Gewoon Jezelf Zijn is NIET zo Gewoon!

Gewoon jezelf zijn, ja, dat klinkt mooi, maar is het wel zo gewoon? Want, wie ben je als je jezelf bent, hoe weet je of je jezelf bent en is het haalbaar om jezelf te zijn? Nog maar afgezien van de risico’s die er zijn als je jezelf wilt zijn. Lees in dit artikel hoe dat precies zit!

Als je op Google zoekt naar “jezelf zijn”, ontdek je 47 miljoen zoekresultaten. Het onderwerp “jezelf zijn” houdt veel mensen bezig. Want, als er zoveel “content” over gemaakt is, dan is er een grote groep die het aanspreekt.

En ja, gewoon jezelf zijn, dat klinkt zo eenvoudig, maar is helemaal niet zo gewoon.

Lees verder om te ontdekken wat ik daarmee bedoel.

Is Gewoon Jezelf Zijn wel aantrekkelijk?

Het klinkt zo aantrekkelijk om jezelf te zijn. Maar over de keerzijde hoor je minder praten. 

De keerzijde van jezelf zijn is namelijk dat je kunt vervreemden van mensen die zich niet herkennen in de persoon die je bent als je echt jezelf bent.

Als je je eigen weg gaat, kan dat bijvoorbeeld bedreigend voelen of zelfs als verraad voelen voor anderen. En als je gevoelig bent voor de druk van anderen, dan kunnen andere mensen je dus belemmeren om jezelf te zijn. Want wie wil er nou in de steek gelaten worden of uitgesloten omdat hij/zij zichzelf is? Het is dus niet zo eenvoudig om jezelf te zijn.

Ga maar na. Pestgedrag komt meestal voort uit “wij” en “die ander” denken. Mensen die ontevreden zijn (over zichzelf) vinden het makkelijk om iemand die “anders is” als doelwit te nemen voor hun onvrede. Dus, als je het lef hebt om anders te zijn dan de rest door “jezelf te zijn” dan loop je altijd risico dat anderen aanstoot nemen aan “je anders zijn”.

Ondanks het risico dat anderen zich tegen je kunnen keren, levert jezelf zijn je iets ongelooflijks waardevols op! Namelijk de vrijheid om je leven te leven volgens jouw waarden. De keuze om bewust en betekenisvol te leven zodat je met een voldaan gevoel terug kunt kijken op je leven.

Kortom, hoewel niet iedereen “jezelf” zal waarderen, is het belangrijk dat jij “jezelf” waardeert en jezelf gunt om te ontdekken wat het betekent om jezelf te zijn.

Kernvraag is dan: wie ben jij als jij jezelf bent? Laten we daar nu eens wat dieper op ingaan.

Wie ben jij als je jezelf bent? 

Want wie ben je dan? Ben je dan wat je denkt, wat je voelt, wat je doet, of wat anderen vinden dat je bent? Kortom, zo eenvoudig is het niet om te omschrijven wanneer je jezelf bent. En je bent ook continue in verandering. Jezelf morgen is niet dezelfde persoon als jezelf vandaag. Alles is in beweging en elke fase in je leven ben je anders.

En daarom heb je iets nodig dat je meer houvast geeft als je jezelf wilt zijn. En dat brengt ons bij waarden.

Het is makkelijker om vast te stellen wat je belangrijk vindt in je leven. Waarden zijn gedachten over dingen die je de moeite waard vindt omdat ze je leven meer betekenis geven. Ze vullen als het ware in waar je leven over gaat.

Stel je daarom de volgende vragen:

Wat maakt je leven waardevol? Wanneer merk je enthousiasme bij jezelf, dat je voelt van, ja, dit is waar ik het voor wil doen. Dit is iets waarbij alles vanzelf lijkt te gaan, kijk dan kom je dichter bij iets van jezelf. Namelijk een energie die resoneert met jouw energie. Je kunt het ook flow noemen. Levensenergie.

