Goede voornemens in 2021: met deze 5 tips lukt het!

Goede voornemens 2021

In deze blog post lees je over: goede voornemens voor 2021, en 5 handige tips waarmee het je helemaal gaat lukken om je goede voornemens te bereiken!

Ik weet niet of jij goede voornemens hebt voor in 2021? Maar als jij je hebt voorgenomen iets te veranderen in 2021, dan zijn deze 5 tips speciaal voor jou!

GOED VOORNEMEN TIP1:

MOTIVATIE

De belangrijkste tip van allemaal is je motivatie!

Waarom heb je dit goede voornemen voor 2021? Wat is je kracht die je drijft?

Simon Sinek, auteur van het succesvolle boek Start with Why schreef er al uitgebreid over.

 

Start with Why

Als je weet WAAROM je dit goede voornemen hebt, dan ontdek je vanzelf HOE je dat gaat doen. 

Je motivatie zul je hard nodig hebben op momenten dat je het even moeilijk hebt! Je motivatie is de kracht die je motiveert om door te gaan, ook als het tegenzit.

Je motivatie is een sterk gevoel diep van binnen. En gevoel wint het altijd van je verstand.

Zo ben ik ooit gestopt met roken omdat mijn opa overleed aan de gevolgen van roken. 

Als klein jongetje heb ik van dichtbij meegemaakt hoe opa zijn laatste adem uitblies na een kansloze strijd met longkanker. 

Het verdrietige afscheid van mijn opa op mijn 12e, was op 27 jarige leeftijd mijn motivatie om gezond te leven. Toen ik als 27 jarige besloot dat ik mijn leven niet zo wilde eindigen als opa, kon ik stoppen met roken! Het was een sterk gevoel dat mij hielp om mijn voornemen te bereiken.

En als je mij vraagt dat gevoel te omschrijven dat ik toen had, zou ik het een gevoel van angst noemen. De angst voor wat mij te wachten stond als ik door zou gaan met roken.

En ik ben toen van de één op de andere dag gestopt met roken. En inmiddels al 26 jaar helemaal vrij van roken!

Neem daarom tijd om goed na te denken over jouw motivatie van je goede voornemen. Welk gevoel ervaar je bij je goede voornemen? Hoe voel jij je als je je doel bereikt hebt? En hoe voel je je als je vervalt in je oude gewoonte?

Richt je aandacht op je voornemen en haal je motivatie uit je gevoel als je zult slagen!

En schrijf je motivatie voor jezelf op om je zo elke dag te herinneren waarom je dit voornemen hebt.

GOED VOORNEMEN TIP2:

GEDULD

Geduldig zijn. 

Als je jarenlang een bepaalde gewoonte hebt, dan kan het lastig zijn om die zomaar even te veranderen. Immers, je bent eraan gewend geraakt. Je denkt dat het bij jou hoort en je brein zal je daar ook elke dag aan herinneren.

Wees geduldig met jezelf als je goede voornemens hebt. Je brein heeft letterlijk tijd nodig om je oude gewoonte los te laten!

Aanvaard dat het tijd kost om iets waar je aan gewend bent te veranderen.

Je brein heeft tijd nodig om een nieuw denkpad te maken voor je nieuwe gewoonte! En met dat nieuwe denkpad zul je voortaan onbewust op die nieuwe manier denken en doen.

Met geduld voor jezelf haal je druk weg bij jezelf en voorkom je onnodige stress.

Een goed voornemen met jezelf afspreken is immers een hele moedige stap. En als je voldoende geduld hebt met jezelf, zul je ook merken dat je gewoonte zal veranderen.

GOED VOORNEMEN TIP3:

POSITIEVE WOORDEN

Beschrijf je goede voornemen in positieve woorden.

Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of afvallen, beschrijf je voornemen dan als “ik wil gezond leven” of “ik wil geld sparen om leuke dingen te doen” of “ik wil mij lekker in mijn vel voelen”. 

Je brein reageert op woorden en beelden en positieve woorden helpen je als extra motivatie om je goede voornemen te bereiken.

Want als je die positieve woorden tegen jezelf zegt, ben ik zo nieuwsgierig wat jij dan zo bemerkt bij jezelf?

Kijk, “stoppen met iets” kan voelen als iets negatiefs. Alsof je iets kwijt raakt. Als je dat “stoppen met” vervangt door “starten met”, zul je je goede voornemen als iets positiefs ervaren.

GOED VOORNEMEN TIP4:

RITUEEL VOOR SUCCES

Ontwikkel een dagelijks ritueel om jezelf te herinneren aan je goede voornemen. Je ritueel helpt je zo om je oude gewoonte te vervangen door je nieuwe gewoonte.

Het is natuurlijk ontzettend moedig als je vandaag besluit om iets te veranderen. Maar omdat je nog niet gewend bent om het anders te doen, of anders te denken, loop je het risico dat je vervalt in oude gewoonten. 

Wees dus alert op je oude gewoonten en gedachten.

Om te slagen met je goede voornemen, helpt het als je een ritueel bedenkt als vervanging van je oude gewoonte. 

Stel je vindt dat je te veel snoept en je neemt je voor minder te snoepen zodat je beter in je vel zit. 

Een ritueel dat je daarbij kan helpen is bijvoorbeeld het snoep niet in je mond te stoppen, maar in een grote glazen pot. 

Aan het einde van de week zie je dan hoeveel je niet gesnoept hebt, en mag je jezelf die dag trakteren op iets lekkers.

Want wat je die dag snoept zal minder zijn dan wat je in een hele week zou snoepen!

En zo helpt je ritueel je om er elke dag mee bezig te zijn, en bereik jij je doel om lekker in je vel te zitten.

Ook hier mag je met liefde en empathie naar jezelf kijken omdat je elke dag een stap dichter bij je doel komt!

GOED VOORNEMEN TIP5:

DUIDELIJK BEELD

Vorm een duidelijk beeld van wat je goede voornemen je oplevert. Zoals ik al zei reageert je brein op woorden en beelden.

Als je je goede voornemen al voor je kunt zien, zul je merken dat je dat motiveert. 

Je kunt je goede voornemen bijvoorbeeld in detail opschrijven, of een collage maken met foto’s, een video opnemen, een audio-opname maken, een tekening of iets anders. 

De idee is dat je voor jezelf zichtbaar maakt hoe je leven eruit ziet als je je goede voornemen hebt bereikt. Zodat je al helemaal kunt genieten van die dag in de toekomst waarop het je helemaal is gelukt.

Als je het duidelijk beeld van je nieuwe gewoonte ergens een plek geeft, herinnert dit beeld je elke dag aan wat je wilt bereiken. En voor je brein is het dan elke dag alsof het al zo is. Door elke dag naar dit nieuwe beeld te kijken, kun je al zo ervaren hoe je je voelt. En dat versterkt weer je motivatie.    

Daarmee eindigt deze blog post en rest mij je heel veel geluk en gezondheid te wensen en ga ervoor, want je kunt het!

En mocht je extra steun nodig hebben om je goede voornemen te bereiken, dan kun je mij altijd om hulp vragen. Een eerste consult van 30 minuten is namelijk gratis. Je kunt hier direct je consult plannen.