Chronische stress: verlies van verbinding met jezelf

Regelmatig ontmoet ik mensen in mijn praktijk die in hun jeugd een onveilige situatie hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld, ze groeien op in een gezin met een ouder die dronken thuis komt, een dominante en kritische ouder, of ouders die altijd ruzie maken.

Opgroeien in een onveilige wereld

Het kind uit zo’n gezin groeit op in een wereld die niet veilig voelt. Het kind doet ongelooflijk zijn best om liefde te ontvangen, maar krijgt die niet. Het gebrek aan liefde, de voortdurende kritiek van ouders en het opgroeien in een onveilige situatie, maken dat het kind angstig kan worden, geen gevoel van eigenwaarde ontwikkelt, zich terugtrekt, en steeds meer in zichzelf gekeerd.

Het kind verliest de verbinding met de essentie van zichzelf. En die essentie is dat dit kind een bron van liefde is en liefde en aandacht nodig heeft om veilig en ontspannen op te groeien. Wat ontbreekt is een liefdevolle omgeving die dit kind stimuleert om te ontdekken en zijn geweldige unieke zelf te ontwikkelen.

De onveilige omgeving waarin dit kind opgroeit is niet veroorzaakt door het kind, maar het kind voelt zich wel verantwoordelijk. Het kind denkt dat het niet goed genoeg is of niet de moeite waard. Het kind zoekt een reden waarom het geen liefde en positieve aandacht krijgt.

Het kind probeert de ruzie tussen vader en moeder op te lossen, en als dat niet lukt, ontstaat een gevoel van hulpeloosheid. Het kind ontwikkelt een gevoel van schuld. Het kind groeit op en leert onvoldoende zelfliefde en eigenwaarde te ontwikkelen. Het kind ontwikkelt compensatiegedrag. Gedrag waarmee dit kind steeds verder vervreemdt van zijn essentie.

Het kind is continue op zijn hoede, want de ‘buitenwereld’ is onveilig. Het kind leert om zijn eigen gevoelens te negeren (overlevingsstrategie). Het kind is steeds bezig om geaccepteerd te worden. Het kind houdt voortdurend rekening met de gevoelens van anderen, en niet met de eigen gevoelens.

Het kind wil conflicten vermijden, geen pijn voelen, zich prettig voelen en geaccepteerd worden. Het kind raakt steeds verder vervreemd van zijn eigen essentie (iemand om onvoorwaardelijk van te houden).

DECEMBER AANBIEDING

50% korting op je stress de baas programma

De oorzaak van angst en stress ligt in continue aanpassing

Zo ontwikkelt het kind een gebrek aan identiteit, angst, faalangst (angst om afgewezen te worden), onzekerheid (niet zeker van zichzelf), en gebrek aan zelfvertrouwen (vertouwt niet op zichzelf). En op lange termijn kan het kind allerlei lichamelijke problemen krijgen. De continue onderdrukking van eigen gevoelens uit zich dan door het lichaam ziek te maken.

De oorzaak van het probleem (stress, angst, depressie) ligt in het feit dat het kind niet geleerd heeft dat de wereld veilig kan zijn, niet ervaren heeft dat het meer dan de moeite waard is, en niet ervaren heeft dat het op zichzelf mag vertrouwen en liefde onvoorwaardelijk beschikbaar is.

Sterker nog! Angst of stress is niet het probleem! De continue aanpassing aan omstandigheden zijn de kern van het probleem. Ze zorgen dat het kind (de volwassene) volledig vervreemd is van zichzelf. Deze vervreemding heeft helaas een prijs: angst, onzekerheid, stress, gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan zelfvertrouwen, etc…

In mijn Rapid Transformational Therapy (hypnotherapie) ga ik samen met mensen terug naar momenten die de oorzaak zijn van gevoelens van angst en onzekerheid. Gevoelens die stress opleveren en leiden tot compensatiegedrag. Ik kijk samen met de cliënt naar de negatieve ervaringen uit de kindertijd (0 – 8 jaar) en de gedachten die de cliënt als kind heeft gevormd door die negatieve ervaringen.

Door te begrijpen waar die negatieve onzekere gedachten vandaan komen, krijgt de cliënt weer controle over gedachten en gevoelens. De cliënt begrijpt dat die gedachten gevormd zijn als kind en nog steeds actief zijn in het onbewuste deel van het brein. Omdat de cliënt deze negatieve gedachten zelf is gaan denken, is er absoluut goed nieuws. Namelijk, dat de cliënt de negatieve gedachten kan veranderen door anders te gaan denken.

Krijg weer controle over jezelf

Als de oorzaak van negatieve gedachten achterhaald is, krijgt de cliënt nieuwe positieve gedachten aangereikt. Zo komt de cliënt weer in contact met zijn eigen positieve gevoel. De cliënt leert onvoorwaardelijk te houden van zichzelf, te luisteren naar zijn eigen gevoelens en wordt als het ware een liefhebbende ouder voor zichzelf.

Dat levert een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen op waardoor de cliënt weer opbloeit. Het gevoel van meer dan de moeite waard zijn werkt als een absoluut wondermiddel om stress te voorkomen. Het zorgt ervoor dat cliënten leren om voor zichzelf op te komen. De cliënt krijgt weer autonomie over zijn leven. De cliënt herstelt de verbinding met zichzelf, met zijn essentie: namelijk iemand die uniek is en recht heeft op onvoorwaardelijke liefde.

Herken jij je in dit verhaal en wil je hier meer over weten? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een kennismakingsgesprek (via onderstaande knop).

Plan nu je afspraak

Reacties

Eén reactie op “Chronische stress: verlies van verbinding met jezelf”