Zodra je hart wat sneller gaat kloppen en je passie bij jezelf ontdekt weet je dat je iets van waarde hebt ontdekt.

Het is alsof je het enthousiaste kind weer in jezelf ontdekt, alleen ben je je er nu bewust van.

Je kindertijd en je ontwikkelingsjaren zijn een prima tijd om op terug te kijken en te ontdekken wat toen zo je aandacht trok. Wat deed je als kind het liefst of waar droomde je van of waar denk je met plezier aan terug?

Put uit je eigen enthousiaste ervaringen om te ontdekken wat je belangrijk vindt. 

Zodra je het gevoel hebt dat je leven echt betekenis heeft, dat de zelf expressie die je stopt in alles wat je doet vanuit je authentieke zelf komt, dan ben je jezelf. 

Dat brengt ons bij het antwoord op vraag 2. Hoe weet je of je jezelf bent? 

Hoe weet je of je jezelf bent?

Je hebt een lichaam en dat is je gids. Want elke fysieke ervaring in je lichaam is een signaal.

En je voelt het gewoon als je echt jezelf bent. Als je spanning voelt in je lijf, dan ben je niet jezelf.

Als je echter passie voelt, als je gedachten een enthousiasme bij jezelf wakker maken, je blijdschap voelt, een prettige energie in je lichaam, een behoefte om meer te ontdekken, dat je voelt dat je wilt ondernemen, met anderen delen, jezelf uiten, dan ontdek je iets dat waarde voor je heeft. En door je gevoel te volgen ontdek je dan steeds meer en meer wat bij jou past.

Als je helemaal in het hier en nu bent, doet wat je geen energie lijkt te kosten, met een voldaan gevoel aan het einde van je dag denkt, ja, het leven is de moeite waard, dan kom je dichter bij jezelf.

Kortom, jezelf kunnen zijn vraagt om zelf reflectie, zelf onderzoek, op afstand naar jezelf kijken en vaststellen of dat wat je van jezelf ziet past bij het leven dat jij de moeite waard vindt om te leven. Bij een leven dat voor jou betekenis heeft.

Okay, jezelf zijn is dus zoiets als je eigen weg volgen, je eigen waarden vaststellen en steeds meer dingen doen die je leven betekenis geven….

Maar is dat wel haalbaar?

Is jezelf zijn wel haalbaar voor jou?

Anders gezegd, kom je er ooit? Kom je ooit in je leven in een situatie die permanent is en waarbij je altijd voor de rest van je leven jezelf bent? 

Ja het is haalbaar, maar het is geen einddoel. Jezelf zijn en blijven is namelijk een proces van continue ontdekken wat goed voelt, wat voor jou de moeite waard voelt om iets mee te doen of voor te staan en te gaan. En het vraagt absoluut lef om op de weg te blijven van jezelf te zijn:

Zodra je je niet meer identificeert met wat de “buitenwereld” van je verwacht, aan je waardeert, of je voor beloont, maar als je leeft voor je eigen waarden, ongeacht of anderen begrijpen wat voor jou belangrijk is, dan ben je trouw aan jezelf zijn. 

Je bent namelijk net als ieder ander, uniek, met een uniek brein, met unieke neurale netwerken, een unieke topografie in je brein, en als je je eigen weg durft te gaan, de weg die je energie geeft, die je leven betekenis geeft, dan is het haalbaar om jezelf te zijn. 

Je zult echter altijd bewust dienen te blijven van wat voor jouw waarde heeft en je in je keuzen laten leiden door je waarden.

En daarbij dien je dan te aanvaarden dat niet iedereen zal waarderen dat jij jezelf bent. Of dat mensen zich zelfs tegen je kunnen keren.

Jezelf zijn klinkt zo eenvoudig, maar vraagt om bewust leven, alert blijven, hard werken en lef.

Nu is het aan jou, om verder te onderzoeken hoe je jezelf kunt zijn en wat je leven betekenis geeft, ik wens je veel eigen wijsheid, lef en vooral genieten van je vrijheid om je eigen waarden te mogen volgen.