6 typen eters en tips om ongezond eetgedrag te stoppen

Iedereen heeft een relatie met eten. Voor sommigen leidt die relatie met eten tot overgewicht. Merk jij wel eens dat eten macht over je heeft? Heb je momenten dat je meer eet dan je nodig hebt? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Ontdek 6 typen eters en tips om ongezond eetgedrag te stoppen.


Eten is de hele dag om ons heen. Je kunt er niet omheen. En dat is prima, zolang je controle hebt over je eetpatroon. Als eten echter macht over je heeft, dan kan dat leiden tot te veel eten. En helaas kun je dan overgewicht krijgen.

Hoe zorg je dat eten geen controle meer over je heeft? Dat begint met de ontdekking welk type eter je bent. Laten we daarom nu kijken welke typen eters er zijn:

  1. verslaafde eter
  2. emotionele eter
  3. gewoonte eter
  4. onwetende eter
  5. destructieve eter
  6. boze eter

Voordat we elk van deze typen eters beschrijven, eerst dit:

Het gaat niet om wat je eet, maar om wat aan je vreet!

In principe kun je alles eten wat je wil, zolang het in balans is. Anders gezegd, zolang je controle houdt over hoeveel en wat je eet, zul je je ideale gewicht houden. Echter, als iets aan je vreet en eten meer voor je betekent dan goede voeding voor je lichaam, kan een probleem ontstaan.

Hoe zit dat met die eetpatronen?

We kunnen 6 typen eters onderscheiden. En elk van die type eters heeft een relatie met eten. Laten we dat nu bekijken.

Verslaafde eter

Verslaafde eters zijn verslaafd aan zoetigheid, cafeïne, junk food, frisdranken en geraffineerde suikers (koolhydraten). Ze zijn verslaafd aan de chemische samenstelling van deze voedingsstoffen. Verslaafde eters kunnen moeilijk nee zeggen tegen deze voedingsstoffen. En ze ervaren dat deze voedingsstoffen hun lichaam / brein stimuleert. Verslaafde eters ontwikkelen een dwangmatige relatie met eten en snakken de hele tijd naar eten.

Ik snak naar suiker. Als ik zoete snacks in huis heb, dan eet ik ze allemaal op. Ik kan ze niet bewaren tot een later moment of voor een andere dag.

Typische uitspraak van een verslaafde eter

Emotionele eter

Emotionele eters hebben een emotionele relatie met eten. Voeding met geraffineerde suikers heeft voor deze eters een bijzonder betekenis. Als ze zich eenzaam voelen, verveeld, of verdrietig, dan verlangen emotionele eters sterk naar voeding zoals ijs of cake. Zodra ze deze zoetigheid eten, vullen ze letterlijk een leegte. Cake of ijs brengt ze in herinnering terug naar hun kindertijd. Emotionele eters gebruiken eten om zich beter te voelen. Het verwen eten is een vriend geworden die eenzaamheid, verveling of verdriet wegneemt. Zodra emotionele eters cake of ijs of een andere verwennerij eten, voelen ze zich tevreden, rustig en zelfs ontspannen.

Ik eet het liefst alleen. Ik eet te veel als ik mij verveel, eenzaam of verdrietig voel.

Typische uitspraak van een emotionele eter

Gewoonte eter

De gewoonte eter heeft vaak een achtergrond van dwang. Dat wil zeggen, ze zijn vaak gedwongen om hun bord leeg te eten. Als kind moesten ze vaak hun bord leeg eten. Ze mochten geen eten overlaten. Zo zijn ze geconditioneerd dat het bord leeg moet. Ze zullen alles eten, en hun bord leeg eten, zonder dat ze zich bewust zijn of ze honger hebben of niet. Onbewust gedreven door de gedachte, de conditie: “het bord moet leeg!”

Ik eet altijd als er eten voor mij staat, of ik nou honger heb of niet op dat moment.

Typische uitspraak van een gewoonte eter

Onwetende eter

Reclame vertelt ons elke dag wat goed voor ons is. Voedingsfabrikanten vertellen ons wat we willen horen. Het product dat ze aanprijzen is gezond, maakt ons gelukkig (happy meal), verwent ons, is om iemand te bedanken (merci), om samen met vrienden te genieten en iets te vieren (celebrations), bespaart ons tijd (kant en klaar maaltijden).

Onwetende eters zijn door voedingsfabrikanten gebrainwashed. Ze eten vaak gemaksvoedsel en kant-en-klaar maaltijden, en denken dat die even goed zijn als eten dat je thuis bereid. Een plakje tomaat en komkommer op de hamburger bij McDonalds oogt een stuk gezonder. Dat geldt ook voor een paar reepjes paprika op de pizza. En de claim “50% minder suiker” voelt ook al snel gezond. Onwetende eters die vooral ‘dieetproducten’ gebruiken, kunnen daardoor nog steeds een gewichtsprobleem hebben.

Pizza met kaas is goed voor. Met wat paprika en tomaten is het een complete maaltijd.

