5 KernTips voor Mentale Gezondheid

Respecteer jij jezelf? Stel je duidelijke grenzen? Bewaak je je energie en luister je naar je gevoel? Zo niet? Ontdek dan 5 kerngebieden om extreem goed voor jezelf te zorgen!

1. Respecteer jezelf

Respect betekent jezelf zodanig waarderen dat je mild bent voor jezelf. Als je mild bent voor jezelf dan kies je voor wat prettig voelt en goed voor je is. Als je jezelf respecteert dan kies je automatisch voor het beste voor jezelf. Als je jezelf respecteert dan stel je grenzen aan hoe je anderen je laat behandelen. Dan kom je voor je waarden op, enz…

Als je het moeilijk vindt om te bedenken hoe je jezelf kunt respecteren dan kun je het volgende doen. Beeld je in dat je jongere zelf van 8 jaar tegenover je zit en jij je jongere zelf nu gaat vertellen wat zelf respect en jezelf waarderen betekent. Hoe zou je dat uitleggen? Neem straks eventueel even tijd om dat op te schrijven voor jezelf.

2. Durf te willen

Onbewust leggen we onszelf beperkingen op, grenzen, die er niet zijn, maar die in ons hoofd zitten. Voorbeeld. Ik mag mijn manager niet tegenspreken, of als mijn vriendin iets vraagt te doen, dan kan ik toch geen nee zeggen. Als iemand mij belt moet ik altijd de telefoon opnemen, enz…

Als je voor jezelf nagaat of de begrenzingen die je jezelf oplegt ergens vastgelegd zijn (regels / wetten) of dat ze in je hoofd zijn ontstaan als gedachten, dan ontdek je eenvoudig hoeveel beperkingen je jezelf kunt opleggen.

Je kunt vast zelf wel bedenken welke grenzen jij jezelf oplegt waardoor je niet durft te willen wat je eigenlijk zou willen. En door te beseffen dat gedachten over beperkingen, slechts gedachten zijn, kun je ontdekken hoe je die grenzen kunt overwinnen door anders te gaan denken.

Ook hier is het belangrijk om mild te blijven naar jezelf en te onderzoeken waar jij merkt dat je niet durft te willen / geen keuze durft te maken, terwijl je dat diep van binnen wel zou willen. Wees geduldig voor jezelf, en durf alvast te willen.

3. Bewaak je lichaamsenergie

Het zal je verbazen hoeveel energie weglekt gedurende een dag door dingen die je tegenkomt, waar je niets aan kunt veranderen, en die toch aan je vreten.

Alleen al het slechte weer, of de negatieve koppen in het nieuws, mensen die klagen of zeuren, maar ook je eigen opwinding over zaken die je niet kunt veranderen. Boosheid, frustratie, ergernis over hufterig gedrag in het verkeer, of over “oneerlijkheid”.

Je kunt -als je zou willen- je hele dag bezig zijn met alles wat er mis is in de wereld, maar als je geen actie onderneemt, er niets aan doet of kunt doen, dan mag je jezelf afvragen of deze zaken je niet leeg trekken.

En dus wat wel? Kies voor energie gevers, situaties, mensen, bezigheden die je lichaamsenergie op peil houden.

4. Kalmeer je denkbrein 

Een kalm (rustig) brein heeft overzicht. Een kalm brein is gericht op het hier en nu.

We denken de hele dag door en de meeste gedachten herhalen zich. En als we onheil voorspellen komt dat meestal niet uit.

En wellicht zeg je, ja makkelijk praten, maar ik heb het druk. Als je het druk hebt dan heb je geen pieker brein nodig, maar juist overzicht. En overzicht kun je eenvoudig organiseren en beoefenen. Laat me dat toelichten. Overzicht krijg je met een agenda, met plannen, met een kort lijstje maken, structuur aanbrengen in je gedachten. En overzicht kun je ervaren door bewust adem te halen. Gewoon, een paar keer bewust rustig diep in en uitademen kalmeert je brein. Doe dit regelmatig, zeker als je een drukke dag hebt.

Een kalm brein met overzicht is als een brein dat vastzit in een doolhof maar weet waar de uitgang is. Als je precies weet wat je volgende stap is, kalmeert je brein vanzelf. Vertrouw op je brein en zorg dat je overzicht hebt om een beslissing te kunnen nemen.

5. Aanvaard je emoties

Je kunt emoties als boosheid, bedroefdheid, bangheid, beschaamdheid ontdekken, of proberen te onderdrukken, maar je voelt wat je voelt.

Door een open houding aan te leren over je emoties en ze te leren voelen, kun je ontdekken hoe je emoties je vertellen waar je behoefte aan hebt. Want door ze te voelen, verdwijnen ze weer.

Juist in het onderdrukken van je emoties bouw je spanning op in je lichaam. En chronische spanning is ongezond. Leer dus te aanvaarden dat je alle emoties mag voelen en leer hoe je ze effectief kunt uiten.

Als je deze 5 dingen doet, zul je merken dat je je mentaal gezond gaat voelen omdat je goed voor jezelf zorgt op 5 kerngebieden van mentale gezondheid.