid van je binnenwereld te ontdekken.

En misschien weet je nog niet precies hoe je dat doet, of hoe je daar kan komen. Denk dan eens aan hoe je lichaam een wond geneest. Je weet ook niet precies hoe dat werkt, en toch geneest je lichaam die wond. En zo kan je psyche ook een mentale wond genezen, ook al weet je niet precies hoe dat gaat.

Je raadpleegt je onderbewuste door met gesloten ogen je aandacht te richten op jezelf. En dan eens zo diep van binnen te ervaren en na te gaan wat je belemmert als je zo’n gesprek met je leidinggevende voert.

Via je onderbewuste kun je dan echt ontdekken wat er speelt, wat je tegenhoudt om in die situatie met je baas te zeggen wat je wilt zeggen.

Natuurlijk kun je daar over praten. Je kunt er een gesprekstherapie aan wijden. Natuurlijk, dat is goed om te doen zodat je je probleem afbakent. Daar kun je absoluut een gesprekstherapie voor gebruiken.

Soms kom je niet verder in een gesprek en ga je dus dieper graven naar wat er nou echt speelt. Dan kun je de oplossingskracht van je onderbewuste inschakelen.

Gebruik de oplossingskracht van je onderbewuste

Het interessante van je onderbewuste is -dat als je die stappen zet in je onderbewuste- dat je onderbewuste je ook alleen maar datgene aanreikt wat je op dat moment aan kan.

Dus als je via je onderbewuste op zoek gaat naar datgene wat je belemmert, dan kun je erop vertrouwen dat je onderbewuste je daarbij stap voor stap op weg helpt om dat te ontdekken wat jij wilt aanpakken, zodat je je zo kunt voelen zoals je wilt voelen.

Want je wilt je namelijk zo voelen dat je tijdens het gesprek met je leidinggevende, dat je gewoon volledig kunt zeggen wat je wilt zeggen en dat je voor je eigen behoeftes opkomt.

Het is belangrijk om te beseffen dat je onderbewuste meer weet van jou dan wie dan ook. Je onderbewuste -al die ervaringen uit je leven die zo in je onderbewuste zijn opgeslagen, al die betekenissen die je hebt gegeven aan ervaringen- die kun je zo via je onderbewuste ontdekken.

Het verschil tussen een gesprekstechniek -waarbij je er vooral over praat- en een hypnotherapie techniek waarbij je via je onderbewuste na die belemmering gaat, is dat je via je onderbewuste dan ook zo helemaal die belemmering kunt ervaren in je lichaam. Het kan zijn dat je daar ook beelden bij hebt, dat je bepaalde geuren ruikt, bepaalde smaaksensatie, bepaalde geluiden hoort, dat je daar dan een bepaald woord bij hebt.

Want, ergens in je brein, in je onderbewuste, zit alle informatie die jou helpt om die belemmering aan te pakken. Je weet nog niet precies hoe je daar kunt komen; je weet ook nog niet precies hoe dat zit. Maar als hypnotherapeut is het dan mijn rol om jou als cliënt daarin te faciliteren, te helpen en te begeleiden om naar datgene te gaan wat je tegenhoudt om je zo te voelen zoals je je wilt voelen. En dat doe je dan via je binnenwereld van ervaringen.

Met gesloten ogen wordt alles anders

Want zo met je ogen gesloten kun je dan zo bewust worden van jezelf; van het ritme van je ademhaling. Je kunt je zo bewust worden van hoe je bijvoorbeeld op je stoel zit.

Met je bewuste brein kun je dan zo je aandacht richten op datgene waar jij je aandacht op wilt richten.

Zo kun je je aandacht richten op je handen, op je knieën, op je voeten; en als je je aandacht richt op je rechtervoet en hoe je voet dan zo in je schoen zit, of misschien in je sok, doe je dat dan van binnenuit of van buitenaf? Op het moment dat jij je aandacht zo richt op je voet, richt je niet je aandacht op je linkerelleboog of je rechterschouder.

Kortom, met hypnotherapie, met hypnose, een trance, kun je zo bewust worden van datgene waar je nog niet zo bewust van bent; en dat doe je in je binnenwereld.

Want, ja, de buitenwereld kun je niet veranderen. Die is wat hij is.

Wat je wel kunt veranderen is wat je diep van binnen voelt, en hoe jij dan anders doet. Je kunt anders doen in die situatie; je kunt je innerlijke overtuiging wijzigen. Als je dat doet, dan kun jij, als je dan daar met je leidinggevende zit, in die kamer, je helemaal zo voelen zoals je je wilt voelen, zodat je dan zegt wat je wilt zeggen.

Want zo bereik je dan je doel!

Kortom, met hypnotherapie graaf je veel dieper naar belemmeringen en vind je via je verbeeldingskracht effectieve oplossingen voor je probleem.

Wil je na het lezen van dit stuk eens 30 minuten met een professional praten over je probleem, maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Als hypnotherapeut in Amersfoort, medisch centrum Heideweg, spreek ik wekelijks cliënten over hun probleem en werk ik samen met ze aan een effectieve oplossing. Elke keer ontdek ik weer de ongelooflijke oplossingskracht van je onderbewuste.