Mindfulness lijkt een toverwoord dat je overal tegenkomt. Niet gek dat heel veel mensen hun stress aanpakken met mindfulness. De eenvoudige techniek is al 2500 jaar oud en iedereen kan het gebruiken. Wil je emotionele pijn aanpakken, piekergedachten stoppen of gewoon lekker in je vel zitten, ontdek dan de voordelen van mindfulness.
Mindfulness is niet hetzelfde als stoppen met denken
Je gedachten zijn net als de wolken, ze komen en gaan, en zijn altijd in beweging. Een groot deel van je leven leef je je leven in je wereld van gedachten.
Elke dag komen 70.000 tot 90.000 gedachten voorbij. Vaak zijn het dezelfde gedachten. Als je niet oplet kunnen die gedachten met je aan de haal gaan. Dan raak je in een soort trance, volledig los van het moment nu.
Ik weet niet of je wel eens zo’n onbestemde tijd gedachten van spijt hebt, of vrees voor wat er mis kan gaan. Of dat je wel eens angstige gedachten hebt? En geen van die gedachten is echt werkelijkheid. Gedachten zijn geen feiten. Het zijn neurologische spinsels in je brein.
En heb je dat ook wel eens, dat je geen rust vindt in je gedachtenwereld?
Het kromme is dat je brein je in je gedachtenwereld kan zuigen, maar je er ook weer uit kan halen!
Als je jezelf even tijd gunt om op afstand naar je gedachten te kijken, dan doe je aan mindfulness.
Terwijl je zo doorgaat met ademhalen, kunnen we eens wat dieper ingaan op wat mindfulness precies is. En vooral wat je aan mindfulness hebt.
MINDFULNESS: 14 minuten mindfulness in korte film
Mindfulness is je aandacht richten op je gedachten
Met mindfulness kun je zo kijken naar je gedachten zonder dat jij ze veroordeelt. Het is alsof je van een afstand kijkt naar je gedachten. Op dat moment weet je dat je niet je gedachten bent.
Jij bent hier en je hebt allerlei gedachten. Je neemt als het ware afstand van je gedachten. En het interessante is dat je dan al begint met mindfulness.
Het mooie is dat je lichaam precies weet hoe je begint met mindfulness. Je lichaam kan je gidsen naar mindfulness via je ademhaling.
Als je je ogen sluit en rustig in- en uit ademt ben je je meer bewust van je lichaam. Je kunt nu bijvoorbeeld je aandacht richten op het ritme van je ademhaling. Hoe je zo in- en uitademt.
Want als je je aandacht zo richt op je ademhaling, zul je bemerken dat je met je aandacht in het moment nu bent, hier en nu, en hier en nu, bij elke ademhaling.
Ik weet niet of jij bekend bent met hypnotische taal, maar nu volgt een stuk hypnotische taal zodat jij je aandacht kunt richten op nieuwe inzichten.
En terwijl je bewuste brein zich nu zo bewust is van het ritme van je ademhaling, kan je onderbewuste gewoon doorgaan met zo heerlijk drijven in een zee van mogelijkheden, omdat je onderbewuste precies weet hoe je kunt herstellen en problemen oplossen.
Mindfulness en emoties van geluk
Nu je zo door je bewuste ademhaling, bewust bent van het moment nu, kun je ook zo bewust zijn van alle mogelijkheden om gelukkig te zijn nu, omdat geluk in elk moment beschikbaar is voor jou.
En ik weet niet waar jij in je lichaam geluk voelt, en of je dan beelden ziet, geluiden hoort, kleuren ervaart, geuren ruikt die je zo herinneren aan iets ongelooflijk aangenaams uit je jeugd.
Maar je onderbewuste kan zich precies herinneren wat jij ervaart als je je gelukkig voelt, omdat je elk moment geluk kunt ervaren.
Mindfulness en pijnlijke emoties
En van tijd tot tijd kun je ook een pijnlijk gevoel ervaren, een pijnlijke emotie voorbij zien komen.
