Hoe raak je stress kwijt?

Sta jij wel eens op met een te lange to-do lijst? Heb je wel eens nachten dat je niet kunt slapen omdat je continu denkt aan wat de volgende dag brengt? Heb je soms moeite om je heerlijk te ontspannen, en gaat je brein maar door? Dan klinkt het alsof je last hebt van stress.

Net als jij zijn er vele mensen die anno 2019 een hoge werkdruk ervaren. Of last hebben van het drukke verkeer, files, snelle computers, automatisering, en alles dat sneller moet. Of mensen die familie omstandigheden ondervinden die stress opleveren. Mensen die het gevoel hebben dat ze van alles moeten, en geen controle ervaren. Een ontzettend vervelend gevoel, en op den duur super ongezond voor je lichaam en geest.

Wat is stress?

Mensen die continu het gevoel hebben alsof ze in gevaar zijn ervaren stress. Want dat is wat er gebeurt met stress. Stress is de fysieke reactie van je lichaam op gevaar.

Stress is het resultaat van stresshormonen adrenaline en cortisol. Stress is het restant van ons primitieve brein, dat supersnel gevaar kon zien en dan handelen. De stresshormonen hielpen onze voorouders om snel bloed naar alle spieren te sturen, om de hartslag te verhogen, en in staat te zijn om snel weg te rennen van de sabeltijger.

Echter, anno nu hoef je niet meer bang te zijn voor sabeltijgers. Helaas heeft je lichaam zich nog niet aangepast aan de wereld van nu. Vroeger was het reële gevaar een sabeltijger. Nu is het gevaar de boze baas, de hoge werkdruk, de familie ruzie, het drukke verkeer, de computer die crasht, de mobiel die niet snel genoeg download. Geen van allen een reëel gevaar voor je lichaam, maar ze kunnen wel leiden tot stress. Ze triggeren nog steeds de stresshormonen. Ze leiden tot snelle hartslag, hoge bloeddruk, gespannen spieren, hoofdpijn of migraine en minder goed kunnen nadenken.

Als stress lange tijd aanhoudt in je lichaam, kun je symptomen krijgen zoals slaapproblemen, afbraak van spieren, uitputting, krimpen van je hersenen, darmklachten, veroudering, falen van je immuunsysteem en overgewicht.

Is stress tegen te houden?

Met andere woorden: is leven zonder stress een optie?

We weten dat je lichaam automatisch in de fight, freeze or flight modus schiet als je brein gevaar signaleert. Dat gebeurt in een fractie van seconden. En je lichaam zal dan automatisch stresshormonen aanmaken.

In hoeverre heb je hier dan controle over?

Moet je je baan opzeggen als je een drukke baan hebt om stress te voorkomen? Of kun je nog iets anders doen?

Het antwoord is ja, je kunt kiezen voor een leven zonder stress. De meest voor de hand liggende oplossing is kiezen voor een hutje op de hei, lekker in de natuur, zonder werkdruk of andere negatieve prikkels. Dat is niet de oplossing die ik bedoel.

Er is een andere oplossing om te leven met minder stress en meer stressbestendig te worden.

Je hebt wellicht niet altijd controle over stressgevoelige situaties, maar wel over iets anders. Dat éne ding waar je wel controle over hebt in je leven: dat zijn je gedachten. Ik kan dat makkelijk zeggen, maar je kunt het ook ervaren.

Lees maar eens het volgende en voel of je een ander gevoel krijgt

Kies eens voor andere gedachten. Vervang ‘moeten’ eens door ‘ik kies ervoor’. Bijvoorbeeld: ik moet naar de sportschool, of ik kies ervoor om nu naar de sportschool te gaan. En vertel je brein dan dat je het leuk vindt om te sporten (ook al denk je het nog niet, vertel het je brein).

En accepteer eens ‘goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’. Niets en niemand is perfect. En dat is ook niet nodig.

Vertel je brein positieve dingen over jezelf. Bouw je zelf op. Elke dag. Vertel jezelf dat je de moeite waard bent, en altijd bent geweest. Vertel je brein dat je iemand bent om van te houden, ongeacht welke prestatie je levert. Je hoeft liefde niet te verdienen. Je hebt er recht op.

En besef dat de persoon van wie je de meeste liefde wilt ontvangen, jij zelf bent. En wees bewust dat de belangrijkste woorden die je wilt horen, de woorden zijn die je tegen jezelf zegt.

Kom los van wat anderen van je vinden. Wees niet meer bang voor afwijzing, want niemand kan je afwijzen als jij dat niet toelaat. En kies voor een gezonde leefstijl met heerlijke ontspanning.

Naast controle nemen over je gedachten, kun je je lichaam ook helpen met ontspanningsoefeningen. Dat kunnen ademhalingsoefeningen zijn of oefeningen om al je spieren in je lichaam te ontspannen en al je negatieve gedachten los te laten. Heerlijk ontspannen die stress loslaten.

Om je op weg te helpen, kun je vandaag nog mijn speciale ontspannings Mp3 (20 min.) downloaden, geheel GRATIS. Luister naar deze ontspanningsaudio opname en besef hoe uniek jij bent. Voel hoe uniek jij bent. En kies voor een leven zonder stress. Neem de controle over je eigen gedachten en verminder je gevoel van stress.

Leven met minder stress is een keuze. Wat kies jij?

20 minuten heerlijk ontspannen

om deze Gratis Mp3 direct in je inbox te ontvangen.

Reacties

Eén reactie op “Hoe raak je stress kwijt?”

  1. […] persoonlijke ervaring mag ik met toestemming van S. (de persoon die heeft geluisterd naar mijn ontspannings-Mp3), met jou delen. Lees verder en ontdek hoe S. met zelfhypnose werkt aan meer zelfverzekerheid en […]