3 Tips voor Veerkracht Tijdens Lockdown

veerkracht - tips om overeind te blijven

Tijdens het schrijven van dit blog is Nederland in een totale lockdown. Veel ondernemers mogen letterlijk hun zaak vijf weken op slot doen. De bewegingsruimte en ondernemersruimte is behoorlijk ingeperkt en de druk in de zorg loopt op. Kortom, een tijd waarin het voor velen aankomt op veerkracht. In dit blog lees je 3 tips voor je veerkracht tijdens lockdown.

Als ik denk aan veerkracht, dan denk ik aan de zorgverleners die dag in, dag uit keihard werken om letterlijk mensenlevens te redden.

En tegelijkertijd denk ik aan ondernemers voor wie deze lockdown de zoveelste klap is die ze incasseren. Ondernemers die zich zorgen maken over hun toekomst.

Ik denk ook aan al die mensen -jong en oud- die angstig zijn en bij wie de spanning oploopt.

Voor al deze mensen is emotionele veerkracht essentieel. 

Veerkracht houdt je overeind

En ik weet natuurlijk niet hoe jij deze lockdown ervaart, maar één ding is duidelijk.

Ieder van ons heeft veerkracht nodig om overeind te blijven.

Want hoe ga jij om met nieuwe beperkingen? 

Hoeveel veerkracht heb jij om overeind te blijven? 

En natuurlijk, veerkracht is ‘maar’ een woord, een samenstelling van veer en kracht. Belangrijk dus om te kijken wat veerkracht voor jou betekent.

Want ik weet niet welke gedachten jij hebt bij veerkracht, welk beeld of geluid, en welk ervaringen jij hebt als je denkt aan veerkracht?

Als je kijkt naar de omstandigheid nu, dan zie je dat sommige mensen helemaal uit het veld geslagen zijn, terwijl andere mensen juist mogelijkheden zien. 

Mensen die in staat zijn om terug te veren als het tegenzit, en doorgaan hebben toegang tot hun veerkracht.

Mensen die geen veerkracht ervaren, lopen ergens vast. En dat is heel vervelend. Want als je vastloopt dan kun je je alleen voelen, alsof het niet meer belangrijk is wat je doet. En daar wil je natuurlijk vanaf.

Tijd om te ontdekken hoe je dat doet met je veerkracht.

EMOTIONELE VEERKRACHT is een belangrijke krachtbron

Niemand heeft bewust voor de wereld van nu gekozen, en tegelijkertijd vraagt deze verandering iets van je om zo overeind te blijven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Wat je daarbij kan helpen is als je zo mee kunt veren en incasseren, en daarna terugveert, omdat je zo in balans blijft.

Met andere woorden: je hebt emotionele veerkracht nodig.

Maar hoe ontwikkel je die kracht als je hem nog niet hebt?

Tip 1: sta jezelf toe om je zo te voelen

Als het onverwacht tegenzit, dan merk je dat aan je lichaam, hoe je je voelt, en aan wat je denkt. En je zult dan anders doen dan als alles meezit.

En wellicht wil je het liefste wegrennen van dat nare gevoel, maar sta jezelf ook toe om je zo te voelen als het tegenzit.

Sta even stil bij hoe je je voelt, wat je ervaart, en spreek dat ook uit.

Of schrijf het op.

Want door je gevoel zo een plek te geven, kun je het loslaten en verder gaan.

Elk gevoel is er om gevoeld te worden, en als je het aandacht geeft door het te voelen, dan laat het gevoel je ook weer los!

Tip 2: aanvaard dat het is zoals het is, en leer van tegenslag

Hoe goed ben je in staat om de huidige omstandigheden te aanvaarden?

Aanvaarden betekent niet dat je niets meer doet. Aanvaarden betekent dat je kunt zeggen: het is zoals het is, zo is het, en nu ga ik kijken wat er dan mogelijk is.

Met andere woorden, ontdek voor jezelf of je de huidige situatie al kunt aanvaarden zodat je het kunt loslaten en weer doorgaan met iets nieuws.

Dat doorgaan doe je door je aandacht (energie) op iets nieuws te richten zodat je ook nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Wat je daarbij kan helpen is om te kijken naar lessen die jij trekt uit deze tijd. 

Als je zo terugkijkt naar de afgelopen maanden, het afgelopen jaar, en de huidige tijd, wat zijn dan de lessen die jij hier uit leert? 

En als je dat allemaal zo een plekje kunt geven, waar leg jij dan nu je prioriteit?

En dan kun je ook een ander gevoel ervaren. Zo van, oooh, ik kan weer ademen. Adem nu bijvoorbeeld diep in en uit en lees weer verder.

TIP 3: Leer van mensen met emotionele veerkracht

Als je mensen om je heen kent die veerkrachtig zijn , dan kun je daar ook wat van leren.

Sta gewoon stil bij de vraag: wat kan ik NU leren van mensen met emotionele veerkracht?

Mensen met emotionele veerkracht hebben toegang tot een aantal hulpbronnen, krachtbronnen, om de tegenslag te overwinnen.

Laten we nu kijken welke krachtbronnen dat kunnen zijn:

Flexibiliteit

Darwin zei het al, “flexibiliteit” is een belangrijke eigenschap om te overleven. 

Ben je in staat om je aan nieuwe omstandigheden aan te passen?

Aanpassen doe je (onder andere) door anders te gaan doen, en andere oplossingen te bedenken.