Typische uitspraak van een onwetende eter

Destructieve eter

Destructieve eters hebben een sterke behoefte om hun seksuele aantrekking te verbergen. Ze voelen zich kwetsbaar als ze er aantrekkelijk uitzien. Destructieve eters hebben behoefte aan veel en vaak eten. Zo kunnen ze hun lichaam verbergen. Ze voelen vaak paniek in situaties waar eten gedeeld wordt in een groep. De paniek ontstaat door de gedachte dat ze niet genoeg eten krijgen. Destructieve eters voelen zich ongemakkelijk als ze hun eigen portie niet kunnen opscheppen.

Elk jaar val ik zo’n 10 kilo af en dan kom ik ook weer 10 kilo aan.

Typische uitspraak van een destructieve eter

Boze eter

Boze eters houden van knapperig eten zoals chips, appels en stevig eten zoals vlees en dik brood. Eten waar ze flink op kunnen kauwen. Stevig kauwen is effectief als we ons gespannen voelen. Mensen die stress ervaren willen vaak zout eten. Ze eten altijd na een ruzie of discussie met iemand. Na het snacken voelen ze zich beter. Eten neemt de boosheid weg.

Ik raak geïrriteerd als ik te lang moet wachten op eten dat ik besteld heb in een restaurant of in een vliegtuig.

Typische uitspraak van een boze eter

Welk type eter ben jij?

Herken jij je in één of meer van deze 6 typen eters? Soms herken je je in twee. Wellicht helpt het om te weten dat 70 procent van mensen die teveel eten behoren tot de groep emotionele of verslaafde eters. 20 procent is gewoonte eter, en rond 10 procent valt binnen de groep destructieve of boze eter.

Zo’n 4 op de 10 mensen gebruikt eten elke dag om hun stemming te wijzigen. Zo zie je dat er meer schuil gaat achter ons onbewuste eetpatroon. Zolang je controle houdt over wat je eet en wanneer, zul je niet snel overgewicht ontwikkelen. Belangrijk is eten op vaste momenten, niet te vaak en gevarieerd.

Echter, als eten macht over je heeft gekregen, dan kan dat leiden tot een ongezond eetpatroon. Als je lange tijd ongezond eet, kun je te zwaar worden (overgewicht) en lichamelijke klachten krijgen. Je kunt daarbij denken aan gewrichtspijnen, darmklachten (PDS), hoge bloeddruk, of diabetes 2.

Overgewicht is niet het probleem

Voor mensen met overgewicht is het teveel aan kilo’s vaak niet het probleem. Het is het ‘symptoom’ van een onderliggend probleem. Te veel eten heeft een rol, een functie en een doel. Zodra je ontdekt wat de reden is van je ongezonde eetpatroon, kun je je ongezonde eetgedrag stoppen. Je krijgt dan letterlijk weer controle over wat je eet.

De 6 typen eters laten je zien welke rol eten kan hebben. En ze tonen je de relatie die je met eten kunt hebben. Ben je verslaafd aan chocola omdat je er een goed gevoel door krijgt? Waarom heb je dat goede gevoel nodig? Wat is het dat zorgt dat je je niet goed genoeg voelt? Wat maakt dat je behoefte hebt aan cakejes of ijs? Wat maakt dat je je eenzaam voelt en verdrietig? Waarom ben je boos en geïrriteerd als je iets langer moet wachten op je eten?

Met andere woorden: stel je de vraag, wat is het precies dat aan je vreet? En welke rol heeft eten daarbij?

Iets in je leven zorgt dat je negatieve gedachten hebt, boos bent, geïrriteerd of nooit een gevoel van verzadiging kent.

Welke negatieve ervaring uit je leven is gekoppeld aan eten? Hoe krijg je weer controle over je eetgedrag? Dat zijn vragen waar ik je graag bij help. Als je een ongezond eetpatroon wil veranderen, ga dan op zoek naar de oorzaak van je eetgedrag. Ontdek het patroon van je gedachten.

Door negatieve gedachten te herkennen, en om te zetten in positieve gedachten, krijg je weer volledige controle over je eetgedrag. Dat is de sleutel tot een gezond eetpatroon en tot je ideale gewicht.

Je las het al eerder: het gaat niet om wat je eet, maar om wat aan je vreet.

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte om hierover door te praten, maak dan een vrijblijvende afspraak in mijn nieuwe praktijk. Het kost je niets (gratis), alleen wat tijd. En laten we samen ontdekken hoe je eindelijk een gezond eetpatroon kunt ontwikkelen. Laat je leven niet langer controleren door wat je eet! Stop met datgene dat aan je vreet!

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op het succesvolle boek van Marisa Peer: You Can Be Thin


door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “6 typen eters en tips om ongezond eetgedrag te stoppen”

  1. […] de praktijk blijken er zes typen eters (te zijn, die allen een andere gedachte hebben over eten. Eén ding hebben al deze type eters […]