En het liefst wil je hard wegrennen van die pijnlijke emotie. Want je kunt er bewust voor kiezen om die pijnlijke emotie te negeren, alsof die pijn er niet is. Maar je onderbewuste weet precies waarom je die pijn zo voelt, en je lichaam voelt je pijn, omdat jij die pijn nu zo kunt ervaren.
Want als je zo hard wegrent van je pijnlijke emotie, is het alsof er niemand is om voor jou te zorgen als je pijn of verdriet voelt, en kun je je zo eenzaam voelen.
Als je jezelf toestaat om je pijn er te laten zijn, aandacht hebt voor hoe jij je voelt met pijn en jezelf echt zo helemaal ziet, dan kun je zorgen voor je pijn en je pijnlijke gevoel veranderen, omdat je door te voelen al je pijn kunt loslaten.
Zelfs als het pijnlijke gevoel nu ondraaglijk lijkt, is de enige manier om je ondraaglijke pijn op te lossen, jezelf toestaan om in het moment nu te ervaren wat je zo bemerkt in je lichaam, en jezelf toestemming geven om in dit pijnlijke moment te blijven, zodat je je pijn kunt aanpakken en veranderen, omdat je pijn kunt loslaten door te vertrouwen op de herstellende kracht van je lichaam.
En je hebt moed nodig om pijn aan te pakken die je al zolang bij je draagt. Natuurlijk.
Maar net zoals je lichaam automatisch een wond geneest, een proces waarvan je wellicht niet precies weet hoe je lichaam dat doet, zo kan je lichaam ook emotionele pijn genezen.
Want als je een wond niet goed verzorgt, kun je een infectie krijgen.
En door met aandacht en zorg naar je wond te kijken, geef je je lichaam de kans om je wond te genezen, omdat je lichaam in staat is om pijn te genezen.
En wellicht voel je ergens nog wat angst om naar die pijnlijke gevoelens te kijken. Want wie weet wat er dan met je gebeurt? Maar juist door ernaartoe te gaan, kun je het aanpakken. En dat kun je doen op jouw manier, in je eigen tempo, als jij er aan toe bent.
En als je er hulp bij nodig hebt om iets pijnlijks in je leven aan te pakken, en je bent er klaar voor om daar mee aan de slag te gaan, dan kun je heel eenvoudig hulp inroepen.
Je kunt het zelf aanpakken omdat je al zoveel weet en ook ergens wel weet wat er speelt als je pijn voelt. Maar het is ook fijn om het sneller aan te pakken en hulp kan je daarbij helpen.
Je bent welkom om contact op te nemen met mij of iemand anders die je in gedachten hebt, om samen je pijnlijke emoties of je pijn los te laten. Want je kunt alleen pijnlijke emoties of pijn loslaten door er naartoe te gaan.
Conclusie
Belangrijke les is dat je lichaam in elk moment je gids kan zijn. En je echt contact maakt met je lichaam door je aandacht bewust te richten op ervaringen in je lichaam. Dat kun je doen met een bewuste aandacht voor je ademhaling.
Als je zo bewust aandacht hebt voor je gedachten en ze niet veroordeelt, beoefen je mindfulnesss.
Want je kunt jezelf op elk moment toestaan om heel even afstand te nemen van je gedachten. Dat je met een mindfulness houding zo zonder oordeel van een afstand naar je gedachten kijkt. Je kunt dan momenten van geluk ervaren, en af en toe ervaar je ook pijnlijke emoties, en dat is helemaal okay.
Want dan kun je zo bewust zijn van ervaringen en sensaties waar je eerst nog niet zo bewust van was.
Omdat je met gerichte aandacht kunt beginnen met je pijn echt aan te pakken. Door er echt naar te kijken. Dat kun je alleen doen, of versnellen met hulp van iemand die je daarbij begeleidt. Zie het maar, wat voor jou werkt.
Zolang je het met een mindfulness mind doet, werkt het voor je!