Als je emotionele veerkracht hebt, dan lukt het je ook om in oplossingen te denken.

Met emotionele veerkracht blijf je het licht aan het einde van de tunnel zien.

Hoe goed ben jij in staat om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die je nu zo voor je ziet?

Ik weet niet hoe jij het beste oplossingen bedenkt, maar wellicht helpt het om je gedachten op te schrijven en er elke dag naar te kijken. Dan kun je ze zo eenvoudig aanpassen en bijschaven.

Je zult merken dat het denken in nieuwe mogelijkheden je ook helpt om je anders te voelen.

Spanning loslaten

Lukt het je om in een stressvolle situatie overeind te blijven? 

Als je stresslevel hoog is, dan is elk extra schepje spanning erbovenop, al snel te veel. En daarom vraagt veerkracht dat je je lichaam toestaat om te ontspannen, zodat te hoge stress je niet uit het lood slaat.

Wat doe jij elke dag om spanning in je lichaam los te laten?

Je kunt allerlei creatieve manieren bedenken om te ontspannen, door je verbeeldingskracht in te zetten. Een kenmerk van veerkracht is dat je gebruik kunt maken van je verbeeldingskracht.

Je kunt je aandacht met je verbeeldingskracht dan zo richten op fijne gedachten waardoor je je ergens ook al anders gaat voelen.

Mocht je behoefte hebben aan zo’n verbeeldingskracht meditatie, dan kun je elke dag naar deze meditatie oefening luisteren.

Verantwoordelijkheid

Veerkracht vraagt ook om verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen.

Voor welke dingen in je eigen omgeving kun je verantwoordelijkheid nemen omdat je er enige grip op hebt?

Neem dus ook alleen verantwoordelijkheid voor de dingen waar je echt grip op hebt. Jezelf kun je eenvoudiger veranderen dan de wereld om je heen.

Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor grote of kleine dingen.

Dat kunnen ook kleine dingen zijn in je huishouden.

Want door jezelf nuttig te maken en zaken op te pakken, ga je je ook anders voelen.

Positieve houding

Veerkracht vraagt ook om een bepaalde houding. Een optimistische kijk gericht op de toekomst. Humor helpt daar absoluut bij.

Humor helpt je om zaken te relativeren. Je gaat er dan met andere ogen naar kijken. En ergens merk je dan dat je je ook anders voelt.

Zelfs als je nu al voor een moment zou lachen, of zo’n grote glimlach maakt, voel je je al anders. Probeer het maar eens, als je eraan toe bent.

In gesprek blijven

En het is natuurlijk belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zodat je door te luisteren, elkaar echt goed begrijpt. Je zult dan ontdekken dat je niet de enige bent die zich zo voelt.

Als je je terugtrekt, omdat je denkt dat niemand je zal begrijpen, dan kun je je zo ongelooflijk eenzaam voelen.

Maar met veerkracht ben je in staat om jezelf uit je eenzaamheid te halen door contact te leggen met anderen.

Ieder lichaam heeft immers behoefte aan contact, ook al denkt je brein daar soms anders over.

Blijf in gesprek met je geliefden, en kijk goed naar jezelf.

Enige mate van zelfkennis en ruimte voor zelfreflectie doet wonderen.

En als je openstaat voor hulp, kun je wellicht iets ontdekken in een gesprek waardoor je licht gaat zien aan het einde van je tunnel.

Mocht je een gesprek met mij willen, dan kan dat ook in een gratis consult.

Liefde en compassie

Toon liefde en compassie voor jezelf. Als het tegenzit kun je jezelf van alles gaan verwijten, maar als je naar jezelf kijkt als dat onschuldige kind dat je ooit was, dan kun je wellicht ergens ervaren dat je ook je best doet.

En ja, soms zit het tegen, en dat is heel naar, maar je mag jezelf toestaan om te leren van je tegenslag, en jezelf troosten omdat het nu tegenzit.

Om je daarbij te helpen, kun je kijken naar deze video met een speciale oefening om liefde en compassie voor jezelf te ervaren.

Tot slot

Hoewel ik net als jij, niet meteen alle antwoorden heb, wil ik je vragen om jezelf toe te staan, om één of meer van deze tips te volgen, zodat je beter gaat begrijpen wat jij nodig hebt om met veerkracht je vizier te richten op een mooie nieuwe toekomst die ergens op ons wacht.

Gun jezelf de ruimte om je veerkracht te voeden zodat je overeind blijft.

Deze fase gaat ooit over

Eén ding lijkt nu wel duidelijk. We gaan met zijn allen door een fase die ooit weer overgaat. Ooit komt er een einde aan deze moeilijke tijd.

En het is natuurlijk goed om elkaar eraan te helpen herinneren dat er aan het einde van deze tunnel weer licht schijnt, ook al zie je dat misschien nu nog niet. Maar wie weet, wel al bij de volgende bocht!

En je weet nu nog niet precies waar die nieuwe fase begint, maar je weet wel dat die nieuwe fase steeds dichterbij komt.

Sta jezelf toe om NU al volop te genieten van de fijne periode die er ook weer aankomt. Want hoe meer emotionele veerkracht je hebt, hoe makkelijker het voor je wordt om deze zware tijd te overbruggen.

In ieder geval wens ik je veel veerkracht en ben ik al zo nieuwsgierig naar je positieve ervaringen NU je al over zoveel nieuwe veerkracht beschikt.