Herstel door emotionele pijn te voelen

Al langer last van onbegrepen lichamelijke pijn, vermoeidheid of stemmingsproblemen? Ben je uitgebreid onderzocht zonder resultaat? Frustrerend om zo rond te lopen met een onbegrepen klacht die je lichamelijk voelt. Wellicht heb je al gehoord dat het tussen je oren zit? Niets is natuurlijk minder waar! Bekijk wat de oorzaak kan zijn van je lichamelijke klachten. En leer hoe je met voelen herstelt van emotionele pijn.

Je brein wil je beschermen

Allereerst! Je brein wil geen pijn! Als je iets meemaakt dat lichamelijk of emotioneel zeer pijnlijk is, dan herinnert je brein zich dat. Waarom? Zodat je de volgende keer kunt voorkomen om weer die pijn te voelen. Je brein beschermt je door die pijn te herinneren.

Soms kan die pijnlijke ervaring zoveel impact hebben dat je hem het liefst helemaal wegstopt. Je brein beschermt je dan door die vervelende ervaring diep weg te stoppen ergens in je onderbewuste. Het vervelende is alleen dat weggestopte emotionele pijn tot lichamelijke klachten kan leiden.

Soms ligt de oorzaak in je jeugd

Soms zijn opvoeders niet in staat om kinderen een veilige liefdevolle omgeving te bieden. Kinderen reageren daar verschillend op. Het ene kind trekt zich terug, het andere kind gedraagt zich boos en opstandig.

Een boze papa die zijn handen los heeft hangen is een onveilige plek voor een kind. Zo’n kind voelt zich angstig en is op zijn hoede. Want stel dat papa weer boos wordt!

En als mama ook bang is om het voor het kind op te nemen, dan werkt dat dubbel door! Zo’n angstig kind gedraagt zich anders dan een kind dat zich veilig voelt bij zijn ouders.

Zo’n angstig kind voelt zich machteloos als het niets kan doen aan de agressie om zich heen. En dat angstige gevoel, dat weggestopt wordt, kan leiden tot lichamelijke klachten. Denk aan klachten als hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid.

Naast lichamelijke klachten krijgt zo’n kind mogelijk ook psychische problemen. En als het kind geen hulp krijgt dan kan die angst ook nog opspelen in zijn volwassen leven.

Stel je maar eens voor. Deze angstige persoon kan last hebben van een baas die zijn stem verheft. Wellicht voelt deze persoon zich gelijk weer ‘die angstige kleine’ als de baas hem stevig toespreekt. Eigenlijk heeft hij last van zijn niet verwerkte angst uit zijn jeugd!

Maar ook veeleisende collega’s kunnen lastig zijn. Die ‘angstige kleine’ durft misschien geen ‘nee’ te zeggen, want bang voor afwijzing. En nu doet hij zo zijn best om te bewijzen dat hij wel de moeite waard is.

Kortom, elke negatieve situatie in zijn leven van nu kan hem herinneren aan zijn onverwerkte ervaringen uit zijn jeugd. Wat hij dan fysiek voelt of emotioneel ervaart kan hem in de problemen brengen.

Als je je gevoel wegstopt kun je ziek worden

Iedere persoon die jarenlang vervelende gevoelens wegstopt, of tranen niet de ruimte geeft, kan daar letterlijk ziek van worden.

Tot 40% van consulten bij de huisarts betreft lichamelijke klachten waarvoor de huisarts geen of onvoldoende lichamelijke verklaring vindt.

Bij deze lichamelijke klachten is vaak een onderdrukt gevoel de onderliggende oorzaak van de klachten. Je kunt je dus letterlijk ziek maken door je ware gevoelens te onderdrukken. Artsen vinden niets lichamelijks omdat er niets fysiek stuk is. Maar je hebt wel degelijk die pijn!

Gelukkig is er goed nieuws. Als jij klachten hebt en je herkent je in het verhaal van verdrongen gevoelens, dan is er hoop.

Door je emotionele pijn toe te laten, en de weggestopte oorzaak van je pijn aan te pakken, open je de deur naar lichamelijk en emotioneel herstel.

Guan Felix

Voel je niet-gevoelde gevoel

Hypnotherapie kan zeer effectief helpen bij deze onverklaarde lichamelijke klachten (ook wel bekend als SOLK).

Door je herinnering aan die vervelende ervaringen opnieuw te bekijken, kun je de oorzaak van je pijn aanpakken. Als kind heb je de ervaring weggestopt zonder hem te verwerken. Maar nu je volwassen bent kun je de emotionele pijn alsnog aanpakken.

Als je jezelf nu toestaat om die vervelende ervaringen alsnog te voelen. Je emotioneel te uiten en te zeggen wat je had willen zeggen, dan verander je letterlijk de pijn van die herinnering. Zo kun je de herinnering herschrijven en de emotionele pijn verwijderen.

Door de herinnering te herschrijven neem je ook letterlijk weer controle over je leven. Je neemt controle over je denken en voelen. En zo krijg jij grip op je herinnering en je gedrag NU.

Je zult dan merken dat de emotionele en lichamelijke pijn afneemt. En zo kun je jezelf bevrijden van pijn. Want zolang je de vervelende gevoelens wegstopt zal je lichaam door pijn of andere klachten je eraan herinneren. De oplossing is simpel, maar het vraagt moed om je onbegrepen klachten aan te pakken.

Natuurlijk vraag dat moed. Maar ieder mens kan herstellen door het weggestopte gevoel alsnog te voelen en de herinnering te herschrijven.

En onthou daarbij:

Je onderbewuste weet meer van je dan wie dan ook!

Guan Felix

Wil je naar aanleiding van dit artikel eens verder praten, maak dan nu een afspraak voor een gratis consult.

Blijf niet langer rondlopen met die onbegrepen pijn!

Reacties

Eén reactie op “Herstel door emotionele pijn te voelen”

  1. […] van hun eigen lichaam. En de niet geuite gevoelens kunnen tot lichamelijke klachten leiden. Chronische stress leidt vaak tot fysieke […]